PREMIS DE HOLLYWOOD

Les cinc pel·lícules que lluitaran a mort per l'Oscar 2020

La categoria a millor film en aquesta edició dels premis de Hollywood està més renyida que mai

oscars preview 30571-2195d

oscars preview 30571-2195d / Danny Moloshok (Danny Moloshok/Invision/AP)

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

‘Joker’, de Todd Phillips – 11 nominacions

estrenos de la semana trailer de joker 2019 / periodico

Que una pel·lícula vinculada a l’univers dels superherois algun dia arribés a acumular 11 nominacions a l’Oscar hauria sigut impensable fa només un parell d’anys, però l’Acadèmia ja va deixar clar l’any passat, quan es va colar entre les ficcions candidates a la categoria de millor pel·lícula, que havia decidit començar a fer atenció al cine creat per Marvel i DC. En qualsevol cas, no oblidem que ‘Joker’ és una pel·lícula inspirada en els còmics que, a més, està plena de sang i amoralitat, i que per a molts acadèmics aquesta és una combinació verinosa; és possible que el seu lloc de privilegi en aquesta llista sigui més un premi als seus extraordinaris resultats de taquilla i a la seva condició de fenomen pop que un reflex de les preferències dels votants. Res d’això impedeix, és clar, que Joaquin Phoenix sigui favorit per finalment emportar-se l’or en la categoria de millor actor i obtenir així dels seus col·legues un reconeixement per al qual ja ha sigut nominat en tres ocasions més... i que probablement a ell li importa ben poc.


‘1917’, de Sam Mendes – 10 nominacions

1917-2020-triler-oficial- / periodico

Si ens atenim a criteris estrictament artístics, sobre el paper la pel·lícula només hauria de ser veritable favorita en categories tècniques com disseny de producció o cinematografia. Però, això sí, no és descartable que el seu cas acabi demostrant de nou que, malgrat que no ens cansem d’insistir en el contrari, els Globus d’Or sí tenen repercussió en els Oscar. Per dos motius: en primer lloc, perquè després de guanyar el Globus a la millor pel·lícula de drama i al millor director, es va convertir en pel·lícula imprescindible, i la va posar al radar per a molts dels membres de l’Acadèmia de Hollywood que d’una altra manera –atès el seu retard a afegir-la a la llista de títols contendents en la temporada de premis– l’haurien passat per alt. I en segon perquè Sam Mendes va utilitzar un dels seus discursos a la gala del 5 de gener per distanciar-se de Netflix i declarar la seva esperança en què «la gent vegi ‘1917’ en una pantalla gran», perquè aquest és el format per al qual ha sigut dissenyada. Es tracta d’un argument que podria convèncer nombrosos acadèmics, encara reticents a assumir que el futur de la indústria passa per l’‘streaming’.


‘Érase una vez...en Hollywood’, de Quentin Tarantino – 10 nominacions

rase-una-vez-en-hollywood-triler-oficial-hd-en-espaol-en-cines-15-de-agosto / periodico

Està demostrat que a la majoria dels votants els encanta mirar-se al mirall, especialment si el que hi surt reflectit resulta afavoridor. I aquest conte de fades sobre herois i perdedors ambientat a Hollywood a finals dels 60 és precisament això: un homenatge al cine i a la seva capacitat de millorar la realitat, i una carta d’amor a les seves estrelles. A més, el novè llargmetratge de Tarantino se les empesca per ser alhora una pel·lícula absolutament personal del seu autor i un dels grans èxit de taquilla de l’any no basats en un còmic o una propietat intel·lectual preexistent; i això sens dubte li haurà servit per provocar l’admiració dels membres de l’Acadèmia –especialment d’aquells que són directors o productors–, i per convèncer-los que ha arribat el moment d’atorgar els premis a la millor pel·lícula i al millor director a qui ja és un dels millors cineastes de tots els temps. Per això, ‘Érase una vez... en Hollywood’ és la pel·lícula a batre en aquestes dues categories. I, és clar, Brad Pitt té l’Oscar al millor actor secundari assegurat. El tenia des del moment en què va pujar a aquella teulada per arreglar-li l’antena a DiCaprio.


‘El irlandés’, de Martin Scorsese – 10 nominacions

estrenos de la semana trailer de el irlandes 20xx / periodico

Notícies relacionades

Tradicionalment, l’Acadèmia no ha sigut especialment respectuosa amb Martin Scorsese; a hores d’ara només ha aconseguit un Oscar a la millor pel·lícula i un altre al millor director malgrat que, juntes, les seves nominacions en les dues categories sumen 17. Sigui com sigui, ‘El irlandés’ no ho tindrà fàcil. Dura tres hores i mitja, i això és molt més temps del que bona part dels votants –l’edat no perdona– poden estar-se asseguts davant una pantalla sense perdre la concentració o aixecar-se per anar al lavabo. El fracàs de la pel·lícula als Globus d’Or, a més, suggereix que Hollywood continua desdenyant el model de negoci representat per Netflix, i el lògic és que aquest menyspreu s’expressi de manera encara més clara entre el cos de votants dels Oscar, format per professionals de la indústria i per tant més hostil al creixent domini de l’‘streaming’. ¿Té això relació amb l’absència de Robert De Niro entre els nominats en la categoria de millor actor? Mai ho sabrem però, en tot cas, és una veritable injustícia.  


‘Parásitos’, de Bong Joon-ho – 6 nominacions

parasitos / periodico

Les ficcions foranes continuen tenint-ho extremadament difícil per triomfar en les principals categories dels Oscar, però ‘Parásitos’ podria trencar aquesta barrera. Entre tots els títols nominats a millor pel·lícula, d’entrada, és l’única que connecta amb el ‘zeitgeist’; a més, des que es va estrenar als Estats Units a l’octubre s’ha convertit en un fenomen de taquilla i, més important encara, ha causat sensació a Hollywood –diuen les males llengües que Bong Joon-ho era l’home que tothom volia saludar després de la cerimònia dels Globus d’Or; i no oblidem que, després dels canvis introduïts recentment a l’Acadèmia, en l’actualitat el 20 per cent dels seus membres són estrangers. En qualsevol cas, si ‘Parásitos’ finalment no guanya la grossa gairebé segur serà perquè, d’altra banda, els votants l’han considerat com la millor pel·lícula internacional; que surti derrotada en les dues categories no s’entendria. I no es descarta que Bong repeteixi la gesta que Alfonso Cuarón va aconseguir amb ‘Roma’ l’any passat, incorporant-se així mateix al selectíssim grup de cineastes no angloparlants que s’alcen amb l’Oscar al millor director.

Temes:

Oscars Cine