Música solidària

Les dones agafen les regnes del Festival Esperanzah!

La cita del Prat de Llobregat, del 12 al 14 d'octubre, programa un cartell totalment femení durant la seva primera jornada

zentauroepp45005881 pla general de la fotografia de fam lia del festival esperan180912183330

zentauroepp45005881 pla general de la fotografia de fam lia del festival esperan180912183330 / Pilar Tomas

3
Es llegeix en minuts
Álvaro García Benito

El Festival Esperanzah! arriba per desena ocasió alPrat de Llobregat, i porta una proposta plena de projectes innovadors i solidaris que van més enllà de l’àmbit musical, i posa èmfasi en tots els aspectes de la societat que haurien de canviar.

El 12 d’octubre, es presentarà Esperanzah! és Muhé, una iniciativa del col·lectiu Art Muhé impulsada per la cantant Amparo Sánchez. La mateixa intèrpret ha remarcat que es tracta d’una “data històrica al nostre país”. Dotze hores de música feta per dones, però sense oblidar els homes: “Volem públic femení, però sobretot molt públic masculí. Necessitem el vostre recolzament més que mai per deixar clar que estem junts en la lluita per la igualtat". Sánchez, a més, ha afegit que “l’objectiu principal és servir d’inspiració a moltes dones que mai s’han plantejat llançar-se al món de la música perquè pensen que és una cosa només per a homes”. Hi haurà Ana Tijoux, Arianna Puello, La Mari i moltes més artistes.

Grans comiats

El dia 13, el cartell estarà format per Cor Safari, Natxo Tarrés & The Wireless, Buhos, Pupil·les i Koers. El clímax arribarà amb l’actuació de la banda Txarango i el seu espectacle 'Abaraka', un muntatge únic el cartell i l’escenografia del qual estan dissenyats per Lluís Danés,que serà presentat al festival Esperanzah! de forma exclusiva. Alguer Miquel n’ha explicat els motius: “Vam triar Esperanzah! perquè compartim molts dels ideals que potencia aquest festival”. Amb aquesta data tanquen la gira de dos anys que acompanya el seu disc 'El Cor de la Terra' i es retiren dels escenaris durant almenys un any. “Serà una nit per viure les cançons amb intensitat” comenta Miquel, que convida tothom a assistir al festival.

Amparo Sánchez, vocalista d’Amparanoia i principal impulsora d’Esperanzah! és Muher / Pilar Tomas

Diumenge serà l’últim dia, moment en què Esperanzah! es transformarà en un espai amb representants del món de la cultura, la música, l’activisme, el periodisme, el feminisme i l’ecologisme. La banda Gossos participarà en l’esdeveniment, celebrant el seu 25è aniversari amb un espectacle sorpresa ple de col·laboracions d’artistes convidats. També serà una ocasió única per veure la banda, ja que han anunciat el seu “comiat indefinit”, segons Natxo Tarrés, vocalista del grup. “Plantegem aquesta actuació com la festa final” detalla el cantant, i continua: “Comptarem amb convidats que senten amor i empatia per un festival que és una referència completament necessària en els temps que corren”.

Molt més que un festival

Dins de les moltes novetats que el Festival Esperanzah! presenta pel seu desè aniversari, també anuncia que està en procés de convertir-se en una cooperativa, per fomentar la transformació a través de la cultura. Segons Óscar Rando, codirector del festival, això s’inicia per dotar-se d’“un sistema de govern”, en el qual tant “músics, periodistes, administració pública” i, bàsicament, qualsevol, pugui “participar d’un model innovador per donar respostes a les petites revolucions”.

Una altra de les sorpreses que guarda Esperanzah! són les seves donacions. “L’import total de les entrades va destinat a obres socials”, explica Rando, de manera que no es compren entrades sinó que es duu a terme un sistema de “donacions que no tenen impacte en el desenvolupament del festival” i que, per tant “tenen una desgravació fiscal, segons la llei de mecenatge.”

També, aquest any torna Festiclown Esperanzah, un espectacle de circ en el qual, a part de diversió, s’incita a la reflexió sobre el món que ens envolta i els problemes socials. Iván Prado, representant de l’entitat Pallasos en Rebeldia i director de Festiclown, explica: “Aquest Esperanzah! s’està internacionalitzant més que mai. Palestina i el Brasil són les pròximes parades, –i continua– allà on més es pateix, l’esperança és imprescindible, i nosaltres, la gent de la cultura, en som els veritables ambaixadors”.

Notícies relacionades

L’envelat del fòrum social, on es duran a terme taules rodones sobre economia solidària, dones i música, refugiats i altres, tornarà a estar present en una edició que pretén superar-se i ser la més solidària de totes, amb  l’objectiu d’obtenir 200.000 euros per finançar projectes socials, humanitaris i d’economia solidària.