PIONERA DEL FEMINISME

Premio Nacional d'Història per a una biografia de Concepción Arenal

La filòloga Anna Caballé recorda escriptora que va reclamar l'educació de les dones

undefined50756211 18 03 2019 la fil loga anna caball   europa espa a cultura  191105211528

undefined50756211 18 03 2019 la fil loga anna caball europa espa a cultura 191105211528 / NORA PORTA CABALLE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La filòloga Anna Caballé ha sigut guardonada amb el Premio Nacional d’Història d’Espanya per la seva obra «Concepción Arenal, la caminant i la seva ombra», un llibre que, segons el jurat, reuneix els requisits d’«excel·lència» i tracta sobre un personatge no prou conegut en la història d’Espanya. El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros.

Caballé, autora també de les biografies de Carmen Laforet, Paulino Masip i Paco Umbral, i estudiosa del gènere biogràfic, és professora de literatura espanyola a la Universitat de Barcelona. 

Sobre Concepción Arenal apunta que es «va llançar al descobriment» d’aquesta dona per trobar una «filòsofa» i «pensadora» que va construir una «ètica pràctica» que va servir a la societat del seu temps per progressar. Arenal, pionera del feminisme a Espanya, va haver d’assistir vestida d’home per poder estudiar Dret, un èxit que va aconseguir després que es conegués el seu veritable sexe.

Educació de les dones

Notícies relacionades

Va ser visitadora de presons, periodista i escriptora, defensora de l’educació de les dones i analista de la seva situació social. El jurat afirma que ha triat l’obra «per reunir tots els requisits d’excel·lència en una obra d’història: novetat historiogràfica i metodològica, pluralitat de fonts i un plantejament científic i rigorós de l’estudi biogràfic sobre un personatge encara no prou conegut però important en la història d’Espanya».

Caballé (l’Hospitalet de Llobregat, 1954) és autora de més d’una dotzena d’obres vinculades a la seva especialitat, l’anàlisi de la literatura autobiogràfica i d’un centenar d’articles en revistes especialitzades i obres col·lectives. Entre aquests «La vida escrita por las mujeres, 4 vols.» (2003, 2004); «Cinco conversaciones con Carlos Castilla del Pino» (2005); «Una breve historia de la misoginia» (2006), i «El feminismo en España. La larga conquista de un derecho» (2013). També és presidenta de l’associació Clásicas y Modernas.