ESTAT D'ALARMA DAVANT DEL CORONAVIRUS

L'editorial Nórdica llança una campanya d'ajuda a les llibreries

L'editor Diego Moreno donarà el 35% de les compres de llibres a la seva web als petits llibreters que elegeixi el comprador fins que tornin a obrir les portes

Petites editorials com Barret i Dos Bigotes s'han afegit a la iniciativa solidària en un moment difícil per al sector del llibre

zentauroepp52997104 icult librerias os echamos de menos    imagen de la editoria200401173945

zentauroepp52997104 icult librerias os echamos de menos imagen de la editoria200401173945

3
Es llegeix en minuts

«Llibreries, us trobem a faltar. I volem que torneu. Totes». És el missatge amb què l’editorial Nórdica ha començat una campanya que destina el 35% de l’import dels productes que es comprin a la seva pàgina web a la llibreria que el lector o comprador triï i compensar d’alguna forma el tancament d’aquests establiments durant l’estat d’alarma.

La iniciativa, explica a Efe l’editor de Nórdica, Diego Moreno, va començar dilluns passat inspirada en una campanya posada en marxa a Itàlia per alguns editors durant el confinament anomenada «Adopta una llibreria», que consistia a destinar part de la vendes de llibres electrònics a les llibreries que decidissin els compradors, amb la que tinguessin una relació o una connexió especial.

I una vegada passat el xoc dels primers dies de les mesures imposades per l’estat d’alarma, Moreno va decidir que era el moment de posar fil a l’agulla. Abans, va consultar el seu projecte amb la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal) i amb alguns llibreters amics, que el van animar a portar-la endavant, indica.

Gest simbòlic

«Vaig rebre de seguida un centenar de missatges de llibreters feliços perquè, tot i que seran pocs diners els que es recaptin, es tracta de posar l’espatlla i donar-nos suport els uns als altres», assenyala el promotor d’aquesta iniciativa, a la qual s’han afegit ja petites editorials com Dos Bigotes o Barrett. Aquest editor és conscient que és un acte més que res simbòlic, de solidaritat amb les llibreries, perquè sàpiguen que editors, lectors i distribuïdors segueixen al seu costat, perquè l’import econòmic que es recaptarà és molt petit.

Recorda que, des que va començar la seva editorial, fa 14 anys, es va decidir que no vendrien llibres en paper a la seva web perquè el millor lloc per trobar-los era una llibreria. I només venen per internet llibres en format digital i objectes literaris. I ara que les llibreries estan tancades, volen que el fet de comprar llibres electrònics a la seva web suposi un recolzament directe a la llibreria favorita del lector. Així, al triar una nova lectura, o producte literari, el comprador pot indicar en les observacions de la comanda a quina llibreria li hagués agradat comprar l’‘ebook’ o el producte literari, i Nórdica ingressarà el percentatge corresponent a aquesta llibreria (35%), com si s’hagués fet la compra allà. El percentatge de venda que anirà a la llibreria triada serà una donació íntegra.

«Sabem que és un petit gest, però confiem que, gràcies a aquesta i moltes altres iniciatives, les llibreries i l’equip humà que les fan realitat estiguin allà quan recuperem a poc a poc la normalitat, amb la mateixa il·lusió i professionalitat de sempre», diu Moreno. En les comandes rebudes en els dos dies que porta funcionant la iniciativa els lectors han elegit llibreries de tot tipus a tot arreu d’Espanya, assegura l’editor. Així, les prop de 50 vendes realitzades han seleccionat unes 30 o 35 llibreries diferents. 

Abocats a les notícies

L’editor de Nórdica adverteix de la difícil situació econòmica que travessa tot el sector del llibre i diu que des que es van tancar les llibreries les vendes han caigut un 90%. I les vendes per internet no han pujat gaire, com podria pensar-se. «¿La raó?: tots estem abocats als informatius, a les notícies, i la lectura requereix tranquil·litat». 

Notícies relacionades

Malgrat aquesta situació, Moreno ressalta el recolzament unànime que ha rebut aquesta iniciativa, els missatges d’escriptors i lectors «entusiasmats amb la idea» i diu que espera que serveixi per donar visibilitat a les llibreries i que la gent els recordi que cal tornar quan es recuperi la normalitat. Perquè, indica, aquesta crisi afectarà molt el món de la cultura, sempre més fràgil que d’altres.

La iniciativa de Nórdica és similar a la que fa pocs dies llançava des de Catalunya el grup Som sota el nom Llibreries Obertes.