DENÚNCIA D'UNA ACTRIU

Un col·lectiu demana la dimissió de Lluís Pasqual com a director del Lliure per "despotisme"

Dones i Cultura alerta del tracte del director artístic del teatre als treballadors i obren una bústia per rebre denúncies

Pasqual evita fer declaracions al tractar-se d'acusacions anònimes

fcasals44052976 primer pla del director del teatre lliure llu s pasqual dura180629160522

fcasals44052976 primer pla del director del teatre lliure llu s pasqual dura180629160522 / Aina Marti

2
Es llegeix en minuts

El col·lectiuDones i Cultura, format per més de 800 professionals culturals, han exigit aquest dimecres la dimissió de Lluís Pasqual com a director del Teatre Lliure de Barcelona després que una de les actrius de la companyia de l’espai li retragués el seu "despotisme" a l’hora de treballar, especialment amb les dones. Des del Lliure han anunciat que Pasqual "no farà declaracions, ni emetrà cap comunicat". Al tractar-se de "denúncies anònimes" prefereix no contribuir a magnificar el tema, expliquen fonts del teatre.

Les xarxes socials s’havien fet eco del malestar que la renovació Pasqual al capdavant del Lliure havia suscitat en determinat sector. Tot va començar el 29 de juny, dia de l’anunci i presentació de la pròxima temporada, amb un contundent missatge crític a Facebook d’Andrea Ros, actriu que va formar part de la companyia jove del teatre i que va treballar a les ordres de Pasqual en 'El Rei Lear', de Shakespeare.

Els actors històrics del Lliure coneixen Pasqual des de fa anys, valoren la seva qualitat artística i no qüestionen la seva personalitat. Les noves generacions, en canvi, no semblen disposades a aguantar segons quin tracte. I tot això passa a les portes d’una renovació dels estatuts del Lliure que, entre altres coses, impulsarà la reforma per triar el director artístic per concurs. 

Segons ha informat aquest dimecres el col·lectiu en un comunicat, les crítiques sobre el seu tracte vexatori cap a les seves treballadores i treballadors són "sistemàtiques" i han sigut una constant en els espais de treball i trobades del col·lectiu.

Així mateix, afirmen que tothom coneixia les seves maneres de treballar "despòtiques", i que com a col·lectiu feminista no permetran que "es mantingui en posicions de responsabilitat persones que en maltracten d’altres aprofitant la seva relació de poder".

Per això, insisteixen en el cessament de Pasqual com a director, sobretot després que aquest dimarts s’anunciés que estarà en la direcció de l’espai fins al2021, i recorden al Patronat del teatre públic que les administracions que el conformen "tenen una responsabilitat amb la societat", així com amb els seus treballadors.

"Aquestes pràctiques abusives no només són contràries als drets laborals més bàsics, sinó també intolerables en democràcia", conclouen.

Bústia per a denúncies 

Notícies relacionades

D’altra banda, el col·lectiu també ha posat en marxa el correu electrònic donesicultura@gmail.com per alertar de les "pràctiques abusives" de Pasqual.

Asseguren que en el correu electrònic es podran denunciar de manera "anònima i confidencial" les presumptes males praxis comeses pel director teatral.

Temes:

Teatre Lliure