PREMIS DE HOLLYWOOD

'Dolor i glòria', Banderas i 'Klaus' optaran als Oscars en la seva edició més competida

El film d'Almodóvar lluitarà pel premi a millor pel·lícula internacional i el de Sergio Pablos, a millor cinta d'animació

'Joker' lidera els aspirants amb 11 nominacions, la segueixen amb 10 'Érase una vez en Hollywood', 'El irlandés' i '1917', i 'Parásitos', que en té 6

zentauroepp51722473 made using turbocollage from www turbocollage com200113164531

zentauroepp51722473 made using turbocollage from www turbocollage com200113164531

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

‘Dolor y gloria’, el confessional treball de Pedro Almodóvar, optarà a l’Oscar en la rebatejada categoria de millor pel·lícula internacional en la 92a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood, que s’entreguen el 9 de febrer al Dolby Theater de Los Angeles.

El film del director manxec s’enfrontarà a la francesa ‘Los miserables’, la polonesa ‘Corpus christie’ i la macedònia ‘Honeymoon’, però, sobretot, s’enfrontarà a la gran favorita, ‘Parásitos’, de Bong Joon-ho. El sud-coreà ha aconseguit un total de sis nominacions, incloent-hi direcció, guió original i la de millor pel·lícula, amb la qual cosa un any després de ‘Roma’ es torna a obrir la possibilitat que una pel·lícula no nord-americana s’alci per primera vegada amb el principal guardó de Hollywood.

La pel·lícula d’Almodóvar també ha portat el seu protagonista, Antonio Banderas, fins a la nominació com a millor actor, una categoria en què s’enfronta a Leonardo Di Caprio (‘Érase una vez en Hollywood’), Adam Driver (‘Historia de un matrimonio’), Jonathan Pryce (‘Los dos Papas’) i el que clarament és el rival a batre: Joaquin Phoenix, protagonista de ‘Joker’.

Notícies relacionades

La pel·lícula de Todd Phillips és, sobre el paper, la favorita, amb el màxim d’11 nominacions, però fins i tot pel nombre la lluita es preveu acarnissada. Tant l’últim treball de Quentin Tarantino com ‘El irlandés’, de Martin Scorsese, i ‘1917’, de Sam Mendes, opten a 10 estatuetes.  Totes figuren en la llista de nou candidats a millor pel·lícula juntament amb ‘Parásitos’, ‘Mujercitas’, ‘Jojo Rabbit’ i ‘Ford v Ferrari’.

En un any en què la pel·lícula espanyola ‘Klaus’, de Sergio Pablos, ha aconseguit un espai entre les nominades a millor pel·lícula d’animació, no faltaran les crítiques. Només l’espanyol Banderas i l’actriu negra Cynthia Erivo, protagonista de ‘Harriet’ donen una mostra de la diversitat racial de Hollywood en categoria d’interpretació. I, un any més, l’absència de dones nominades en categoria de direcció a la festa gran del cine promet portar el debat i l’anàlisi.