NOU FESTIVAL

Connexió cultural metropolitana a través de la dansa

La Quinzena agermanarà Barcelona, Badalona, Santa Coloma, l'Hospitalet, Cornellà i Esplugues a través un centenar de propostes

La mostra, oberta a tots els estils, sorprendrà en espais poc habituals amb espectacles per a tots els públics

Pablo Martín Caminero i Melania Olcina en una escena del captivador Double Bach, creat amb el coreògraf Antonio Ruz.  

Pablo Martín Caminero i Melania Olcina en una escena del captivador Double Bach, creat amb el coreògraf Antonio Ruz.   / LAU ORTEGA

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La dansa florirà abans de primavera, de l'1 al 18 de març, amb la Quinzena Metropolitana, un nou festival amb propostes de qualitat de tots els estils i per a tots els públics impulsat des de Barcelona. La mostra s'ha dissenyat amb la complicitat de sis ajuntaments de l'àrea metropolitana. Més d'un centenar de propostes d'estils diversos inundaran carrers, estacions de metro, places i teatres de Barcelona, Badalona, Santa Coloma, l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues. Acostumats a coordinar-se en àrees com ara transport i medi ambient, la Quinzena connectarà l'àrea metropolitana a nivell cultural a través del llenguatge universal de la dansa.

Des de la clàssica fins a la contemporània, passant pel hip-hop, el jazz o la dansa tradicional, tots els estils són benvinguts en aquesta nova proposta, les propostes de la qual s'organitzen en tres blocs: espectacles familiars per al públic del futur, propostes gratuïtes en espais públics per despertar la curiositat envers la dansa i espectacles en sales.

Ballarins que estudien a l'Institut del Teatre obriran la mostra al Teatre Joventut de l'Hospitalet amb diferents tipus de dansa. I l'últim dia destaquen dues propostes interessants: la hispanoholandesa Marina Mascarell presenta al Mercat de les Flors 'Three times rebel', una exploració sobre la desigualtat de gènere; i Aina Alegre, 'El dia de la bèstia', basada en l'esperit de les festes populars mediterrànies (Sala Hiroshima). Un espectacle participatiu que convidarà el públic a ballar també acomiadarà la mostra. Els seus protagonistas seran alumnes d'escoles de dansa dels sis municipis implicats en aquest projecte, dirigits per Toni Mira.

"Volem aconseguir nous públics per a la dansa i reivindicar l'àrea metropolitana com a espai cultural", ha assenyalat Cesc Casadesús, actual director del Grec i anterior responsable del Mercat de les Flors, membre de la comissió artística que ha dissenyat la programació i en la qual participen representants dels ajuntaments implicats. La Quinzena va ser ideada fa un any per Jaume Collboni, extinent d'alcalde de Barcelona i exresponsable de Cultura. Ara és Joan Subirats qui ocupa aquest càrrec. "Moltes de les idees han sorgit dels tècnics dels ajuntaments. Jo he aportat sobretot la meva experiència com a programador. Encara que no ha sigut fàcil treballar en una comissió, la satisfacció de tots després d'un treball tan participatiu crec que ens impulsarà a mantenir aquest model", apunta Casadesús.

La mostra compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros. D'ells, 800.000 han sigut aportats per l'Ajuntament de Barcelona i la resta, pels altres consistoris implicats.  

Espectacles en sales

Destacats artistes nacionals i internacionals participen en la mostra. L'aclamada companyia basca Kukai Dantza presentarà 'Oskara' (Joventut de l’Hospitalet, 10 i 11 de març).  L'espectacle, premiat amb tres Max, és un encreuament entre tradició i modernitat fet amb la col·laboració de Marcos Morau, de La Veronal. Molt més íntima és 'Double Bach' (Teatre Principal de Badalona, 9 de març i Sala Teatre Ramon Romagosa de Cornellà, 10 de març), una col·laboració entre la ballarina Melania Olcina i el contrabaixista Pablo Martín Caminero. La captivadora adaptació de les suites de Bach ha sigut reinterpretada amb el coreògraf Antonio Ruz.

L'aclamada Lali Aiguadé presentarà la seva última coreografia 'IUanME' (Mercat, de l'1 al 4 de març). I el Ballet National de Marseille presentarà un programa doble amb obres de contrast: l'íntima 'Two' i la trencadora reinterpretació de 'Bolero' (Teatre Segarra de Santa Coloma, el 2 i 3 de març).     

Del carrer al metro

Notícies relacionades

La dansa també arribarà a espais menys convencionals. La companyia de hip-hop Brodas Bros vol sorprendre amb 'Under9' en vestíbuls, andanes i vagons de quatre línies de metro que connecten les sis ciutats participants, l'1, 2, 3 i 16 de març. També serà singular l'acció intinerant 'Origami', una original i arriscada proposta de dansa aèria en la qual la japonesa Satchie Noro juga amb un contenidor de 12 metres com si fos un objecte de papiroflèxia. Es veurà en diferents places i espais entre el 2 i l'11 de març.

Propostes familiars

Entre els espectacles familiars destaca 'Quadres d’una exposició', que el Centre de Dansa de Catalunya oferirà al públic més jove a Badalona, Cornellà, Santa Coloma i l’Hospitalet. Una altra original proposta és una coreografia amb inflables. 'Danse étofée sud uneix musiqui déguisée' que Thomas Hauert oferirà al Mercat de les Flors (3 i 4 de març). Entre els clàssics revisitats destaquen 'Viatge al centre de la terrra', una original proposta de Roseland Musical i Franc Aleu (TNC, d'1 a l'11 de març) i 'Pinocchio', a càrrec de Jasmin Vardimon Company (SAT!, 10 i 11 de març).   

Temes:

Dansa