L'ESCENA LOCAL EN EL TARDOFRANQUISME
Ser una punky a Espanya
Components dels grups Vulpes i Último Resorte debaten en el llibre 'God save the queens' sobre si el punk i el feminisme anaven de la mà al nostre país

zentauroepp52671832 icult200307171633
Paloma Romero va néixer a Melilla i va créixer a Màlaga abans de fugir a Londres i convertir-se en Palmolive, la bateria de The Slits i The Raincoats. El país on ella es va educar va ser un altre: el del tardofranquisme, el de l’escola de les Teresianes i el d’una família de nou germans i germanes amb comportaments profundament conservadors i masclistes. «Una vegada vaig discutir amb la meva mare perquè volia que fes els entrepans als nois per a l’escola i jo no entenia per què no els podien fer ells. Nosaltres ens havíem de fer el llit i ells no», explica a ‘God save the queens’, la col·lecció d’entrevistes a pioneres del punk firmada per Cristina Garrigós, Nuria Triana i Paula Guerra.

Último Resorte, amb Silvia Escario primera per l’esquerra. /
En aquest clima repressiu també van créixer les primeres punks espanyoles: dones com ara Silvia Escario, Begoña Astigárraga i Teresa González, que es van obrir pas al capdavant dels grups Último Resorte, Vulpes i Desnchables. «Érem poques als escenaris, però moltes al carrer», explica Astigárraga, baixista de Vulpes, en el llibre. «Però gràcies al punk les dones vam perdre aquest respecte a sortir soles a l’escenari», afegeix. I ho van fer en un país polaritzat on «arribaves a un pavelló d’esports i hi havia nenes de 12 anys amb la seva mare demanant-nos autògrafs» i, alhora, podien ser acorralades i agredides per policies de paisà després d’un concert a la sala Rock-Ola.
Posicions allunyades
A ‘God save the queens’, i amb la perspectiva que donen els anys, Astigárraga i Escario, cantant d’Último Resorte, reflexionen sobre els vincles entre punk i feminisme a Espanya. «A finals dels 70 i principis dels 80, el moviment feminista i el punk anaven per camins molt allunyats. La cosificació de la dona estava a l’ordre del dia», assegura la primera. I posa com a exemples lletres de grups punks d’homes «que parlaven de matar les nòvies per gelosia, de destrossar els maricons, de possessió de la dona pel fet de ser-ho i fins i tot de violació». La perspectiva d’Escario és diferent. «El punk des d’un principi ha sigut feminista malgrat incórrer alguna vegada en ‘microgarrulismes’, però ha sigut un moviment que ha visualitzat en tot moment la dona. El punk és transversal per a tots els gèneres», assegura.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Servei al límit "¿Per què no surt el meu tren?" Així controla Rodalies les incidències des del seu Centre de Gestió
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard