ESTRENA DE CINE

'A secret love' relata 65 anys de secreta vida en comú d'una parella lesbiana

El documental ha sigut realitzat pel nebot net d'una de les protagonistes

zentauroepp53277042 icult fotograma pelicula a secret love200430134208

zentauroepp53277042 icult fotograma pelicula a secret love200430134208

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En ocasions resulta una mica cursi utilitzar el terme ‘història més gran que la vida’, però la que protagonitzen Terry Donahue i Pat Henschel al documental ‘A secret love’ realment ho és.

Totes dues es van conèixer a finals dels anys 40, quan els homosexuals eren perseguits i exclosos de la societat, i hi havia batudes per criminalitzar-los i anuncis condemnatoris als mitjans de comunicació. Eren considerats un autèntic estigma per a la moral nord-americana, que promulgava el seu règim heteronormatiu gairebé com una imposició patriòtica. Si eres gai, no podies pertànyer al sistema i, per tant, havies de formar part dels marges. No obstant, elles es van arriscar a viure el seu amor de l’única forma que podien, en la clandestinitat. De cara a la galeria, eren dues amigues que vivien juntes per protegir-se mútuament, la tia Terry i la tia Pat. Mai l’hi van dir a ningú que no pertanyés al seu cercle més íntim per por de ser repudiades. «Havíem d’anar amb molt ull», repeteixen diverses vegades al llarg del documental.

Quan havien passat juntes 65 anys, van decidir fer el pas i dir a les seves respectives famílies que eren parella. En aquest moment comença ‘A secret love’, quan dues dones que han passat gairebé set dècades juntes decideixen per fi sortir de l’armari. Ens trobem en aquell moment dues ancianes disposades a reivindicar el seu dret a estimar en llibertat, tot i que sigui en l’últim estadi de les seves vides. Un procés tan delicat només podia ser documentat per algú molt pròxim a elles. Ho ha fet un nebot-net de Terry, Chris Bolan, que durant set anys va estar al seu costat documentant la seva realitat més íntima, afavorit pel magnat dels continguts LGTBI Ryan Murphy i la factoria de JasonBlum.

Bolan aborda tot el material amb què compta per fer un treball retrospectiu a través d’imatges d’arxiu que ens remunten a la infància de les protagonistes, durant la Gran Depressió, per passar a la seva adolescència, moment en què Terry va assolir el somni de convertir-se en jugadora de beisbol. La falta d’homes per practicar l’esport durant la guerra va propiciar una iniciativa, la creació d’una lliga professional (All-American Girls Professional Baseball League), que es convertiria en una autèntica revolució a l’hora de posar els fonaments per a la consolidació de l’esport femení.

Una altra mirada cinematogràfica

¿Recordeu la pel·lícula ‘Elles donen el cop’, amb Madonna i Geena Davis? Doncs està basada precisament en les aventures de Terry Donahue i les seves companyes d’equip quan van desafiar els tabús de l’Amèrica conservadora practicant el seu esport estrella i icona de la virilitat.

Notícies relacionades

Acostar-nos al passat de les protagonistes sens dubte resulta una manera excepcional de radiografiar l’evolució de la lluita pels drets LGTBI al llarg dels últims setanta anys, des de la por de la persecució a la reivindicació de la identitat. Però inevitablement el present de les dues ancianes s’acaba convertint en el motor del documental, de quina manera la vellesa les condemna de nou a perdre la llibertat que tant havien anhelat al veure’s afectades pel Parkinson i les operacions de maluc. La malaltia i la proximitat de la mort es troben inevitablement presents en les imatges de la pel·lícula, certificant que ens trobem davant d’una història d’amor, sí, però també de lluita i sacrifici des del principi fins al final.

‘A secret love’ aborda així un tema normalment condemnat a l’ostracisme com és el del lesbianisme en la tercera edat. I tot i que la relació entre les dones no pot ser més tendra, també es palpa la cruesa de la seva realitat, del seu desemparament i fragilitat, captats per Bolan a través d’una mirada costumista que escapa als cànons del documental inspiracional per obrir-nos les portes del dolor i la pèrdua, de la resistència per damunt de tot.