PROPOSTES DE LECTURA I REGAL

200 llibres recomanats per al Sant Jordi d'estiu

Guia per encertar-la aquest 23 de juliol entre les novetats editorials que han sortit a la llum poc abans i després d'aquests mesos de confinament

zentauroepp54138398 icult200716171756

zentauroepp54138398 icult200716171756

30
Es llegeix en minuts
Elena Hevia, Laura Estirado, Ernest Alós, Pau Arenós y Anna Abella

Arriba aquest 23 de juliol, Dia del Llibre i la Rosa, malgrat el coronavirus, més conegut popularment en les últimes setmanes com el Sant Jordi d’estiu. Com ja ho va ser la del 23 d’abril, ‘online’ i marcada per la població confinada a casa, arriba una altra inèdita i estranya diada, en la qual el que segur que no estarà prohibit és llegir. Davant tanta incertesa, extremes mesures de seguretat i en plena canícula estival res impedeix aconseguir el llibre o llibres desitjats per regalar i regalar-se i disfrutar-lo durant aquest estiu, amb vacances o sense. L’oferta editorial es manté molt viva en tots els gèneres, als quals cal sumar aquest any un ‘intrús’ que s’ha colat a causa de l’actualitat de la pandèmia del coronavirus, que ha generat un autèntic ‘boom’ de títols. Per no perdre’s en tot aquest magma de novetats, oferim aquesta selecció de 200 títols per viatjar a altres mons des d’una butaca, des de la platja o des de l’hamaca. Un suggeriment a sumar a les novetats: recórrer a l’extensa i brillant bibliografia de Juan Marsé, mort aquest diumenge, per rendir-li homenatge.

Al clicar en cada un dels punts del següent índex es pot accedir directament a les categories desitjades:

CATALÀ, per Elena Hevia i Laura Estirado

NO SOC AQUÍ / NO ESTOY AQUÍ. Anna Ballbona. Anagrama. 18,90 €. La creació identitària d’una dona que la seva família va deixar el camp per traslladar-se al polígon industrial és la base d’aquesta història, gairebé una confessió, guanyadora del Premi Llibres Anagrama. La Mila, la protagonista, descriu amb ironia un món, el de la perifèria barcelonina que l’autora coneix bé, que no és precisament fàcil. S’ha de destacar el seu treball lingüisticodomèstic.

BOULDER. Eva Baltasar. Club Editor / Literatura Random House. 16,90 €. L’obra que segueix ‘Permagel’ aborda el tema de la maternitat al si d’una parella de dues dones i de com el nounat es converteix en un element de separació per a totes dues, però especialment per a la protagonista, que ha cedit al desig de la seva companya. Un nou retrat de la solitud firmat per Baltasar.

IGNOT. Manuel Baixauli. Periscopi. 18 €. Una novel·la excèntrica amb personatges no menys curiosos en el seu deambular per una història que els reuneix en un poble del Priorat en una concentració literària i artística. Hi ha un joc de metaficció, una sèrie de reflexions sobre la creació, el pes de la imaginació i una aposta davant el lector que si s’accepta el farà guanyador.

Care Santos descriu la societat espanyola que va sorgir després de la guerra civil a ‘Seguiré els teus passos’. / JOAN CORTADELLAS

LES CUQUES. Julià Guillamon. Anagrama. 17,90 €. Un bestiari mínim, una col·lecció d’insectes que serveixen a Julià Guillamon com una magdalena de Proust per submergir-se en un passat d’estius interminables, genolls pelats, boscos i prats. Cada bitxet serveix per disparar un record resolt poèticament. I n’hi ha més de 60.

LA MUSA FINGIDA. Max Besora. Males Herbes / Orciny Press. 17 €. Que la llengua catalana no té registres per descriure un univers estil Tarantino és una cosa que Max Besora, professor de català normatiu, tira per terra gràcies als seus llibres gamberros. Aquesta novel·la ‘pulp’ està protagonitzada per una dona que busca venjança en el pare que va abusar d’ella i per extensió, en tots els homes.

SEGUIRÉ ELS TEUS PASSOS / SEGUIRÉ TUS PASOS. Care Santos. Columna. 20,90 €. Secrets familiars vinculats al pare de la protagonista, que va morir en circumstàncies no aclarides 40 anys enrere. L’autora supervendes retrata la societat espanyola que va sorgir després de la guerra civil i com els vençuts van haver d’adaptar-se a la nova realitat amb més o menys dignitat.

MÍSTER FOLCH. Adrià Pujol Cruells. Empúries. 17,50 €. Després d’una trajectòria com a assagista i memorialista, Pujol Cruells debuta a la novel·la brillantment. I ho fa amb una obra divertida, narrada ni més ni menys que pel mateix Déu, que s’ocupa del personatge titular, nascut en una porteria de Barcelona durant la postguerra i amb uns poders insòlits.

MAR D’ESTIU / MAR DE VERANO. Rafel Nadal. Univers. 18.50 €. Gran enamorat del Mediterrani, Rafel Nadal elabora aquí un llibres de viatges i alhora de memòria per algunes de les seves illes, com Stromboli, Icària i Hidra, que culmina en una reflexió final sobre com el paisatge ha forjat el nostre caràcter. Cal recordar que l’autor va ser el més venut del Sant Jordi 2019.

EL PRIMER CAPITÀ. Enric Calpena. Ed. 62. 20,90 €. Enric Calpena, que ja va fer una laboriosa biografia de Barcelona, continua trobant buits històrics on col·locar les seves ficcions. Aquí retrata la ciutat a finals del segle XIX quan un jove suís, Joan Gamper, s’hi instal·la i comença a somiar fundar un club, el Barça, d’un esport que comença a despuntar: el futbol.

El poeta Joan Margarit, premi Cervantes 2019. / MARTÍ FRADERA

SENSE EL DOLOR NO HAURÍEM ESTIMAT. Joan Margarit. Proa. 18 €. Als 82 anys i després d’haver sigut distingit amb el Cervantes, Margarit decideix deixar els seus papers en regla amb aquesta antologia en un acte que, per al poeta, confessa, té molt de mirar-se en un mirall i de la sensació que el que falta per escriure ja no serà gaire extens. Aboca també les seves reflexions a ‘Poètica’ (Proa/Arpa).

ENTRE L’INFERN I LA GLÒRIA. Àlvar Valls. Edicions de 1984. 22,20 €. La figura contradictòria del poeta Jacint Verdaguer està en el centre d’aquesta novel·la, emmarcada en l’expansió industrial i urbana de la Barcelona de la segona meitat del XIX. L’obra arrenca en l’agonia del poeta, malalt de tuberculosi a Vallvidrera, per recuperar el seu passat en vívids flaixos.

LA DONA EFERVESCENT / LA MUJER EFERVESCENTE. Mar Bosch Oliveras. Univers. 18,50 €. Una mirada immisericordiosa i irònica de la maternitat centrada en l’experiència d’una dona que ha sigut mare de bessons recentment i explica la inactivitat respecte a ells del pare de les criatures i de l’autocrítica d’ella mateixa. La seva vida es dissol com una pastilla en aigua.

GUILLEM. Núria Cadenes. Amsterdam. 17,90 €. L’activista Guillem Agulló tenia 20 anys quan va ser assassinat, víctima d’un grup feixista vinculat a Fuerza Nueva. L’escriptora Núria Cadenes, que va complir quatre anys de presó per tinença d’armes després de desestimar-se la seva implicació a Terra Lliure, recrea aquells fets en la València de principis dels 90.

VIATGES I FLORS. Mercè Rodoreda. Nórdica. 19,50 €. Una preciosa edició d’aquest llibre miscel·lani de l’última etapa de l’autora, tot i que els capítols dedicats a les flors –una de les grans passions de Rodoreda– van ser redactats a Ginebra als anys 60. El volum conté il·lustracions del barceloní Bernat Cormand. De l’autora de ‘La plaça del Diamant’, Club Editor recupera també ‘El carrer de les Camèlies’.

LA DRECERA. Miquel Martín i Serra. Periscopi. 17 €. La literatura que explora les contradiccions entre el camp i la ciutat està triomfant també en la literatura catalana. El fill d’uns masovers en un petit poble de l’Empordà contempla la vida dels propeitaris de la casa i dels seus fills amb una profunda estranyesa.

ROBINSON CRUSOE. Daniel Defoe. Casa dels clàssics Bernat Metge. 24,95 €. La traducció d’Esther Tallada del clàssic dels clàssics de les lletres britàniques s’uneix a la Bernat Metge. La novel·la de Defoe és una imprescindible faula sobre com la humanitat i el pensament civilitzador s’imposa a les forces de la naturalesa. L’edició inclou un pròleg d’Albert Sánchez Piñol.

EL MISTERI D’ARTHUR RIMBAUD. Miquel Esteve. Univers. 18,50 €. A mig camí entre el ‘thriller’ literari i la novel·la d’ambientació històrica, el premi Mallorca de Narrativa 2019 segueix els passos d’un misteriós poema que Rimbaud va regalar a Verlaine, ‘La chasse spirituelle’. Un viatge sobre l’origen d’aquells versos que recorrerà França i arribarà fins a Reus, primer, i, després, fins a Móra la Nova, localitat on va néixer Esteve. El poema en realitat és un grimori, amb instruccions per fer màgia i encanteris.

ELS ULLASTRES DE MANHATTAN. Ponç Pons. Quaderns Crema. 14 €. Entre el viatge i l’enyorança, aquest és el dietari de l’estada del poeta a Nova York el 2007, narració que acompanya de reflexions literàries sobre la idiosincràsia illenca i la ‘illomania’, i d’una història de Menorca en vers. «De vegades, un necessita viatjar, sortir, anar-se’n de la seva terra per descobrir i valorar el que hi té. Manhattan també és una illa, però ara sé que m’agrada molt més la nostra, Menorca...».


CASTELLÀ, per Elena Hevia

LA PIEL. Sergio del Molino. Alfaguara. 18,90 €. Del Molino pateix psoriasis, una afecció dermatològica que ha afectat la seva vida personal, així que, seguint el model de Susan Sontag, l’escriptor converteix la malaltia en una metàfora i mostra com l’alteració a la pell va ser decisiva en la vida de Nabokov, Stalin o Cyndi Lauper, modelant la seva personalitat.

UN CAMBIO DE VERDAD. Gabi Martínez. Seix Barral. 19,50 €. L’habitualment viatger per horitzons més llunyans, Gabi Martínez, decideix anar-se’n a la despoblada Sibèria extremenya per seguir les petjades del seu avi i de la seva mare que van pasturar ovelles en aquell lloc. Un llibre de viatges diferent que ens fa pensar que un altre mode de vida és possible.

SER ROJO. Javier Argüello. Literatura Random House. 17,90 €. Fill de militants comunistes argentins, Javier Argüello reconstrueix la història dels seus pares que van viure en primera persona l’esperança i el fracàs socialista al Xile de Salvador Allende, on residien. Més que una memòria personal, que ho és, el llibre és també una excel·lent radiografia de les utopies revolucionàries llatinoamericanes.

LA MADRE DE FRANKENSTEIN. Almudena Grandes. Tusquets. 22,90 €. La cinquena entrega de la galdosiana sèrie ‘Episodios de una guerra interminable’ recull la figura del títol, Aurora Rodríguez, una dona delirant que va concebre la seva filla Hildegart perquè fos la dona del futur i quan aquesta va intentar agafar el seu propi camí li va disparar dos trets.

LOS COMBATIENTES. Cristina Morales. Anagrama. 15,90 €. Després de l’èxit aclaparador de ‘Lectura fácil’, una novel·la que encara segueix entre les més venudes a moltes llibreries, Anagrama recupera les dues primeres ficcions de l’autora granadina resident a Barcelona: aquesta, una faula irreverent sobre el 15-M, i ‘Introducción a Teresa’, nou títol de ‘Malas palabras’, en el qual l’autora es fica a la pell de Teresa de Jesús.

SANGUÍNEA. Gabriela Ponce. Candaya. 16 €. La imatge d’una dona lliscant en patins serveix a l’escriptora i directora de teatre peruana Gabriela Ponce per seguir els seus pensaments, que es desenvolupen lleugers, però també, sempre a punt de caure. Temes com el desamor, la maternitat inesperada i el dolor es donen la mà en aquest monòleg que té en el seu centre neuràlgic el cos femení.

L’escriptora Almudena Grandes. / JOSÉ LUIS ROCA

LA FORASTERA. Olga Merino. Alfaguara. 17,90 €. A l’Espanya buida, al profund sud espanyol, hi arriba Angie, una dona que n’ha vist de tots colors, en el que sembla l’última estació d’una fugida a cap lloc. Amb aquest drama rural sense estridències Olga Merino ha aconseguit la seva millor novel·la. Ja n’ha esgotat quatre edicions.

A CORAZÓN ABIERTO. Elvira Lindo. Seix Barral. 20,90 €. Aquesta memòria familiar sobre els pares d’Elvira Lindo s’acaba convertint en una recreació dels anys de la transició, en els quals l’autora es va forjar com a persona. És un llibre que va sortir molt poc abans d’instal·lar-se l’estat d’alarma però sens dubte és un dels més venuts en aquestes dates estranyes.

NUESTRA PARTE DE NOCHE. Mariana Enriquez. Anagrama. 22,90 €. Dictadura argentina, tradicions ancestrals, sectes secretes, novel·la gòtica i alhora realista, aquesta magnífica novelassa de terror –però no només això– és una barreja de moltes coses que en una primera mirada es diria que no queden bé. Però l’habilitat d’Enríquez per construir el puzle és prodigiosa. Va ser premi Herralde 2019.

BASILISCO. Jon Bilbao. Impedimenta. 22 €. L’excel·lent comediant que és Jon Bilbao aborda aquí una història que succeeix en dos temps, l’actual i en un Oest llunyà mític al voltant de la figura d’un pistoler a qui tots denominen Basilisco. Un ‘western’ crepuscular enquè els personatges transiten com a dinosaures a punt d’extingir-se.

LUZ DEL FUEGO. Javier Montes. Anagrama. 18,90 €. «D’aquí 50 anys seré recordada», solia dir Dora Vivacqua, més coneguda com a Luz del Fuego, un curiós personatge, ballarina i fundadora del moviment naturista al Brasil, que, en una illa de la seva propietat, va convocar per a la causa nudista les estrelles de Hollywood i va acabar sent assassinada el 1967. Montes compleix la profecia.

AMOR INTEMPESTIVO. Rafael Reig. Tusquets. 19 €. Si s’ha de confessar, es confessen les coses bones i les dolentes. Reig, company de l’ànima i de generació d’Antonio Orejudo, relata la seva bulliciosa joventut –la del Madrid de la Movida– i, més dolorosament, la mort dels seus pares, tot un repte per a si mateix i el moment que ha marcat la seva vida.

HISTORIA DE MIX, DE MAX Y DE MEX. Luis Sepúlveda. Tusquets. 11,90 €. La recent desaparició del supervendes xilè Luis Sepúlveda a causa del coronavirus coincideix amb aquesta faula intergeneracional, a l’estil d’‘Historia de una gaviota...’, sobre l’amistat d’un noi i el seu gat cec, als quals s’uneix un ratolí mexicà. Amb il·lustracions de Noemí Villamuza.

FORTUNATA Y JACINTA. Benito Pérez Galdós. Reino de Cordelia. 59,60 €. L’obra cabdal del gran escriptor realista, en una preciosa edició per commemorar el centenari de la seva mort. Galdós reconstrueix el Madrid de finals del XIX a partir de les seves dues protagonistes, Fortunata, la dona del poble, i Jacinta, la burgesa, enamorades totes dues de Juanito Santa Cruz.

BUNKER. Toteking. Blackie Books. 18,90 €. Malgrat que l’estat d’alarma les va deixar en ‘stand by’, aquestes memòries van camí de convertir-se en un fenomen. Al raper Toteking se li va morir el pare, l’única persona amb qui podia parlar de literatura, però de literatura intensa: Coetzee, Gombrowicz o Le Clezio. Enrique Vila-Matas el va substituir com a mentor i el va animar a escriure.

COMO SI EXISTIESE EL PERDÓN. Mariana Travacio. Las Afueras. 15,95 €. Ecos de Juan Rulfo i de ‘western’ crepuscular per a aquesta novel·la de venjança i redempció bellament escrita per l’argentina Mariana Travacio. Una història dura i fatalista marcada per un paisatge ressec i bromós fuetejat pel vent. Una autora a qui s’ha de seguir la pista.


ESTRANGERA, per Elena Hevia i Laura Estirado

NIÑA, MUJER, OTRAS. Bernardine Evaristo. AdN. 19 €. Malgrat haver aparegut als diaris britànics com «l’altra escriptora que va compartir el Booker amb Margaret Atwood», l’anglonigeriana Evaristo ha sigut la gran revelació internacional amb aquesta història coral que parla de la diversitat entre les dones negres tant en cultura, classe i condició sexual.

CUENTOS COMPLETOS. Lorrie Moore. Seix Barral. 28 €. Crueltat i una perversa mirada humorística són la marca de qui molts consideren la millor contista nord-americana. Si no ho és, poc li falta a aquesta veterana, el més semblant a la televisiva Lena Dunham en el terreny literari. Seix Barral reuneix aquí la seva obra breu en una edició que no té parangó als Estats Units.

LA ENTROMETIDA. Muriel Spark. Blackie Books. 18 €. Hi ha un petit culte lector al voltant de l’autora de ‘Los mejores años de Miss Brodie’, una dona que va lluitar per la seva independència i va treballar per als serveis d’intel·ligència britànics. En aquesta magnífica novel·la, anteriorment traduïda com ‘Merodeando con aviesa intención’, recrea en clau humorística els seus orígens com a escriptora.

A LO LEJOS. Hernán Díaz. Impedimenta. 22 €. Aquest argentí establert a Nova York ha deixat amb la boca oberta a tothom que s’endinsa a les pàgines d’aquesta novel·la, escrita en anglès, que utilitza els vells mites del ‘western’ per subvertir-los i transformar-los en una història d’aventures, però també en una fascinant epopeia sobre la immigració. A Trump no li agradaria.

LOS MAPLE. John Updike. Alba. 19,50 €. Cronista immisericordiós de la classe mitjana, Updike va escriure el 1956 un relat sobre una parella, George i Joan, en els inicis del seu matrimoni. Després aniria tornant a ella al llarg dels anys i ara es reuneixen tots els relats en què pot considerar-se una novel·la. Gatopardo ha publicat recentment ‘Cásate conmigo’, també del creador de Conejo, complement perfecte a aquesta història.

La contista nord-americana Lorrie Moore. / zane williams

CALYPSO. David Sedaris. Blackie Books. 19,90 €. L’humor de David Sedaris no és jueu, sinó grec, però no hi ha res de tràgic als seus llibres, gairebé sempre en clau autobiogràfica, en què no deixa canya dreta començant per si mateix. Obsessiu, homosexual i molt, molt enginyós, a ‘Calypso’ fa un repàs vital amb no poca ironia.

TODO EN VANO. Walter Kempowski. Asteroide. 21,80 €. L’últim any de la segona guerra mundial explicat a partir del microcosmos d’una casa familiar en una ciutat de províncies alemanya. Per allà van passant tota mena de personatges i situacions que el lector ha de reconstruir detectant el declivi del nazisme i l’ambigüitat moral que això suposa. El seu autor va morir el 2007, uns anys després de veure publicada aquesta novel·la, el seu millor treball.

ENCUENTRO CON LIBROS. Stephen Zweig. Acantilado. 20,90 €. Encara no s’ha assecat del tot el pou de les obres de Zweig a recuperar, tot i que Acantilado se n’ha ocupat a consciència. Aquest volum fa una bona selecció de crítiques i de pròlegs de l’autor vienès i el conjunt no només transmet avaluacions puntuals.

UN AMOR CUALQUIERA. Jane Smiley. Sexto Piso. 15,90 €. L’autora d’‘Heredarás la tierra’ (premi Pulitzer) torna a disseccionar els fantasmes domèstics en aquesta novel·la sobre el retrobament dels membres d’una família que en el passat van patir de manera traumàtica i sorprenent la separació del pare, que es va emportar els cinc fills.

EL ASEDIO DE TROYA. Theodor Kallifatides. Galaxia Gutenberg. 16,90 €. Descobert i molt celebrat per ‘Otra vida por vivir’, l’escriptor grec d’expressió sueca (viu al país nòrdic des de fa 60 anys) compon en aquesta novel·la un joc de miralls entre la ‘Ilíada’ i els bombardejos en un poble grec durant la segona guerra mundial.

FLOTA. Anne Carson. Cielo eléctrico. 45 €. El segell elèctric va iniciar la seva etapa amb aquest llibre-facsímil que reuneix 22 quaderns en una capsa amb les últimes creacions de Carson, recentment guardonada amb el Princesa d’Astúries. Poemes, assajos i conferències traduïts per Jordi Doce i Andrés Catalán. Vaso Roto també ha publicat recentment ‘Decreación’.

UN LUGAR LLAMADO ANTAÑO. Olga Tokarczuk. Anagrama. 19,90 €. Aquest enginyós tapís d’històries entreteixides per la Nobel polonesa es podria definir com una espècie de ‘Cien años de soledad’ que substituís tota la tropicàlia per un imaginari centreeuropeu més fosc i fantasmagòric. Recuperació d’una antiga novel·la de l’autora.

EL GUETO INTERIOR. Santiago H. Amigorena. Edicions 62 / Literatura Random House 17,90 €. Finalista del Goncourt, el Médicis i el Renaudot, aquesta novel·la rescata la figura de l’avi de l’autor, Vicente Rosenberg, jueu polonès emigrat a l’Argentina els anys 20 i supervivent de l’Holocaust. Escrita en francès, la llengua literària d’Amigorena, ha sigut traduïda pel seu cosí, Martín Caparrós.

SEQÜELA / DESPOJOS Rachel Cusk. Les Hores / Asteroide. 17,90 €. L'escriptora canadenca establerta al Regne Unit des de fa més de 40 anys va relatar la seva separació matrimonial en aquest llibre (2012), que va desencadenar les crítiques pel seu suposat ‘impudor’. Més tard va utilitzar aquesta experiència de forma ficcional en la seva magnífica trilogia ‘Outline’,’Trànsit’ i ‘Kudos’.

CONTES. Thomas Wolfe. Páginas de Espuma. 38 €. Thomas Wolfe (sisplau, no confondre amb Tom Wolfe) va anar a dir del seu company de files, William Faulkner, el número u dels autors nord-americans del període d’entreguerres i un mestre del relat breu. Páginas de Espuma aborda ara l’edició dels seus contes en una excel·lent traducció d’Amelia Pérez Villar.

EL IDIOTA. Fiódor Dostoievski. Alba. 39,50 €. Nova i excel·lent edició d’aquesta obra mestra, traduïda aquesta vegada per Fernando Otero. Un retrat en clau crítica del seu protagonista, el príncep Mixkhin, afectat d’epilèpsia –la mateixa malaltia que patia Dostoievski– i titllat d’«idiota» per ser una persona bona i ingènua que fa seu el dolor dels altres.

LOS CAZADORES. James Salter. Salamandra. 18 €. La primera novel·la del gran escriptor nord-americà va ser publicada en entregues el 1956 i revisada a fons per l’autor 50 anys després. En la trama va entreteixir bona part de la seva experiència com a pilot de guerra a Corea, que ja va relatar en les seves imprescindibles memòries, ‘Quemar los días’.

LOS QUE CAMBIARON Y LOS QUE MURIERON. Barbara Commins. Gatopardo. 15,90 €. Comins va ser una autora secreta que va viure durant 16 anys a Barcelona sense que el seu pas deixés cap empremta, potser la raó és que es va casar amb un agent del servei secret britànic. Aquesta novel·la sobre una rara epidèmia que afecta un petit poble té aparences d’inquietant paràbola i s’uneix a la formidable ‘El enebro’, publicada per Alba.

ELS SEUS NOMS PER SEMPRE / EL LIBRO DE LOS NOMBRES. Simon Stranger. Empúries / Seix Barral. 19,90 €. Tot un fenomen literari guanyador del Premi dels Llibreters a Noruega. A partir de la seva història familiar, l’autor teixeix una original novel·la on es creuen dues trames: la de les tres generacions de la família Kommisar, durant 80 anys, des de la segona guerra mundial fins avui, i la d’un dels més sagnants i odiats criminals de guerra al servei de la Gestapo, Henry Rinnan.

CANCIÓN NEGRA. Wislawa Szymborska. Nórdica. 16,50 €. Aquest poemari dels anys 40 recull part de la producció de la Nobel polonesa, però no va ser publicat en vida de Szymborska (tot i que algun dels seus poemes circulessin en antologia). Conservat pel seu exmarit, a qui el continuava unint una bona amistat, es va editar el 2014, dos anys després de la mort de la gran poeta. L’edició de Nórdica inclou il·lustracions de Kike de la Rubia.

EL ÁNGEL DE MÚNICH. Fabiano Massimo. Alfaguara. 20,90 €. Després d’anys d’estudi bibliogràfic i fonts inèdites, l’autor destapa en aquest thriller – número 1 de vendes a Itàlia i traduït a nou idiomes– les trames i els personatges històrics que van protagonitzar el cas real que va estar a punt de canviar la història: ¿Què hi va haver rere la mort de Geli Raubal, neboda predilecta de Hitler i «el seu únic veritable amor»?.

L'ESTRANYA DESAPARICIÓ D'ESME LENNOX. Maggie O’Farrell. L’Altra. 18,90 €. La prosa elegant de Maggie O’Farrell brilla en aquest relat carregat de misteri sobre el descobriment per part d’una dona que la seva tia àvia, de qui desconeixia l’existència, està a punt de sortir del psiquiàtric. Una novel·la rescatada, anterior als últims èxits de l’autora.

EL MAESTRO DE AUSCHWITZ. Otto Kraus. Roca. 19,90 €. El bloc número 31 d’Auschwitz-Birkenau era el dels infants. Aquesta punyent novel·la autobiogràfica es basa en la història d’un dels seus supervivents, un dels 500 infants que es van apinyar allà en pèssimes condicions entre el setembre del 1943 i el juny del 1944. En aquells sinistres barracons el poeta i mestre Alex Ehren mira de sobreviure mentre, il·legalment, fa classes als nois, perquè s’evadeixin de la crua realitat.

SIMPLEMENTE PERFECTO. Jostein Gaarder. Siruela. 14,90 €. Torna l’autor d’‘El món de Sofia’, de nou en estat de gràcia, amb aquesta història commovedora per reconciliar-nos amb nosaltres mateixos i el món que ens envolta. Després de 37 anys junts, una notícia demolidora canviarà el curs d’una parella d’enamorats. Ell té 24 hores per repassar la seva vida, escriure-ho tot, fins i tot el que ha mantingut en secret fins el 23 d’abril del 2009.

ESTAMOS EN EL BORDE. Caroline Lamarche. Tránsito. 20,50 €. Premi Goncourt de relat 2019, aquestes nou històries, d’una sensibilitat exquisida i un estil molt líric, versen d’ecologia i feminisme. Però també de l’amor i del desamor, de la solitud i la mort, de la interdependència dels éssers vius i la importància de l’aprenentatge en un entorn amable i sostenible.


NEGRA, per Anna Abella

LA MUJER DEL BOSQUE. John Connolly. Tusquets. 19,90 €. El mestre dublinès, capaç d’entrellaçar el gènere policíac amb fantasmes i elements sobrenaturals sense que a ningú li sembli increïble, ordeix una nova història del detectiu Charlie Parker. Després del desglaç, apareix a Maine el cadàver d’una jove que havia donat a llum poc abans de morir, però no hi ha rastre del nounat.

SANG A LA NEU / SANGRE EN LA NIEVE. Jo Nesbo. Roja&Negra / Proa. 17,90 €. L’autor noruec aparca aquí les històries del seu policia estrella, Harry Hole, per donar protagonisme a un assassí a sou, un autèntic antiheroi, el cap del qual, un capo local, li encarrega que mati la seva dona. El problema és que acaba enamorant-se d’ella. Una trama amb aroma de ‘hard boiled’.

LA SENYORA DEL DIMARTS. Massimo Carlotto. Alrevés. 18 €. Un ictus obliga un actor porno d’èxit, que en les seves estones lliures exerceix de gigoló, a canviar de vida. Només manté una relació, amb una clienta fidel en una pensió de mala mort. Carlotto tanca la trilogia de la crisi amb un retrat crític amb el món actual amb temes com l’espectacle mediàtic i el periodisme d’investigació.

UNA OBRA MAESTRA. Charles Willeford. RBA. 18,40 €. El 31 de juliol s’estrena la pel·lícula, protagonitzada per Donald Sutherland i Mick Jagger, basada en aquesta novel·la de Willeford, una crítica perversa al món de l’art. En aquesta, un jove crític haurà de decidir si accepta un pacte amb el diable, que implica conèixer el màxim i més inaccessible geni artístic del món. https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20200714/critica-un--obra-maestra-charles-willeford-8039529

LA VÍCTIMA 2117. Jussi Adler-Olsen. Maeva. 22 €. Fa anys que l’autor danès viu part de l’any a Barcelona. Era qüestió de temps que ambientés una de les seves novel·les de la sèrie del Departamento Q a la capital catalana. Aquí és un periodista frustrat, Joan Aiguader, que veu a la televisió un programa sobre els refugiats morts al Mediterrani i inicia una investigació que el portarà a Xipre, on veurà la víctima 2.117. 

LA SEXTA TRAMPA. JD Barker. Destino. 20 €. L’autor nord-americà tanca la trilogia d’‘El Cuarto Mono’ amb aquest ‘thriller’, que no pot estar més d’actualitat: el protagonista de la sèrie, el policia Sam Porter, és considerat sospitós del cas que investiga mentre l’hospital més gran de la ciutat està en quarantena per risc de contagi del virus SARS, que el Cuarto Mono amenaça d’alliberar a la resta del país.

HALLEY 2042. Anna Carreras. Llibres del Delicte. 16,50 €. La Laia és una escriptora de contes que un dia decideix investigar què passa al pis del costat, on una entranyable veïna nonagenària sembla tenir una vida sexual no gaire d’acord amb la seva edat. Però es veurà immersa en una trama criminal.

/ DAYNA BARKER / L’escriptor J.D. Barker, autor d’‘El Cuarto Mono’. 

EL ESPÍRITU DEL HIELO. Mads Peder Nordbo. Planeta. 19 €. Després de visitar el passat festival BCNegra per mostrar com és una Grenlàndia negra a ‘Los crímenes del Ártico’, l’autor danès presenta la segona part, on el periodista Matthew Cave segueix els passos del seu pare, amagat durant anys per un doble assassinat.

MALOS TIEMPOS PARA EL PAÍS. Michaël Mentio. Siruela. 19,95 €. Basat en el cas de l’esbudellador de Yorkshire, que va assassinar brutalment diverses dones a l’Anglaterra dels 70, la novel·la de Mentio, que també és un fresc de l’Anglaterra sense nord de l’època, ha rebut premis a França.

LA CORRUPCIÓN DE LA CARNE. Ambrose Parry. Salamandra. 21 €. L’escriptor de novel·la policíaca Chris Brookmyre i la seva dona, l’anestesista Marisa Haetzman, estan darrere del pseudònim d’Ambrose Parry. Junts es remunten a uns fets reals en un ombrívol i victorià Edimburg del 1847, on un estudiant de medicina i el seu mestre realitzen investigacions amb èter mentre apareixen assassinades i eviscerades diverses prostitutes.

APPLETOWN. David Marín. Pagès Editors. 15,50 €. Guanyador el 2019 del premi Crims de Tinta amb el ‘noir’ rural ‘Purgatori’, David Marín torna amb aquest homenatge al gènere negre clàssic amb una trama que protagonitza el detectiu Johnny Pelegrí. Una lluita entre dos clans mafiosos rivals al barri dels lleidatans de Nova York.

LA HORA DE LOS HIPÓCRITAS. Petros Márkaris. Tusquets. 19 €. L’acerat escriptor grec torna amb un cas del seu comissari Jaritos, que veu néixer el seu net mentre afronta l’assassinat d’un famós hoteler. Terrorisme i populismes, a la diana de Márkaris, sempre amb la ploma apuntant als punts febles de la societat.

L’ALTRE CAP DEL FIL / TIRAR DEL HILO. Andrea Camilleri. Edicions 62 / Salamandra. 18 €. Per a aquells que trobin a faltar el desaparegut mestre italià de la novel·la negra mediterrània. Aquest és el seu llibre número 100, i la ¡29a! entrega de la sèrie Montalbano, on amb la seva habitual crítica social denuncia la situació dels immigrants arribats en pastera.


SUPERVENDES, per Elena Hevia i Laura Estirado

CON EL AMOR BASTABA. Máximo Huerta. Planeta. 18,90 €. Rere l’ensopegada que va suposar el seu efímer pas (set dies) pel Ministeri de Cultura, Màxim, rebatejat ara com a Máximo, Huerta, torna a la seva trajectòria de novel·lista popular amb aquesta història sobre un noi que descobreix la seva sexualitat i que té com a màxima ambició volar, no en va es diu Ícar.

LA PROMESA DE LA JULIA / LA PROMESA DE JULIA. Blue Jeans. Columna / Planeta 17,95 €. El desenllaç de la trilogia ‘La noia invisible’ porta la Julia, que ha començat a estudiar criminologia, a investigar el cas d’un psicòleg que, pel que sembla, es va suïcidar. Quan la Julia observa bé les circumstàncies pensa que allò pot ser realment un assassinat.

LAS HUELLAS DEL SILENCIO. John Boyne. Salamandra 20,90 €. John Boyne, autor d’‘El noi del pijama de ratlles’, que va créixer al Dublín dels 80, ha tardat molts anys a parlar de la corrupció interna de l’Església catòlica i de com el va afectar a ell com a adolescent gai. Amb aquest tema aborda una ficció que té un gran substrat autobiogràfic. Empúries també ha llançat el ‘crossover’ ‘El meu germà es diu Jessica’.

L’autor dublinès John Boyne. / DANNY CAMINAL

L'ESPIA DEL RITZ / EL ESPÍA DEL RITZ. Pilar Rahola. Columna / Planeta 20,40 €. A principis dels anys 40, amb el franquisme perpetrant execucions al Camp de la Bota –avui Fòrum–, l’Hotel Ritz va ser l’epicentre d’una sèrie de personatges d’opereta: espies, músics, capitosts nazis i jueus d’incògnit. La inefable Rahola els convoca en aquest melodrama no sense polèmica, després que Josep Maria Loperena, que aborda el tema a ‘L’espia del violí’ (Efadós),  l’acusés de plagiar-li la idea per a la novel·la.

REÍR ES LA ÚNICA SALIDA. Andreu Buenafuente. Harper Collins. 20,80 €. No s’ha d’oblidar que fa un temps Buenafuente copava les llistes dels més venuts a Sant Jordi. Aquesta vegada serveix un diari personal en el qual descriu les seves nits al programa ‘Late Motiv’, alhora que se situa amb distància davant Catalunya en un complicat moment polític.

EL MENSAJE DE PANDORA. Javier Sierra. Planeta. 15,90 €. Sierra ha escrit aquesta novel·la en un temps rècord mentre la pandèmia començava a castigar el món. Amb aquesta faula benintencionada i alliçonadora, el supervendes mira enrere revelant que virus i civilització van de la mà i establint una advertència esperançadora cap al futur.

LA CHICA DE NIEVE. Javier Castillo. Suma. 18,90 €. La quarta novel·la de Castillo, que ja ha venut més de 650.000 exemplars amb el seu cicle ‘El día que se perdió’... és també un ‘thriller’ ambientat als Estats Units, com totes les històries de l’autor malagueny, sobre la investigació criminal de la desaparició d’una nena de tres anys el dia de la desfilada d’Acció de Gràcies.

UN CUENTO PERFECTO. Elisabeth Benavent. Suma. 17 €. Coincidint amb l’èxit recent de la sèrie de Netflix ‘Valeria’, basada en les novel·les d’aquesta plusmarquista de les vendes, Benavent treu una nova novel·la, una història romàntica, per descomptat. Com indica el títol, el llibre es proposa esbrinar quant hi ha de veritat en els contes que ens han explicat des de petites.

LA SANGRE MANDA. Stephen King. Plaza Janés. 23,90 €. El mestre del terror demostra en aquesta col·lecció de relats que està en plena forma. Són quatre històries inèdites: ‘La sangre manda’ (impactant seqüela de l’èxit editorial i televisiu ‘El visitante’, en la qual torna a aparèixer la detectiva Holly Gibney), ‘El teléfono del señor Harrigan’ (una inquietant amistat intergeneracional), ‘La vida de Chuck’ (reflexió sobre l’existència) i ‘Rata’ (un escriptor a punt de la desesperació). 

INVOLUCIÓN. Max Brooks. Reservoir Books. 19,90 €. L’autor de ‘Guerra Mundial Z’ regala noves dosis de suspens, terror extrem i, per què no, crítica social, en aquest relat que explora els límits del gènere humà i la seva resiliència. La idíl·lica comunitat ecològica de Greenloop, als boscos de Whashington, es veurà massacrada per unes letals criatures, éssers amb una aura llegendària però a la fi inquietantment reals.

Silva firma un nou cas per al subtinent Bevilacqua. / MARTA CALVO

L'ENIGMA DE L'HABITACIÓ 662 / EL ENIGMA DE LA HABITACIÓN 662. Joël Dicker. La Campana / Alfaguara. 22,90 €. L’autor de ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ canvia d’escenaris per portar el lector al seu país natal i narrar una investigació policial en la qual es barreja un triangle amorós i jocs de poder, traïcions i enveges en una Suïssa menys tranquil·la que la seva imatge de postal. Res és el que sembla en aquest ‘thriller’ diabòlic en què l’autor és també un dels protagonistes.

EL MENTIROSO. Mikel Santiago. Ediciones B. 20,90 €. Per primera vegada Santiago situa el seu addictiu ‘thriller’ al País Basc, i converteix aquesta ambientació en un personatge més d’aquesta història que explora els fràgils límits entre el record i l’amnèsia, i la veritat i la mentida. El protagonista es desperta en una fàbrica abandonada al costat d’un cadàver i una pedra ensangonada. No recorda res, però decideix fugir.

UNA NOCHE MUY LARGA. Dov Alfon. Salamandra. 21 €. L’antic oficial de la intel·ligència israeliana firma aquest supervendes que fa dos anys que està entre els més venuts d’Israel i que amb endimoniada escriptura i un ritme trepidant ens endinsa als racons del món sòrdid de les màfies xineses, els serveis secrets israelians i francesos i els reptes de la nova guerra freda entre Orient i Occident.


FANTASIA I CIÈNCIA-FICCIÓ, per Ernest Alós

UN POCO DE ODIO. Joe Abercrombie. Runas. 24,90 €. La tercera trilogia situada al món de La Primera Ley, amb més intrigues i esventraments que fantasia, barreja novel·la social vuitcentista, revolució industrial, i de l’altra banda, moltes espases. Com escriure fantasia èpica amb Dickens, Victor Hugo o Zola a la recambra.

AIXÍ ES PERD LA GUERRA DEL TEMPS. Amal El-Mohtar i Max Gladstone. Mai Més Editorial. 18,95 €. Flamant premi Locus a la millor novel·la curta del 2020. Dues agents, Roja i Blava, de dues faccions que combaten una guerra al llarg del temps, modificant el passat a la seva conveniència caigui qui caigui, intercanvien cartes. Història d’amor intertemporal.

LA COMUNIDAD SECRETA. Philip Pulman. Roca. 18,90 €. Després de la immensa decepció que va suposar l’adaptació al cine de ‘La brúixola daurada’, el projecte de fantasia juvenil atea (sí, és així) de Pullman viu un reverdiment amb la publicació d’aquesta seqüela i la recuperació, més madura, de la trilogia original per HBO.

L’escriptor britànic de literatura fantàstica Joe Abercrombie. / JORGE GIL

LA CIUDAD QUE NOS UNIÓ. N. K. Jemisin. Nova. 21,90 €. L’única escriptora que ha sigut capaç de guanyar tres anys consecutius el premi Hugo a la millor novel·la amb la seva ‘Trilogía de la Tierra Fragmentada’ inicia un nou cicle. Nova York, representada pels avatars multiracials dels seus ‘boroughs’, s’enfronta als éssers que la volen destruir.

LA MESTRA DEL TE I LA INVESTIGADORA. Aliette de Bodard. Mai Més. 18,95 €. Aliette de Bodard ha acumulat premis amb el seu cicle sobre l’univers Xuya, una ucronia en què és la Xina qui ‘descobreix’ i colonitza Amèrica, que deriva cap a la ciència-ficció. Mai Més la tradueix al català per primera vegada, amb aquesta selecció de quatre relats i una novel·la curta.

UN MAG DE TERRAMAR. Ursula K. Le Guinn. Raig Verd. 18,95 €. Els que arribin ara a l’obra de Le Guinn descobriran a les seves novel·les el germen d’autors com J. K. Rowling o Patrick Rothfuss. Raig Verd inicia la traducció al català amb ‘Un mag de Terramar’ (en castellà, inclosa en el primer volum d’‘Historias de Terramar’.

ESTRELLAS ROTAS. Ken Liu (ed.) Runas. 22,80 €. Segona antologia, a càrrec del traductor i novel·lista Ken Liu, amb 14 veus de la ciència-ficció xinesa dels últims anys. Com es pot descobrir un continent desconegut. Les mirades dels autors seleccionats diuen tant de les seves especulacions futuristes com de la realitat actual del seu país.

HIJA DE SANGRE Y OTROS RELATOS. Octavia E. Butler. Consonni. 19,50 €. Ara que l’afrofuturisme s’apunta com una tendència emergent, recuperar un clàssic com Butler és com trobar-ne la pedra fundacional. En aquests set contes i relats reflexiona sobre raça, gènere i biologia, com en la també imprescindible ‘Alba’ (Mai Més).

ÁNGELES ROTOS. Richard Morgan. Gigamesh. 28 €. Segona part de ‘Carbono modificado’, amb Takeshi Kovacs de nou com a protagonista però fent lliscar la trama de la novel·la negra a la bèl·lica. En els dos casos, no obstant, el que explica és l’extrapolació de fins on podria portar la deshumanització neoliberal.

EL LIBRO DEL DÍA DEL JUICIO FINAL. Connie Willis. Nova. 24,90 €. Oportuna recuperació d’un llibre que en només tres dècades ja s’ha convertit en un clàssic. Viatjar des del segle XXI a una edat mitjana en la qual la pesta bubònica circula al seu aire pot ser una mala idea si el confinament intertemporal no acaba de funcionar.


ASSAIG, per Elena Hevia i Laura Estirado

LOS EUROPEOS. Orlando Figes. Taurus. 27,90 €. Figes, gran coneixedor de la cultura russa del segle XIX, se centra aquí en el naixement de l’europeisme com a ideari a partir de tres figures carismàtiques: Ivan Turguénev, l’escriptor rus més cosmopolita; el seu amor platònic, la cantant d’òpera espanyola Paulina Viardot i el seu marit, Louis, crític i editor.

LOS DÍAS DEL CÁUCASO. Banine. Siruela. 19,95 €. Umm-el-Banine Assadoulaeff (1905-1992), filla de multimilionaris de l’Azerbaidjan, va fugir del seu país amb l’arribada del règim soviètic i es va instal·lar en el cercle d’exiliats parisencs. Amiga de Kazantzákis i Malraux, la van animar a escriure. Sota el nom de Banine va relatar aquestes trepidants memòries.

GALDÓS. Yolanda Arencibia. Tusquets. 26 €. L’any del centenari de la mort del gran novel·lista madrileny ha servit per desempolsegar la seva figura de prejudicis i mals records estudiantils. Com a colofó a la seva commemoració, l’especialista canària Yolanda Arencibia acaba de publicar la que molt possiblement sigui la seva biografia definitiva, guanyadora del premi Comillas.

L’escriptor Mario Vargas Llosa dedica el seu últim llibre a Borges. / dAVID CASTRO

MEDIO SIGLO CON BORGES. Mario Vargas Llosa. Alfaguara. 17,90 €. Vargas Llosa ha furgat als seus calaixos per reunir en un volum mínim els articles, conferències i ressenyes que en el passat va realitzar sobre Borges, el més gran i indiscutible escriptor llatinoamericà del segle XX. S’inclou també una entretinguda entrevista que l’argentí porta erràticament on li interessa.

EL CUERPO HUMANO. Bill Bryson. RBA. 20 €. Després d’escriure gairebé una dotzena d’extraordinaris llibres de viatges, l’autor nord-americà resident a Anglaterra planteja un recorregut tan insòlit com revelador i divertit per l’interior de les persones, no des del punt de vista espiritual sinó literalment físic.

SECRETOS DEL ANTIGUO EGIPTO. Josep Padró. Crítica. 23 €. Un dels grans egiptòlegs locals proposa un llibre entretingudíssim que introdueix i dona llum sobre diversos aspectes sorprenents i desconeguts de l’antiga civilització, tirant per terra molts tòpics i mites absurds construïts per qui Padró anomena «piramidiotes».

MUROS, BOSQUES, TUMBAS. Joan Cañete Bayle. Lengua de trapo. 17,75 €. A cavall de l’assaig i la crònica, disseccionant l’etern conflicte entre Israel i Palestina, el periodista i excorresponsal al Pròxim Orient i els EUA i subdirector d’EL PERIÓDICO fuig en aquest assaig del discurs dominant per situar-se al costat dels drets humans i les llibertats civils i polítiques.

LA TRADICIÓN COSMOPOLITA. Martha C. Nussbaum. Paidós. 24 €. Quan a Diògenes, el filòsof cínic, se li preguntava quin era la seva procedència contestava que ell era ciutadà del món. Partint d’aquest exemple, Nussbaum reflexiona sobre la vella idea de la igualtat de les persones, més enllà dels seus condicionants econòmics.

LENIN. Victor Sebestyen. Ático de los Libros. 34,50 €. Amb aquesta intensa biografia, a més de la faceta pública del líder, es revelen molts aspectes íntims i desconeguts del dirigent soviètic, a qui li agradava anar amb bicicleta, estimava els gats i va tenir durant anys una relació triangular amb una amant més jove, Nadia Krupskaia, situació poliamorosa que la seva dona va acceptar de bon grat.

PEAKY BLINDERS. Carl Chinn. Principal de los Libros. 14,15 €. L’historiador Carl Chinn, descendent d’un membre de la famosa banda de gàngsters del Birmingham dels anys 20, intenta aquí desbrossar la realitat de la ficció, tal com la coneixem a partir de la popular sèrie de Netflix. El resultat: ni ganivetes a les gorres, ni vestuari estudiat ni crim mitjanament organitzat.

EL CHIVO EXPIATORIO DE HITLER. Stephen Koch. Galaxia Gutenberg. 20 €. Stephen Koch segueix la història mínima de Herschel Grynzspan, un jove jueu resident a París que el 1938 va atemptar contra la vida d’un diplomàtic alemany a la capital francesa. El succés va ser aprofitat per Hitler per desencadenar la Nit dels Vidres Trencats.

COOPERACIÓN O EXTINCIÓN. Noam Chomsky. Ediciones B. 15,10 €. Als seus 91 anys Noam Chomsky continua estant en forma pel que fa a activisme i pensament. Davant l’emergència climàtica, l’amenaça nuclear i el debilitament de les democràcies, el gran savi proposa passar a l’acció des de la base per forçar grans acords transnacionals.

UNORTHODOX. Deborah Feldman. Columna / Lumen. 15,90 €. L’èxit de la sèrie de Netflix ha propiciat l’edició d’aquestes memòries, en què Feldman relata la seva decisió d’abandonar la comunitat hassídica ultraortodoxa on va créixer. A més, la vida berlinesa de l’Esty, la protagonista de la sèrie, és molt diferent a la de l’autora.

UNA GUÍA SOBRE EL ARTE DE PERDERSE. Rebeca Solnit. Capitán Swing. 16 €. L’autora del revelador ‘Els homes m’expliquen coses’ reuneix una sèrie de textos autobiogràfics en els quals explora el desig, la confiança, la pèrdua i històries vinculades als seus interessos culturals. La periodista i activista és capaç de dirigir la seva consciència feminista a gairebé tots els temes.

LA GENT DEL CARRER MONTCADA. Albert Garcia Espuche. Barcelona Llibres. 60 €. No deixeu que el volum i el pes (5,4 quilos i mig) us desanimin. Aquesta és la història de sis segles i de la gent que els va habitar, un retrat en alta resolució de la vida d’un carrer icònic de Barcelona, el de Montcada. Especialment el segon volum (són dos) es llegeix com una cadena de novel·les.

LA DERIVA DE LOS HÉROES. Carlos García Gual. Siruela. 19,90 €. Els herois i heroïnes grecs han habitat les nostres ficcions, moltes vegades disfressats de figures contemporànies. El gran hel·lenista Carlos García Gual recull la figura i les ressonàncies del derrotat Héctor, de l’errant Ulisses, del tràgic Èdip, del superheroi Alexandre i de Lisístrata, la dona que busca la pau.

ORIENTE EXPRESS. Mauricio Wiesenthal. Acantilado. 22 €. Va ser el tren més luxós del món, que en la seva ruta més llarga va unir Londres amb Istanbul. Inaugurat el 1883, va continuar funcionant fins al 2009. Wiesenthal, cosmopolita i erudit exquisit, trasllada els seus propis records i l’evocació dels seus passatgers més il·lustres en aquest relat, que reivindica una certa idea d’Europa, més culta i aventurera.

GRAN HISTORIA VISUAL DE LA FILOSOFÍA. Masato Tanaka y Tetsua Saito. Blackie Books. 21 €. Hi haurà qui arrufi el nas davant d’un llibre així, que explica els complexos conceptes de la filosofia occidental d’una forma ingènua i visual a partir de gràfics i il·lustracions. No és, per descomptat, un llibre saberut, però pot servir de palanca per a posteriors lectures.

23 DE FEBRERO 1981. Juan Francisco Fuentes. Taurus. 16,05 €. Una col·lecció de set títols que passa revista a la història d’Espanya a partir de set dies concrets i significatius relatats per historiadors de primera línia. Fuentes explica aquí el cop d’Estat i José Carlos Mainer, el 17 de desembre de 1927, el dia de l’homenatge a Góngora que va marcar a tota una generació.

Isabel Coixet. / Ferran Nadeu

MARÍA CRISTINA, REINA GOBERNADORA. Paula Cifuentes. Ariel. 19,90 €. L’última dona de Ferran VII arrossega fama de conspiradora, corrupta i manipuladora durant el seu mandat com a regent de la seva filla, Isabel II. Però en aquesta dona intel·ligent i decidida no hi havia res gaire diferent de les actituds autòcrates dels homes.

MATA A TUS ÍDOLOS. Toni Garcia Ramon. Catedral. 18.05 €. Al Pacino, John Carpenter, Harrison Ford, David Lynch, Tom Hanks, Robert de Niro i Jack Nicholson es passegen entre molts altres per les pàgines d’aquest llibre en què el periodista especialitzat en cine desplega un ampli anecdotari sobre el sucós ‘backstage’ de les seves entrevistes, clarament la cara oculta del glamur.

ELS INVISIBLES. Andreu Farràs. Edicions 62. 19 €. Amb Pau Farràs, Imma Santos, Gemma Varela i Andrea Vargas, el mestre periodista dona un pas de rosca més al totèmic clàssic de Paco Candel ‘Els altres catalans’, sobre el mestissatge a la Catalunya dels 60 (també en la mateixa editorial). En aquesta ocasió són una trentena de persones extracomunitàries que s’han quedat, contra la recessió i contra vent i marea. ¿Per què se’n van anar de Síria, de Rússia, de Mèxic, del Marroc...?, ¿com els rebem?, ¿com estan ara?

LA CANUDA I EL COMERÇ DEL LLIBRE VELL. Manuel Llanas. Comanegra. 15 €. Aquesta és la ‘biografia’ d’una llibreria, una de les més emblemàtiques de la història recent de Barcelona. La Canuda, un autèntic temple de tresors bibliogràfics, centenars de milers, va tancar el 2013, després de 66 anys alçant la persiana, cosa que va representar un cop de porta definitiu a una època de gran vitalitat per a les llibreries de segona mà i d’ocasió. Entre la seva clientela habitual es colen alguns excèntrics personatges que donen per a una novel·la.


EL ‘BOOM’ DEL CORONAVIRUS, per Elena Hevia 

PANDÈMIA/ PANDEMIA. Slavoj Žižek. Anagrama. 9,90 €. El controvertit i poc ortodox pensador eslovè ha realitzat una reflexió d’urgència davant el coronavirus que ell contempla com el revulsiu contra el capitalisme desenfrenat en què ens trobem. Paidós també publica ‘El sexo y el fracaso del absoluto’ del mateix autor.

DIARI DE WUHAN / DIARIO DE WUHAN. Fang Fang. Seix Barral / Columna. 19,50 €. La prestigiosa escriptora xinesa Fang Fang, que fins el moment només s’havia dedicat a la ficció, relata en aquest llibre els 70 dies de tancament a l’epicentre de la pandèmia i, valent, les implicacions polítiques en un règim totalitari.

UN PLANETA DE VIRUS. Carl Zimmer. Capitán Swing. 16 € L’organisme viu més diminut analitzat a través del microscopi (metafòric, és clar, perquè un microscopi no el capta) del divulgador científic Carl Zimmer. L’argument és que els virus han conviscut amb nosaltres des de temps immemorials i formen part del nostre ADN.

EN EL CONTAG / EN TIEMPOS DE CONTAGIO. Paolo Giordano. Edicions 62 / Salamandra. 9,90 €. L’autor de ‘La solitud dels nombres primers’ va ser un dels primers a fer una reflexió exprés, en ple abril, quan el coronavirus estava atacant sense treva Itàlia. A Giordano li interessen sobretot les implicacions morals de la pandèmia.

EL MAPA FANTASMA. Steven Johnson. Capitán Swing. 17,60 €. És inevitable, la Covid-19 ens va fer ressuscitar antigues pors i la perspectiva de com ens vam enfrontar en el passat a crisis com aquesta. El divulgador científic Steven Johnson fa aquí un relat històric sobre la plaga de còlera al Londres victorià.

LES GRANS EPIDÈMIES MODERNES / LAS GRANDES EPIDEMIAS MODERNAS. Salvador Macip. La Campana / Destino. 17,90 €. Investigador de primera línia al terreny de la biomedicina, Salvador Macip contextualitza la Covid-19 en el marc d’altres pandèmies recents que s’hauran d’afrontar amb una estratègia global de la qual encara estem aprenent les regles.

L’autor Jorge Carrión reflexiona sobre ‘Lo viral’. / RICARD CUGAT

PANDEMIA Sonia Shah. Capitán Swing. 19 €. La periodista novaiorquesa d’origen indi Sonia Shah es pregunta per què les noves malalties infeccioses (més de 300) s’estan desenvolupant a una velocitat cada vegada més alta. Ella troba la resposta en la destrucció humana de molts hàbitats animals.

PANDEMOCRACIA. Daniel Innerarity. Galaxia Gutenberg. 14,90 €. La pandèmia ens està obligant a pensar de forma global i per tant de manera transnacional, afirma el pensador bilbaí Daniel Innerarity, que assenyala la paradoxa que un virus que ens afecta a tots revela també la profunditat de les nostres desigualtats.

LA AMENAZA MÁS LETAL. Michael T. Osterholm. Planeta. 18,90 €. El prestigiós epidemiòleg va concebre aquest llibre entre la crisi de l’Ebola del 2014 i el brot de Zika, un any més tard. Ja llavors advertia de la futura amenaça d’un possible virus de transmissió global. Lamentablement, Osterholm ha hagut d’actualitzar el seu llibre.

LO VIRAL. Jorge Carrión. Galaxia Gutenberg. 14,90 €. Un assaig de pensament exprés que es val del concepte viral biològic que ens fueteja per reflexionar sobre el model viral i quantificable de la cultura digital en la qual ens trobem i que Carrión enfronta sense oposició a la cultura clàssica.

EN PRIMERA LÍNEA. Gabriel Heras. Península. 16,90 €. Testimoni d’un metge intensivista, també contagiat de coronavirus, a l’Hospital Universitari de Torrejón, un dels primers a diagnosticar i ser víctima del col·lapse sanitari. El llibre relata les misèries, però també és un reconeixement a la tasca dels sanitaris.

LA SOLUCIÓN NASH. Fernando Trías de Bes. Paidós. 12 €. Davant les veus malastrugues que prediuen un cataclisme econòmic, el popular economista es recolza en el pensament del premi Nobel John Nash per establir que col·lectivament els mitjans de producció estan intactes i que com a individus l’únic que hem de fer és superar la por.

LAS REGLAS DEL CONTAGIO. Adam Kucharski. Capitán Swing. 20,90 €. Les malalties, els moviments polítics, la violència... arriben, esclaten i desapareixen, aquest geni de les matemàtiques i l’estadística, Adam Kucharski, intenta comprendre amb aquests mètodes el comportament tant dels processos biològics com dels culturals.

UN DÍA EN LA VIDA DE UN VIRUS. Miguel Pita. Periférica. 9 €. Doctor en genètica i biologia per la Universitat Autònoma de Madrid, Miquel Pita explica de forma clara i molt didàctica com fragments dispersos de material genètic, el que coneixem com a virus, han anat apareixent de forma puntual al llarg de la història.

LOS DÍAS DE LA FIEBRE. Andrés Felipe Solano. Temas de Hoy. 10,90 €. La forma en què la ciutadania coreana es va enfrontar a la pandèmia va posar en el punt de mira un país que cada vegada guanya més protagonisme en el concert global. L’escriptor colombià que resideix a Seül relata a tall de diari la seva experiència quotidiana i les seves impressions personals de la pandèmia.

EPIDEMIOCRACIA. Javier Padilla y Pedro Gullón. Capitán Swing. 17 €. Analitzar la base social i econòmica de com sorgeixen les epidèmies i observar el seu impacte més gran en les classes socials econòmicament febles, i per tant més vulnerables, és l’objectiu d’aquest assaig crític que es pregunta per les polítiques i els models sanitaris i les transformacions socials que necessitem.

¿YA ES MAÑANA? Iván Krastev. Debate. 14,90 €. El politòleg búlgar Ivan Krastev es planteja les gran qüestions a què ens aboca la pandèmia: una gran bretxa entre rics i pobres o la suspensió temporal de les regles democràtiques, però que pot ser un esperó perquè la UE torni a la seva debilitada unitat.

LLEGA EL MONSTRUO. Mike Davis. Capitán Swing. 17, 50 €. L’activista Mike Davis ofereix un pronòstic aterridor d’aquesta amenaça sanitària reconstruint la història d’anteriors pandèmies i assenyalant directament com a responsables les indústries de menjar ràpid, els agronegocis i els governs corruptes.

CONTAGIO. David Quammen. Debate. 22,70 €. Aquest llibre de referència, publicat originalment el 2012, va ser concebut com un ‘thriller’ pel prestigiós reporter i sobretot com una alerta davant la pròxima pandèmia després de l’Ebola, el SARS, la sida o el virus de Marburg.

CORONAVIRUS. Sonia de Miguel Fernández i Juan Carlos Ruiz de la Roja. La Catarata. 9,50 €. Dos metges i autors de literatura divulgativa estableixen un recorregut per les circumstàncies i vessants de la Covid-19 amb una capacitat de propagació més gran que els virus anteriors, aturant-se en les evidències diagnòstiques que existeixen en aquest moment.

NO TOCAR. Deborah García Bello. Paidós. 3,99 € (‘e-book’). Un manual escrit amb senzillesa per la divulgadora científica centrat en les ‘fake news’ que han circulat per les xarxes respecte al virus, contrastant-les amb una informació veraç davant els petits dilemes quotidians que planteja la nova normalitat.


CINE, MÚSICA, ARTS..., per Laura Estirado

A PROPÒSIT DE NO RES / A PROPÓSITO DE NADA. Woody Allen. Alianza. 19,50 €. De lectura obligada per a cinèfils, la polèmica autobiografia del director d’una cinquantena d’aplaudides pel·lícules, que va estar a punt de no publicar-se als EUA per les acusacions d’abusos de la seva filla Dylan (i que ell nega al llibre), és un repàs de la seva vida amorosa, matrimonis i aventures romàntiques precoces. Un text franc i hilarant d’aquesta icona de la cultura nord-americana.

EL LIBRO DE ESTOPA. Jordi Bianciotto. Espasa. 19,90 €. Biografia del duo de Cornellà de la mà del crític musical d’EL PERIÓDICO: un repàs dels orígens dels germans Muñoz, educació musical, discografia al complet, mites i costums. Com en una conversa a la terrassa d’un bar, esgrunen 20 anys de carrera, reflexionant sense embuts no només de la seva trajectòria, també de la seva vida privada i de la part més negativa de la fama. Les anècdotes arriben al confinament, que han passat llegint llibres d’història d’Espanya d’Eslava Galán i Albert Pla. 

MAESTRO SCORSESE, RETRATOS DE UN CINEASTA AMERICANO. Pau Gómez. Cúpula. 19,95 €. El crític i periodista reuneix aproximacions a la filmografia d’aquest referent del cine amb sis dècades de carrera –‘Mean streets’, ‘Taxi driver’, ‘Un dels nostres’ o ‘El irlandés’–, de la mà de 28 cineastes espanyols com Cesc Gay, Juanma Bajo Ulloa i Rodrigo Sorogoyen. Un excel·lent viatge pel seu món d’esbirros de carrer i homes devorats per l’èxit que malmeten el somni americà. 

030620 libro estopa 16-9 / periodico

L’ANY DEL MICO / EL AÑO DEL MONO. Patti Smith. Club Editor / Lumen. 18,90 €. El nou llibre de memòries de l’autora d’‘Éramos unos niños –guanyadora del National Book Award– continua amb el seu particular diari de travessies i somiejos pels EUA. Ara el 2016, quan acabava de fer70 anys. Amb el seu habitual estil poètic i indòmit, repassa records i episodis vitals, com la punxada que va sentir quan Trump va arribar a la Casa Blanca. «El fanfarró ha bramat. Ha manat el silenci». L’edició es tanca amb un emocionant epíleg escrit en el confinament.

EL RETORN D’ABBA / EL REGRESO DE ABBA. Marc Ros. Rosa dels Vents / Suma de Letras. 17 €. El debut literari del cantant i compositor de Sidonie és aquesta sorprenent novel·la que comparteix títol amb l’últim ‘single’ i pròxim disc de la banda barcelonina (amb qui també compartirà portada). Retrat generacional indie de tres amics (la cantant Abba, l’estrella del rock Hugo i el fotògraf Domènech) a finals d’un estiu a Cadaqués.

UNA LUZ ABRASADORA, EL SOL Y TODO LO DEMÁS. Jon Savage. Reservoir Books. 21,90 €. El màxim exponent del periodisme musical britànic revela la història oral del grup Joy Division, quatre dècades després del suïcidi del cantant, Ian Curtis, just abans d’iniciar una gira pels EUA. Quaranta testimonis retraten una formació que tenia en el seu ADN l’esperit de la transformació social i física que flotava a finals dels 70 sobre un Manchester malmès, en les albors del thatcherisme. 

NOTAS A APOCALYSE NOW. CRÓNICA DE UN RODAJE MALDITO. Eleanor Coppola. Barlín Libros. 19 €. Durant els tres anys que va durar el rodatge de la pel·lícula bèl·lica més influent de tots els temps, de la qual es compleixen quatre dècades, la dona de Francis Ford Coppola va acompanyar el seu marit a les Filipines. Allà va ser testimoni d’un malson rere les càmeres: tifons, alçaments militars, drogues i sexe entre membres de l’equip i producció, baralles, infart del protagonista...

EL FIN DEL PRINCIPIO. Manolo García. Aguilar. 17,90 €. Després del cançoner il·lustrat ‘Vacaciones de mi mismo’ o ‘El fruto de la rama más alta’, el cantant i excomponent d’El último de la fila recull poemes inèdits, pintures i dibuixos en aquesta nova entrega al seu particular univers. El leitmotiv, com en les seves cançons, mons onírics en els quals apaivagar la velocitat del món actual i el desassossec que li/ens provoca. «‘Apoya tu cabeza en mi hombro / cuando te envuelva la niebla’».

EL UNIVERSO DE TIM BURTON. Irene Mala. Lunwerg. 24 €. Com aclareix el subtítol – ‘Viaje ilustrado a la maravillosa fábrica de seres peculiares’ -, es tracta d’un àlbum que recrea exquisidament l’inquietant i tenebrós univers del creador d’‘Eduardo Manostijeras’, ‘Beetlejuice’ o ‘Ed Wood’. La dibuixant sevillana se’n declara fan absoluta i diu compartir aquesta visió d’un món en el qual l’estrany és l’heroi, en què l’‘outsider’ pren per fi la merescuda venjança. A més d’il·lustracions dels seus films –des del primer curt ‘Vincent’ fins al seu últim títol, ‘Dumbo’–, dedica les més de 200 pàgines a explicar els inicis del cineasta, els seus actors fetitxe i els seus tan particulars i originals llocs comuns.

CUADERNO DE ACTIVIDADES PARA ADULTOS, vol. 9. Daniel López Valle i Cristóbal Fortúnez. Blakie Books. 12,90 €. Avalat pels 150.000 exemplars venuts en les seves anteriors edicions, aquest quadern creat pel campió del programa ‘Saber y ganar’ promet 120 hores d’insòlit aprenentatge. Perquè aquestes activitats –passatemps, jocs de lògica, sopes de lletres, laberints...– no serveixen per passar el temps, sinó per aprofitar-lo.

EFE / Debbie Harry, en un concert benèfic el 2014 a Nova York. / 

MATAMUNDOS. Anthony Garner. Akal. 18,50 €. L’il·lustrador anglès establert a Barcelona que firma la tira d’humor diària d’EL PERIÓDICO està convençut que el món no va per bon camí, i que ens aboquem cap a l’extinció de la nostra espècie i d’altres al planeta. Amb els seus mordaços dibuixos d’humor negre busca remoure perquè entre tots puguem rectificar i revertir aquesta situació abans que sigui massa tard.

ESPORTS, per Laura Estirado

ZIDANE. Frederic Hermel. Espasa. 19,90 €. El periodista i tertulià francès establert a Espanya –ha participat en els programes de Josep Pedrerol ‘Punto Pelota’ i ‘El chiringuito de jugones’– recorre a la seva relació professional i d’amistat amb ‘Zizou’ per firmar la seva biografia més completa, des de la seva infància a Marsella i els obstacles que va haver de salvar per convertir-se en un dels millors futbolistes de la història, fins a detalls del seu vessant més personal: la relació que manté amb els seus quatre fills i la seva dona, Veronique, amb els seus pares i els seus amics.

11 CIUDADES: VIAJES DE UN PERIODISTA DEPORTIVO. Axel Torres. Contra. 17,50 €. Malgrat la seva joventut, i des de la popularitat dels seus programes a Radio Marca i Gol TV, Axel Torres és una de les veus fonamentals del periodisme esportiu actual. Aquest és el seu primer llibre i relata 11 viatges futbolístics que van marcar una fita personal i col·lectiva en la història recent de l’esport rei: viatgem a Londres, on va descobrir el futbol anglès de la mà de Wenger i Fàbregas; a la final de la UEFA del 2003 a Sevilla, que va enfrontar el Celtic i el Porto de Mourinho, o a Munic, on va cobrir el Mundial del 2006.

KOBE. Javier Bógalo. Ediciones JC. 18 €. El 26 de gener, als 41 anys, va perdre la vida en un accident d’helicòpter la llegenda de l’esport mundial, l’estrella dels Lakers durant 20 anys, Kobe Bryant. Bógalo furga en tots els detalls de la seva carrera per compondre un puzle d’un mite amb una trajectòria que no va estar sempre en permanent ascens, sinó que va ser sempre un constant caure per tornar a aixecar-se.

MINGUELLA LEAKS. Josep Maria Minguella i Francesc Aguilar. Editorial Base / Cúpula. 17,95 €. Quan Minguella parla de futbol se l’ha d’escoltar. O llegir. A ‘Secrets i confidències del futbol’ narra les anècdotes més suculentes de les últimes dècades de la Lliga espanyola. Ell, número 982 de soci blaugrana, amb 70 anys d’antiguitat, ho sap de bona tinta. Perquè va ser jugador i tècnic del futbol de base, conseller amb Núñez i Gaspart... El que va descobrir i va portar Maradona i qui va ajudar que Messi fitxés pel FC Barcelona.

L’expresident blaugrana explica la seva experiència a presó a ‘Una forta abraçada’. / JOAN CORTADELLAS

UNA FORTA ABRAÇADA / UN FUERTE ABRAZO. Sandro Rosell. Rosa dels Vents / Plaza & Janés. 18,90 €. Durant dos anys l’expresident del Barça va estar en presó preventiva, i, finalment, va ser jutjat i absolt per blanqueig de capitals. Aquest llibre recull el seu dia a dia durant els 645 que va passar privat de llibertat, les seves experiències, reflexions, pensaments, somnis i malsons, i durant els quals es va adonar de l’«enorme valor d’una forta abraçada».


CÒMIC, per Anna Abella

LA CÓLERA. Santiago García i Javier Olivares. Astiberri. 28 €. El tàndem que va aconseguir el 2015 amb el Nacional de còmic amb ‘Las Meninas’ esmola la còlera d’Aquil·les en el seu nou i ambiciós treball, cridat a ser un dels còmics de l’any. Amb un brutal desplegament visual, conviden a la relectura per descobrir les múltiples capes d’una reflexió que busca respostes al món actual en els clàssics d’Homer. 

MIS CIEN DEMONIOS. Lynda Barry. Reservoir Books. 23,90 €. El confinament ha deixat algunes novetats del març injustament oblidades. Aquesta és una que cal reivindicar: l’obra cabdal de l’autora de Wisconsin, híbrid d’autobiografia i ficció, on no sense humor intenta exorcitzar els dimonis que encara la persegueixen, episodis terribles de la seva vida, alguns d’originaris de la infantesa i l’adolescència.

MANIFIESTAMENTE ANORMAL. Max. La Cúpula. 5,50 €. La pandèmia va generar en l’autor de ‘Rey Carbón’ la imperiosa necessitat de fer una cosa tan salvatge com el seu ‘underground’ ‘Peter Pank’. El resultat va ser aquest pamflet furiós nascut en confinament, on dona curs, sempre mordaç, als seus sentiments negatius i al mal humor davant tot el que està passant.

ERNIE PIKE (Integral). H.G. Oesterheld i Hugo Pratt. Norma. 49,95 €. El malaguanyat guionista argentí Oesterheld, creador de ‘El eternauta’, i Pratt, pare del Corto Maltés, van crear junts el 1957 aquestes 24 aventures, però absolutament antibel·licistes, protagonitzades pel reporter de guerra que els dona títol. Aquesta cuidada edició, amb extres, nova i necessària traducció, fa justícia a la influent obra original.

EL MURCIÉLAGO SALE A POR BIRRAS. Álvaro Ortiz. ¡Caramba! 10 €. També des de l’estat d’alarma pel coronavirus va sorgir aquest serial gamberro i divertit improvisat a les xarxes socials per l’autor de ‘Murderabilia’. Un superheroi milionari vestit de ratpenat, la semblança del qual amb Batman és pura imaginació, es queda sense cervesa en ple confinament, alhora que ha de resoldre unes misterioses morts. 

El dibuixant Francesc Capdevila, més conegut com Max. / MIGUEL LORENZO

MEMORIA DE UNA GUITARRA. Román López-Cabrera. Panini. 18 €. Tot un documentat homenatge als cantautors espanyols compromesos que amb les seves lletres van lluitar contra el franquisme. El protagonista imaginari, Pepe Soller, és el mirall de Raimon, Pi de la Serra, Paco Ibáñez, Llach, Serrat... I molts altres que van evitar les censures i l’assetjament de la dictadura. Necessari exercici de memòria històrica.

ALOIS NEBEL. Jaroslav Rudiš i Jaromír 99. Gallo Nero. 24,50 €. El dissenyador i cantant Jaromír 99 aboca en blanc sobre rigurosos fons negres el seguiment que el novel·lista txec Kharoslav Rudis realitza de la història del seu avi ferroviari, traumatitzat per la guerra, víctima d’al·lucinacions i ingressat en un psiquiàtric durant la guerra freda.

SARAJEVO PAIN. Fidel Martínez. Norma. 22 €. L’autor de ‘Cuerda de presas’ posa el focus sobre el setge serbi de quatre anys a la ciutat de Sarajevo, un dels episodis més crus de la guerra dels Balcans. El dibuixant pinta un fresc en blanc i negre a través de les vivències de diversos personatges.

¿ME ESTÁS ESCUCHANDO? Tillie Walden. La Cúpula. 29,50 €. Després de l’autobiogràfica ‘Piruetas’ i la ciència-ficció d’‘En un rayo de sol’, la dibuixant nord-americana torna a optar als Eisner deixant empremta amb aquesta història d’amistat i curació. Com ‘Thelma i Louise’, Bea i Lou, dues joves lesbianes, inicien un inquietant viatge per l’oest de Texas sota l’amenaça de dos homes de l’Oficina d’Assistència en Carreteres.

Doble pàgines de ‘La cólera’ / javier olivares 

PATRIA. Toni Fejzula. Planeta Cómic. 30 €. Impressionant adaptació de la novel·la de Fernando Aramburu realitzada pel barceloní d’origen iugoslau Toni Fejzula, que la seva família va fugir de la guerra dels Balcans. El seu espectacular treball gràfic dona una nova dimensió a aquesta història sobre la fractura en la societat basca, marcada per ETA.

TRAVESSIA / TRAVESÍA. Peter van den Ende. Libros del Zorro Rojo. 18,90 €. Suaus trames en blanc i negre i làmina muda rere làmina muda permeten el surrealista, hipnòtic i èpic viatge d’un petit barco de paper en un mar estrany, en un món estrany. El debut de Van den Ende, biòleg de formació, captivarà els incondicionals dels universos de Shaun Tan.

CUADERNOS UCRANIANOS Y RUSOS. Igort. Salamandra Graphic. 25 €. Benvingut rescat en un sol volum d’aquestes dues obres periodístiques d’Igort, fruit de la seva recerca de testimonis a l’antiga URSS. Si una il·lumina els foscos anys de la fam a Ucraïna, l’altra denuncia l’assassinat de la reportera i activista russa Anna Politkóvskaia el 2006. La pròxima estrena de la versió cinematogràfica porta també la reedició de ‘5 es el número perfecto’, celebrada ficció negra al Nàpols dels 70.

POMPEO. Andrea Pazienza. Fulgencio Pimentel. 21,85 €. La droga i, en concret, els estralls de l’heroïna, protagonitzen aquest profètic i visceral llegat, ple d’experiències autobiogràfiques, del desaparegut i genial autor italià, mort als 32 anys, ja convertit en un dels noms més importants del còmic europeu dels 70 i 80.

EL AMOR SEGÚN MAFALDA. Quino. Lumen. 12,90 €. Tot i que sigui una diada estranya, res impedeix acompanyar la rosa de Sant Jordi amb aquest monogràfic de tires de la inefable Mafalda lligades a l’amor, tot i que no només parla del terreny romàntic, sinó també de l’amistat, l’empatia i l’amor al proïsme, l’amor propi o les petites coses de la vida i, compte, l’altra cara de l’amor: de la gelosia a l’egoisme.

TODAS NOSOTRAS. Elizabeth Casillas i Higinia Garay. Astiberri. 13 €. Fins a 40 anys de presó és la pena al Salvador per a les dones que pateixen un avortament, sigui voluntari o espontani, acusades d’haver matat el seu nadó. Casillas i Garay donen veu a quatre d’aquestes dones que van acabar a la presó i que al sortir continuen sent discriminades i jutjades per la societat. Un còmic compromès i solidari.

AKIRA KUROSAWA. EL SAMURÁI CAÍDO. Víctor Santos. Norma. 18,50 €. L’autor de ‘Los reyes elfos’ i la sèrie de Black Káiser, ‘Polar’ s’atreveix amb el còmic biogràfic per rendir homenatge a la vida i obra d’un dels seus ídols, el director de fites del cine com ‘Los siete samuráis’, ‘Ran’ o ‘Dersu Uzala’.

ISOLADA. Keiler Roberts. Alpha Cómic. 16 €. El segon títol de la col·lecció gràfica d’Alpha Decay proposa les vinyetes autobiogràfiques d’aquesta autora del còmic independent nord-americà, que relata, no sense sentit de l’humor, com és viure, sent mare i artista, amb trastorn bipolar.

BONE (Integral). Jeff Smith. Astiberri. 45 €. Gairebé dos quilos i mig i 1.400 pàgines recopilen aquesta saga supervendes, premiada amb 10 Eisners i 11 Harveys, amb la qual Jeff Smith va trobar una màgica combinació d’èpica i humor, d’estètica ‘cartoon’, capaç de connectar tant amb nens com amb adults. Tres cosins anomenats ‘Bone’, expulsats de Boneville, viuran aventures amb (simpàtiques) reminiscències tolkenianes. Netflix la convertirà en sèrie animada.


GASTRONOMIA, per Pau Arenós

VORAZ. Jeff Gordinier. Planeta Gastro. 18,95 €. Un llibre tan ben escrit com confús en les seves intencions: el periodista Jeff Gordinier acompanya René Redzepi, el xef de Noma, per Mèxic, Austràlia i Copenhaguen en un moment clau per al danès: la destrucció del seu restaurant per reconstruir-lo i reconstruir-se. Gordinier, massa protagonista, també es refunda.

¡RAMEN! Hugh Amano i Sarah Becan. Cúpula. 21,50 €. Un còmic per xarrupar, com aquests fideus d’origen xinès i popularitzats al Japó que s’han estès fins a enredar el món. Bols ubèrrims amb brous densos i ardents i llavis greixosos i sorollosos. Receptes, recerca, informació, nutrició: treball completíssim amb què recrear la vista i preparar l’estómac per a l’acció.

LA CUINA DE LA COSTA BRAVA I EL PIRINEU DE GIRONA. Jaume Fàbrega. Viena. 26,50 €. Fàbrega és un prodigi: no és una enciclopèdia culinària, sinó moltes. Ha publicat més de 70 llibres i ara aborda el territori sentimental amb el coneixement i rigor característics. 200 plats per explicar una de les cuines més riques i singulars d’Europa i, per què no, del món. Un lloc en el qual el mar penetra a la terra.


INFANTIL I JUVENIL, per Laura Estirado

GRETA THUNBERG / GRETA THUNBERG. M.ª Isabel Sánchez Vegara. Alba Editorial. 16 €. Els expressionistes dibuixos d’Anke Weckmann enalteixen aquesta biografia sobre la jove activista sueca que ha aconseguit posar dret els joves de tot el món i remoure les consciències dels governs per exigir mesures energètiques per parar el canvi climàtic (a la popular col·lecció ‘Petita&Gran’).

LES GERMANES GRÉMILLET. 1. EL SOMNI DE LA SARAH / LAS HERMANAS GRÉMILLET. EL SUEÑO DE SARAH. Alessandro Barbucci I Giovanni di Gregorio. Norma Editorial / Astronave. 16,95 €. Nou còmic de l’autor de les ‘W.I.T.C.H.’. La Sarah, la Cassiopea i la Lucille troben una foto de la seva mare, embarassada, amagada a l’àtic. La veritat s’amaga a l’espinós bosc dels secrets de la família Grémillet. Les tres germanes es llancen a l’aventura.

JEFFERSON / JEFFERSON. Jean-Claude Mourlevat. Nórdica. 19,50 €. Aquesta història de detectius i faula d’animals utilitza la comèdia policíaca per posar en relleu la solidaritat. Tot anava bé per a l’eriçó Jefferson Bouchard fins que, quan es dirigia a la perruqueria, i després d’una carambola del destí, el van acusar del teixonicidi del senyor Edgar. Haurà de viatjar al país dels humans per buscar ajuda. Humor i suspens a partir de 9 anys.

Ibáñez porta els agents de la TIA a uns impossibles Jocs Olímpics de Tòquio 2020. / ELISENDA PONS

ATTICUS, EL CHICO DIFÍCIL. Michael Sussman i Júlia Sardà. Impedimenta. 18 €. Fantasia a doll i molt humor (negre) en aquesta història en què un nen haurà de bregar amb uns pares realment «difícils». Perquè, sí, en aquesta original història el punt de vista és el d’un infant amb una poderosa imaginació a què els seus progenitors anomenen «ximpleria».

EL DARRER LLOP /EL ÚLTIMO LOBO. Sébastien Perez i Justine Brax. Baula / Edelvives. 15,10 €. La guerra entre llops i humans famolencs va delmar els dos bàndols. Ara només queda un llop, i el jove Milo surt en la seva cerca. La persecució el farà entendre l’absurditat de les batalles i com és de fort el sentiment de comunitat i l’afany de supervivència. Amb espectaculars làmines de gran format de Justine Brax (de 6 a 8).

MORTADEL·LO I FILEMÓ. TÒQUIO 2020 / MORTADELO Y FILEMÓN. TOKIO 2020. Francisco Ibáñez. Bruguera. 14,15 €. La crua realitat és que no se celebraran fins al 2021, però la faixa del còmic dels agents de la TIA avisa: «Els únics Jocs Olímpics que sí que tindran lloc aquest any». L’agència sospita que algú s’emportarà totes les medalles fent ús de la ‘tontimicina’, que deixa fora de combat qui l’aspira. Amb la publicació d’aquest àlbum, Ibáñez es converteix, als seus 84 anys, en un dibuixant 40 anys olímpic.

L’EMBÚS / EL ATASCO. Adrià Pujol Cruells. La Galera. 13 € / 12,50 €. En el seu debut en la literatura infantil, l’autor es posa a la pell d’un noi que estrena diari de vacances. La seva família acaba de comprar una furgoneta nova i recorreran França, però els agafa la temuda operació sortida. Atrapats a la carretera, ¿fins on podran arribar? (a partir de 10 anys).

QUADERN DE SUPERPODERS / CUADERNO DE SUPERPODERES. Susanna Isern i Rocio Bonilla Flamboyant. 12,25 €. L’autora, escriptora, psicòloga i mare de tres nens reuneix tota una col·lecció de talents (ball, lectura, humor, creativitat, agilitat...) que tot infant porta dins. Superpoders que ens fan únics i irrepetibles. L’obra, amb delicades il·lustracions, té reptes, ‘stickers’ i divertides activitats.

LAS BRUJAS (DE ROALD DAHL). Penélope Bagieu. Alfaguara. 26,95 €. La guionista francesa adapta per primera vegada en format còmic el seu llibre infantil favorit, el clàssic de l’autor gal·lès sobre un jove valent de 8 anys que acaba de perdre els seus pares en un accident i queda a càrrec de la seva singular àvia noruega de cabells morats, cridaneres joies i cigarros que fuma en cadena. Junts hauran de destruir les bruixes, que volen acabar amb tots els infants d’Anglaterra.

LOS DÍAS EN CASA. Begoña Oro i Núria Aparicio. RBA. 14 €. Aquesta és la història de la Jimena, Nico, Gala, Marcos... però també la de tots els nens que han somiat, rigut i crescut durant el confinament. Qualsevol es pot veure reconegut a l’hora del balcó, el gust de pa de pessic casolà o en el descobriment de les videotrucades. Una mirada tendra i optimista a la situació causada per la Covid.

INVISIBLE. Eloy Moreno. Nube de Tinta. 15,95 €. De l’autor del supervendes ‘El bolígraf de tinta verda’, i després de l’èxit de l’edició en castellà, amb més de 100.000 exemplars venuts, arriba en català aquesta novel·la commovedora sobre l’assetjament escolar i les seves conseqüències. «¿Qui no ha desitjat alguna vegada ser invisible? I ¿qui no ha desitjat alguna vegada deixar de ser-ho?».

LA VERITABLE LLEGENDA DE SANT JORDI. Gemma Lienas i Valentí Gubianas Navona. 14,50 €. Revisió del clàssic actualitzat amb els valors del segle XXI, perquè les noies ja no necessiten que un cavaller les salvi, prefereixen tenir relacions d’igualtat amb els nois. És clar. El nou conte tracta de dos enamorats dels llibres, la Maragdina i el Jordi, units per derrotar un exèrcit enemic i salvar una espècie en extinció i vegetariana, la dels dracs.

ASTRO-RATÓN Y BOMBILLITA. Fermín Solís. Bang. 10 €. La col·lecció ‘Mi primer cómic’, a partir de 6 anys, estrena aquesta aventura titulada ‘Retorno a una tierra desconocida’, en què el seu protagonista està depre perquè fa massa temps que és lluny de la Terra vagant per l’espai. Els seus amics l’ajudaran a tornar a casa, però el planeta ara està ple de dinosaures.

L’autora Gemma Lienas ha fabulat una nova llegenda de Sant Jordi. / DANNY CAMINAL

EL MÀGIC D'OZ i EL GOS DELS BASKERVILLE. Labutxaca. 12,95 € / 11,95 €. Els clàssics de L. Frank Baum, amb traducció de Ramon Folch Camarasa, i d’Arthur Conan Doyle, traduït per Joan Mateu Besançon, ofereixen als lectors de més de 12 anys la possibilitat de somiar altres mons sense sortir de casa. El viatge de Dorothy, lluny de l’avorrida Kansas, i un misteri per resoldre per a Sherlock i Watson són obres indispensables en qualsevol biblioteca.

COPPELIUS, EL CREADOR D’AUTÒMATS. Rosa Maria Colom. Bromera. 11,95 €. Aquesta intriga plena d’homenatges literaris –amb Sherlock Holmes i Watson d’infiltrats– narra la història del Jan, un jove que perd la mare, una famosa violinista, i construeix un autòmat per recordar-la. Per ell, el violí està darrere de la seva mort, i el professor Coppelius l’ajudarà a resoldre el misteri. Amb aquesta novel·la, l’autora mallorquina ha guanyat el premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil.

TEEN TITANS: RAVEN. Kami Garcia i Gabriel Picolo. Hidra. 14,95 €. L’escriptora supervendes de ‘The New York Times’ se centra en la història de Raven, un dels personatges d’aquesta sèrie de DC Comics per a joves. Després d’un accident, ha perdut part de la memòria, però haurà d’enfrontar-se al seu passat quan una cosa fosca comença a créixer al seu interior.

Notícies relacionades

¡QUÉ CLIMA TAN RARO!. Laura Ertimo i Mari Ahokoivu. Astronave.15,95 €. Un ‘best-seller’ traduït a 12 idiomes que explica als més petits (de més de 9 anys) el canvi climàtic i com combatre’l. La Lotta i el Kasper, cansats d’evasives dels seus pares, fan de detectius per descobrir què està passant al planeta, per què desapareixen les abelles, per què el ‘fast food’ contamina o per què és ecològic no viatjar amb avió.

MÁS ALLÁ DEL ESPACIO / VIAJE SUBMARINO. R. A. Montgomery. RBA.12 €. Aquest estiu torna ‘Elige tu propia aventura’, una de les sèries més populars entre els lectors de diverses generacions, ja que es pot elegir entre diverses trames i finals. Els dos primers llibrejocs són de l’autor i aventurer nord-americà Montgomery. En el primer, del 76, la missió consisteix a localitzar la llegendària ciutat perduda de l’Atlàntida, amb tota mena de perills i misteris pel mig; en el segon, el protagonista és un astronauta que sempre ha viscut a l’espai i ara ha de decidir a quin planeta se n’anirà a viure (a partir de 9 anys).