PRIMERA REUNIÓ

El pavelló Victòria Eugènia acollirà el MNAC i exposicions d'altres museus

Laura Borràs i Joan Subirats arriben a un acord sobre l'ampliació del Palau Nacional però no sobre el creixement del Macba

zentauroepp39511113 palau victoria eugenia180703181722

zentauroepp39511113 palau victoria eugenia180703181722

2
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Finalment el pavelló Victòria Eugènia ja té un futur clar. El MNAC, després d’anys de reclamar l’espai per poder créixer i, a més, acostar-se a la plaça d’Espanya, podrà utilitzar part de la seva superfície per a això; la resta es destinarà a "activitats expositives més generals", ja siguin del mateix Palau Nacional o de la resta de centres de Montjuïc: la Fundació Miró, el CaixaForum i la Fundació Mies van der Rohe. Així ho han confirmat la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el comissionat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, en la seva primera reunió després de la formació de Govern. Una trobada satisfactòria: "Teníem molts temes a la carpeta.  Hem reprès projectes parats pel 155", ha explicat Borràs.

En la reunió també s’ha parlat de la polèmica suscitada arran de l’ampliació del Macba cap a la Capella de la Misericòrdia. Un aspecte, el d’ocupar la capella per part del centre d’art, aprovat l’any passat amb unanimitat pel Consell General del museu, del qual el consistori forma part, però que ara està en dubte per la necessitat de buscar un nou emplaçament per alCAP del Raval Nord. Borràs ha confirmat que per a la Conselleria la Misericòrdia és la millor opció per al Macba ja que és un espai pròxim al museu, buscar emplaçaments en una altra zona suposaria crear "un centre totalment diferent i això no és el que s’havia acordat".  Subirats no ho veu tan clar ja que un barri com el Raval no "permet grans alegries" respecte a "trobar un espai". És un "tema concret per resoldre que no és senzill".

Per parlar-ne hi ha hagut reunió i àpat posterior al qual s’ha afegit Gala Pin, regidora del districte, però les actituds no han canviat gaire. La Generalitat continua pensant en la capella com a part del Macba i l’ajuntament que és la millor opció per al CAP. Però "la intenció no era arribar a un acord, sinó fer una primera presa de contacte", han afirmat des de la Generalitat. En el que sí que coincideixen totes dues institucions és en la necessitat d’ampliar el Macba i en la necessitat de crear un nou CAP: "Es tracta de buscar solucions alternatives".  

6,5 milions per a la rehabilitació

Notícies relacionades

El creixement del MNAC suscita més unanimitat: "Volem que el museu s’acosti a plaça d’Espanya i augmenti les seves possibilitats", ha apuntat Subirats que ha confirmat la inversió per part del consistori de 4 milions d’euros per rehabilitar el pavelló, un procés que acabarà a finals d’any encara que la Fira té l’ús de la meitat del pavelló fins al 2021. La Generalitat també aportarà recursos, 2,5 milions d’euros que surten dels fons Feder i que serviran per preparar el recinte per al MNAC i convertir-lo, així, en "un espai de primer nivell", ha apuntat la consellera.

Borres i Subirats han tractat també del concurs per dirigirl’Auditori, actualment el càrrec el té Joaquim Garrigosa, i han afirmat que les bases ja estan preparades. I de la participació de Barcelona en la Fira del Llibre de Buenos Aires, un tema de summa importància ja que és una gran oportunitat per defensar la ciutat com a capital de la literatura catalana i castellana.