Final Nacional de la Red Bull Batalla dels Galls 2019

Blon, el 'gall' català que opta a guanyar el campionat espanyol de rimadors

Pablo Pérez participa aquest dissabte en el mediàtic torneig estatal de 'freestylers' que reunirà 20.000 espectadors a l'estadi de l'Espanyol

El de Parets del Vallès, un dels favorits, va començar a ajuntar-se amb els seus amics al garatge de casa seva per provar el seu enginy per improvisar

zentauroepp49032788 blon190712104538

zentauroepp49032788 blon190712104538 / SERGI CONESA

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Algaratge  de Pablo Pérez no hi havia pops, hi havia ‘galls’. Aquest rimador català va començar al seu pàrquing a llaurar-se, inconscientment, un futur professional. Blon, aquest és el seu àlies, va provar la seva habilitat improvisant sobre instrumentals primer a la seva habitació, després en parcs del seu municipi, Parets del Vallès, i després va muntar amb uns amics al garatge de casa seva una cosa semblant al que fa ara: les batalles de ‘galls’. Així es denominen les reunions i tornejos de rimadors que et pots trobar a qualsevol plaça. És l’esport del parc. És el planter del rap.

En aquestes batalles de ‘galls’ improvisades o organitzades de manera 'amateur' a través de fòrums o grups de WhatsApp, Red Bull va veure un filó que ha explotat cada vegada més per vendre la seva marca. Fins al punt que aquest dissabte reuniran a l’estadi del’Espanyol  20.000 persones –molts d’ells, molt joves– a la Final Nacional de la Red Bull Batalla dels Galls 2019. Serà el rècord després d’omplir (15.000 espectadors) dos anys consecutius el WiZink Center de Madrid per a la final del campionat estatal de rimadors. "Amb ells tenim la repercussió i ens sentim professionals, a nivell de tracte, d’infraestructures... El somni dels ‘freestylers’ és participar en una Red Bull Nacional", defensa Blon, de 27 anys. 

Ell és un dels 16 rimadors –l’únic català– que competiran per guanyar el prestigiós i mediàtic torneig després de passar eliminatòries prèvies. Tots ells són homes, les dones que han competit en aquesta edició han caigut en les fases anteriors. "Cada vegada n’hi ha més, i amb moltíssim talent. Per sort, es van veient més cares femenines. Era una cosa necessària i crec que en un parell d’anys s’equipararà", exposa Blon. Arran d’això, una crítica que ha sigut recurrent: la de l’insult masclista durant les improvisacions. "S’ha anat deixant de banda. Això és caure en el més banal i estem evolucionant bé", apunta.

A Blon el presenten com un dels favorits per guanyar. A més, juga a casa. "El públic és un factor molt important, has de buscar el 'feeling' perquè et recolzin. Els crits del públic fan que t’envalenteixis, i si la gent no està amb tu, et pots ensorrar", explica. "Per ser un bon 'freestyler' –exposa–, has de ser complet. Primer: tenir enginy, tenir bones idees, filar bons conceptes i tenir molt vocabulari. Segon: fer bones comparacions i respostes al rival. Tercer: tenir 'flow', adaptar-te a la base, la musicalitat. I últim: les mètriques, les formes amb què es rima".

Notícies relacionades

El combat verbal en què es tracta de destrossar el rival. "És com una obra de teatre, ficció. Som uns personatges sobre l’escenari", remarca Blon. El duel de rimes comença a partir de temes o paraules que proposa l’organització. "Llegeixo molt i intento estar al dia de l’actualitat. Pot sortir qualsevol temàtica i com més culturitzat estiguis, millor", explica. "L’única manera d’entrenar-se és rapejar i rapejar. És un esport mental. Jo, per exemple, tinc una planificació diària. M’intento preparar el tema dels nervis, faig sessions de relaxació, treballo amb un psicòleg esportiu", afegeix. 

Blon encadena ja set finals sense trobar la victòria. És una de les seves últimes oportunitats, diu. Acabi com acabi, ben aviat traurà un segon llibre de poemes i continuarà component cançons amb vista a fer una gira de concerts l’any que ve. El paisatge que entreveu el ‘gall’ després de la batalla.

Temes:

Espanyol