INDÚSTRIA EDITORIAL

Liber enfoca la seva pròxima edició a reactivar el mercat del llibre

La fira que aquest any acull Barcelona se celebrarà del 7 al 9 d'octubre en un format presencial i digital

zentauroepp35920208 liber200713130417

zentauroepp35920208 liber200713130417 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Liber, la Fira Internacional del Llibre promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), se celebrarà aquest any a Barcelona del 7 al 9 d’octubre i estarà enfocada a reactivar el negoci editorial i les exportacions del llibre en espanyol en el context de la crisi de la Covid-19. En aquesta edició, organitzada per Fira de Barcelona, Liber ampliarà l’abast dels seus programes de compradors i prescriptors convidats, inclourà jornades professionals i comptarà amb un format híbrid (presencial i virtual), que es desenvoluparà amb les màximes mesures de seguretat i prevenció.

Davant l’actual conjuntura, Liber planteja una edició perquè la indústria editorial espanyola pugui recuperar l’impuls comercial, especialment a l’exterior. La FGEE ja ha cursat la invitació a 620 compradors internacionals de 60 països, un 30% més que en la passada edició, a través del seu programa d’internacionalització, en el qual col·laboren el Ministeri de Cultura i Esport, les oficines econòmiques i comercials a l’exterior de la Secretaria d’Estat de Comerç, ICEX Espanya Exportació i Inversions, la Generalitat de Catalunya i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). També s’està organitzant el Programa de Prescriptors d’Interès Prioritari (PICE), amb l’ajuda d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) i diverses missions comercials.

Aquest any també es facilitarà que els expositors realitzin ‘online’ les entrevistes amb els convidats que no puguin viatjar a Barcelona. Igualment, l’organització treballa per atreure un important nombre de professionals nacionals amb poder de decisió o prescripció de compra, interessats a adquirir novetats de la producció editorial en diferents gèneres i àmbits temàtics.

El president de la FGEE i del comitè organitzador de Liber, Miguel Barrero, remarca que «el sector necessita recuperar al més aviat possible l’impuls comercial perdut durant aquest primer semestre i Liber pot marcar un punt d’inflexió a l’hora de reactivar la presència exterior de les empreses i d’ajudar a difondre el valor econòmic, cultural i social de la indústria del llibre». Barreño també ha insistit en la necessitat d’aconseguir un pacte a llarg termini amb les administracions per recolzar la lectura i el llibre.

Els reptes postpandèmia del sector

Aquest any, a més de mostrar les novetats i els fons de la producció editorial espanyola, Liber 2020 comptarà amb àrees específiques i activitats dedicades a les noves tecnologies i continguts digitals; l’autoedició, amb la celebració del Dia de l’Autor; els petits editors de Micro Liber, i diferents serveis per a la indústria del llibre (maquetació, disseny, traducció, consultoria, impressió i acabats, correcció i ‘software’ de gestió editorial i llibreries, entre d’altres).

Mentrestant, els principals reptes de la indústria s’abordaran en les habituals Jornades Professionals de Liber, que, aquest any, també posaran el focus en com adaptar-se al mercat postpandèmia. Alguns dels continguts d’aquestes ponències i presentacions es difondran ‘online’, per arribar a un nombre més alt de persones. També tindrà lloc l’acte d’entrega dels premis Liber en les seves diferents categories, els guanyadors dels quals es coneixeran pròximament.

Seguretat i prevenció

Notícies relacionades

Combinant la part presencial amb la virtual, Liber aplicarà un protocol anti-Covid, elaborat per la institució firal amb l’ajuda d’experts en prevenció de riscos i l’assessorament de l’Hospital Clínic. Entre altres mesures, figuren el condicionament i l’amplitud d’espais que possibilitin el distanciament físic, regulació de fluxos de visitants i d’aforaments, traçabilitat dels contactes dels assistents, sistemes de ventilació reforçats, desinfecció i neteja de zones comunes i estands, sistemes específics d’acreditació i organització dels serveis de restauració.

Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. La del llibre constitueix la primera indústria cultural espanyola. Les seves empreses facturen al voltant de 3.000 milions d’euros, tant al mercat interior com a l’exterior, cosa que realitza una aportació positiva a la balança comercial espanyola. Compten, a més, amb més de 222 filials, que facturen una quantitat similar en països de tot el món, especialment a Llatinoamèrica. La paralització de l’activitat com a conseqüència de la pandèmia ha suposat una minva d’ingressos que el sector editorial espanyol estima en uns 850 milions d’euros, 600 al mercat interior del llibre i 250 a l’exterior.