PERFIL

Dick Cheney: Darth Vader a la Casa Blanca

El vicepresident va regnar en cada una de les ombres i llocs foscos i inconfessables del Despatx Oval en els dos mandats de Bush

3
Es llegeix en minuts
Joan Cañete Bayle
Joan Cañete Bayle

Sotsdirector de EL PERIÓDICO

ver +

“Si s’ha de parlar sobre la ‘guerra de les galàxies’, no es pot fer res millor que convidar Darth Vader”. Era el març del 2008, en la recta final del seu segon mandat, i Dick Cheney es permetia burlar-se una mica de si mateix en un discurs a la Fundació Heritage –‘sancta sanctorum’ conservador a Washington DC– sobre el sistema de defensa balístic impulsat per Ronald Reagan en la dècada dels 80, conegut com la ‘guerra de les galàxies. ‘Darth Vader’ era un sobrenom habitual de Cheney durant els dos mandats de George W. Bush, en què es va convertir en el vicepresident amb més poder de la història del país. Amb el recolzament d’aliats imprescindibles com Donald Rumsfeld, Cheney va regnar en cada una de les ombres i llocs foscos i inconfessables del Despatx Oval en aquells dos mandats que van començar amb l’11-S, van acabar ensagonats en el triangle sunnita de l’Iraq i van transitar per l’Afganistan, Guantánamo, presons secretes, falsos informes d’armes de destrucció massiva, espionatge massiu a ciutadans nord-americans i sospitoses connivències amb empreses com Halliburton, que va disfrutar de part del pastís de l’Iraq després que Cheney s’enriquís treballant per a ella uns anys en què va estar fora del Govern.

Un vicepresident lleial

“Cheney no vol ser vist com un heroi o un malvat. Vol ser vist com un vicepresident lleial. I ho és”, el descrivia el seu cap, George W. Bush, a Bob Woodward per al seu llibre ‘Plan of attack’. I afegia: “Prefereix estar en l’anonimat [a l’hora d’exercir la seva feina], i així ha de ser. Però és una roca. Va ser ferm i constant en la seva visió que Saddam era una amenaça per a Amèrica amb què havíem de bregar”. Tan ferm, que a començaments del 2001, poc abans que Bush prengués possessió del càrrec i nou mesos abans de l’11-S, Cheney va demanar que a l’imminent president se li fes una detallada explicació sobre... l’Iraq. El futur vicepresident havia servit com a secretari de Defensa amb George Bush pare i, com escriu Woodward, l’Iraq era per a ell “un afer incomplet”. La resta ja és història.

El poder

Notícies relacionades

Dos vectors marquen la vida política de Cheney: el seu profund conservadorisme i la seva proximitat amb el poder. Va treballar per a Richard Nixon, va ser cap de Gabinet de Gerald Ford i secretari de Defensa de Bush pare, entre altres responsabilitats. Com a vicepresident, no es va conformar amb el paper secundari que sol comportar el càrrec. Va aprofitar a fons l’accés al president i va amassar poder forçant els límits constitucionals del càrrec. El sobrenom de ‘Darth Vader’ no és gratuït: era la força fosca al costat de l’emperador en uns temps molt foscos, en què es van vulnerar drets humans (a l’exterior) i civils (a l’interior) en nom de la seguretat; en què els Estats Units es van embarcar en dues guerres (Afganistan i Iraq) de ‘casus belli’ dubtosos o directament falsos; en què els eufemismes (“tècniques d’interrogatori ampliades”) van amagar la tortura de presoners de guerra, molts dels quals, innocents (Guantánamo com a símbol); en què es va dissenyar una manera de fer la guerra, i la postguerra, semiprivatitzada, a què es deuen fiascos com l’Iraq i vergonyes com Abu Ghraib. Darrere de cada una d’aquestes polítiques hi havia Cheney, sempre l’ombra més pròxima del president, una presència omnipresent en aquella Casa Blanca que avui, comparada amb la de Donald Trump, és recordada amb menys criticisme del com s’hauria de recordar.

Com sap tot bon aficionat de ‘Star Wars’, Darth Vader no exerceix el poder. Darth Vader és el poder. Així era el vicepresident Cheney.