QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

El món de la clàssica ofereix concerts solidaris al Global Hope Festival

Aquesta setmana actuaran pianistes, flautistes, violoncel·listes, duos i un quartet d'òpera

El projecte, nascut a Barcelona, pretén recaptar fons per a l'Organització Mundial de la Salut

copenhagen 2008 07

copenhagen 2008 07

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els artistes de tot el món ja fa dies que estan compartint una mica del seu talent per ajudar-nos a suportar amb una mica més de cultura i entreteniment aquesta temporada. La gent de la clàssica no podia ser menys i per això s’ha posat en marxa des de Barcelona el Global Hope Festival, una iniciativa en què diversos músics ofereixen concerts en directe a través dels seus comptes d’Instagram o Facebook o en el de l’organització. Aquest esdeveniment està destinat a recollir fons destinats a la lluita que està duent a terme l’Organització Mundial de la Salut. La idea pretén connectar els ciutadans del món a través de la música clàssica i fer que, durant una estona, oblidem els problemes. 

 

Aquest certamen ha tingut una acollida molt positiva i ha aconseguit que hi passessin artistes de l’altura del violinista Xiaoming Wang, l’iranià Abdollah Abdi, el contratenor barceloní Víctor Jiménez Díaz, la mezzosoprano Marina Viotti, la guitarrista basca Andrea González Caballero, el trompetista Paul Merkelo, la pianista Zarina Shimanskaya, l’orquestra de cambra del Teatre de la Scala de Milà (Cameristi della Scala) o el violinista i director d’orquestra Emmanuele Baldini. Però les sorpreses encara no s’han acabat i ens han preparat nous concerts perquè ens relaxem aquesta setmana.

El violinista Emmanuelle Baldini ha sigut un dels convidats. / FERNANDO RUZ

El piano obre la setmana

Avui podem descobrir el pianista francoarmeni Vardan Mamikonian (15 h), que ha destacat interpretant peces de Chopin, Rakhmàninov, Prokófiev, Mozart, Brahms, Liszt i Ravel amb una tècnica poderosa i elegant i una musicalitat extraordinària. Precisament sobre alguns dels seus compositors favorits versarà el seu recital, en què repassarà el quart moviment del Piano Concerto núm. 1 de Liszt i l’opus 10 de l’Etude núm. 12 de Chopin.

 

 

Dimecres serà el torn de la pianista ucraïnesa Yevheniya Lysohor (18 h.), mestra del Conservatori de Cremona i que aborda un ampli repertori, des de Bach al segle XX, amb especial atenció al període romàntic. Interpretarà les Estampes de Debussy, una balada de Chopin i peces del compositor contemporani italià Francesco Fiore, a més de retre homenatge a Mikola Líssenko, un autor del seu país.

 

 

Un recital de flauta i un duo

Per a dijous ens han preparat la flautista italiana Luna Vigni (15 h). Malgrat la seva joventut, ja que només té 22 anys, ja ha estat en diverses formacions d’orquestra de cambra, ha sigut solista en orquestres com la Svizzera de Lugano o l’ArteViva milanesa i ha ofert concerts en solitari. La seva precocitat igualment l’ha portat a obtenir múltiples premis internacionals. Per a aquesta ocasió ha escollit un solo de flauta de Claude Debussy, Syrinx, i Jade, un fragment de les Tres peces breus de Pierre-Octave Ferroud. 

 

 

Els protagonistes de divendres seran dos alemanys: el violinista Nicolas Koeckert i la seva dona, la pianista i violoncel·lista Johanna Mair (horari per determinar), que actuaran des del Museu Nacional de Baviera. Koeckert va ser el primer alemany guardonat en el concurs Txaikovski de Moscou i ha treballat amb directors com Lawrence Foster o Collin Davis i amb orquestres de la importància de la Royal Philarmonic de Londres o la Bavarian Radio Symphony, mentre que ella està acabant el seu màster en piano i cello. El seu concert constarà de tres peces: el Passacaglia sobre un tema de Haendel, de Johan Halvorsen; Czardas, de Monti, i el Banjo and fiddle, de William Kroll.

Koeckert i Mair actuaran des del Museu Nacional de Baviera.

Més flauta i un quartet d’òpera per acabar

La flauta serà novament l’instrument primordial de dissabte a càrrec de Francisco López (19 h), de Càceres, flauta principal de l’orquestra d’Oslo i solista de l’OBC i que ha sigut convidat a col·laborar amb altres prestigioses formacions d’Austràlia, Suècia, Noruega, Alemanya o la del Gran Teatre del Liceu. Però també és compositor i ha creat peces com El bailaero de las gitanas, per a flauta i orquestra, o el solo Mangata (Reflejos de la luna en el Jerte), que formarà part del seu recital. Igualment interpretarà altres obres breus com la Fantasia núm. 3 en si menor de Telemann, l’esmentat Syrinx de Debussy i Mononoke-hime, a partir de la banda sonora creada per Joe Hisaishi per a la pel·lícula La princesa Mononoke i acabarà amb una adaptació pròpia de la Canción del fuego fatuo, de Manuel de Falla.

 

Notícies relacionades

 

La programació setmanal acabarà diumenge (15 h.) amb una reunió de prestigioses estrelles: el tenor ucraïnès Vassily Solovdkky, la jove soprano Silia Valente, el baríton Daniele Caputo i la mezzosoprano Eleonora Filipponi, aquests últims italians. Aquest quartet s’unirà per interpretar una peça de l’òpera Rigoletto de Giuseppe Verdi. Ja s’han apuntat a aquest esdeveniment nous convidats que participaran en les pròximes setmanes i el dia d’actuació dels quals encara està per determinar, com el violoncel·lista nord-americà Chris Rorrer, la jove violinista sud-coreana Anna Jeaun Lee, el violoncel·lista alemany Benedict Kloeckner, el duo de violí i acordió format pels polonesos Iwo & Karolina, la soprano Anima Edirs i el tenor Pene Pati i el Trio Goldberg amb Liza Kerop. Una sèrie de concerts solidaris de gran qualitat per entusiasmar-se per la música clàssica i tenir esperança en el futur, com ens volen transmetre.

Liza Kerop i el trio Goldberg actuaran pròximament.