UNA ENTITAT EN CRISI

Assemblea decisiva per al futur de l'SGAE

La reunió d'aquest dilluns sotmet a votació la gestió de Pilar Jurado i la seva junta directiva

zentauroepp48730652 sgae sede190621122349

zentauroepp48730652 sgae sede190621122349 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

El futur de l’SGAE està en mans dels socis. Això per si mateix ja és una notícia, ja que no sol passar gaire sovint. De fet, només passa dues vegades a l’any, a les assemblees semestrals. I dilluns se celebra la primera del 2019. Els autors hi hauran d’aprovar o no la modificació dels estatuts i els comptes de l’últim exercici. Sembla un tràmit senzill, però d’un temps ençà, aquestes assemblees s’han convertit en un mecanisme per validar o rebutjar la gestió dels presidents i les seves juntes directives. Les dues últimes van precipitar, directament o indirectament, la caiguda dels dos últims: José Miguel Fernández Sastrón, el juny del 2018, i José Ángel Hevia, el desembre del 2018.

La presidenta porta dues setmanes de campanya, amb entrevistes a mitjans i trobades-berenars amb els socis

Aquesta vegada és Pilar Jurado qui se sotmet a examen i la presidenta n’és tan conscient que porta dues setmanes de campanya: oferint entrevistes a mitjans i organitzant trobades-berenars amb els socis per la geografia espanyola per guanyar-se el seu vot. Els primers resultats són positius: 3.272 vots a favor i només 458 en contra. A l’última assemblea territorial, amb Hevia de president, les xifres van ser més ajustades i en algunes localitats va guanyar el no. Superen amb escreix el 66% necessari per aprovar els estatuts. Però el gruix de socis votarà dilluns. Aquest 87% de 'sís' és poc significatiu.

Aprovar els estatuts és crucial per al futur de l’SGAE. Només així podria començar a negociar-se la tornada a la CISAC, la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Creadors de la qual va ser expulsada al maig, i, potser suavitzar les relacions amb el Ministeri de Cultura, que continua decidit a posar mà a la Societat General d’Autors i Editors i ja ha presentat recurs a la decisió de l’Audiència Nacional de rebutjar la seva petició d’intervenció temporal. I aquests dos terços de vots positius es presenten com un cim difícil de coronar.

Enemics d’última hora

Això és l’SGAE. I allà dins, el que ahir era enemic pot convertir-se en el teu salvador i aquell que et donava suport pot transformar-se de sobte en el teu més fervent enemic. Avui el col·legi de Petit Dret, que representa els músics, està més dividit que mai. El vicepresident Teo Cardalda va enviar aquesta setmana una carta als socis demanant el 'sí' als nous estatuts; una carta que, segons el seu autor, ha activat molts autors fins ara passius. També va mobilitzar la seva companya de junta Inma Serrano. La cantautora el va acusar d’haver-la enviat sense consultar els directius. De fet, la majoria de junters del col·legi de Petit Dret rebutja aquests estatuts. De la nit al dia, els directius alineats amb les editorials televisives votaran no, igual que els seus enemics irreconciliables: els autors alineats amb les editorials multinacionals. Tothom contra Jurado.

A l'SGAE, l’enemic d’ahir pot ser el teu salvador, i el que et recolzava convertir-se en fervent enemic

A l’arrel del conflicte hi ha el repartiment semestral d’ingressos que es va realitzar la setmana passada. L’aplicació d’un límit del 20% a la recaptació de les matinades televisives ha minvat els ingressos de molts directius. Se’ls ha acabat la festa. És el que marca la llei, però esperaven que Jurado se la saltés. Al cap i a la fi, ells la van posar de presidenta. I no l’hi perdonaran. No obstant, els col·legis de Gran Dret i Audiovisual, que setmanes enrere van declarar la guerra a Jurado, han aconseguit que elimini dels nous estatuts aquella proposta de donar més vots als socis amb més ingressos. I, una vegada resolt aquest escull, ara votaran 'sí' els estatuts.

Un milió que balla

Notícies relacionades

El repartiment dels ingressos és un altre punt a votar a l’assemblea i també és motiu de polèmica. Les editorials multinacionals acusen l’SGAE de no haver respectat el límit del 20%, fet que la presidenta va desmentir mitjançant una encés comunicat. Segons fonts de l’entitat, el límit del 20% s’ha respectat en les músiques emeses durant el 2018. En les músiques emeses en el primer semestre del 2017, s’ha marcat el límit del 15% que al seu dia va dictaminar un laude de l’OMPI (Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual). En la resta de recaptació, procedent de pagaments retardats del segon semestre del 2017 i del 2016 i el 2015, s’han repartit sense límit. Aquesta xifra suposa poc més d’un milió d’euros dels més de 42 milions que s’han repartit.

Obtenir dos terços dels vots positius no és fàcil i s’han de buscar on sigui

És important assenyalar que totes aquestes normes les ha supervisat una Comissió de Repartiment formada per nou directius, tres dels quals estan assenyalats per la comissió deontològica per possible conflicte d’interessos, ja que reben un important percentatge dels seus ingressos de les matinades televisives. No és l’única anomalia que s’ha produït aquests dies. L’expresident José Miguel Fernández Sastrón ha denunciat una campanya de trucades a socis per demanar el vot positiu comandada des de la mateixa entitat. Obtenir dos terços de vots positius no és fàcil i s’han de buscar on sigui. Els riscos d’una altra derrota electoral podrien ser letals per a Jurado. Tot i que, en realitat, el futur de l’SGAE es podria estar decidint fora de l’assemblea.