ART

El premi Joan Miró reconeix el compromís del multidisciplinari Kader Attia

L'obra del creador es podrà veure el 2018 en una exposició a la Fundació Miró

fcasals40502396 icult  kader attia171011172159

fcasals40502396 icult kader attia171011172159

1
Es llegeix en minuts

L’empremta del colonialisme i les ferides obertes de la història, amb la noció de reparació al cap, són les idees que amalgamen la multidisciplinària producció artística del creador francoalgerià Kader Attia (Dugny, França, 1970), el nou premi Joan Miró. El guardó que cada dos anys atorguen la fundació que custodia el llegat del pintor català i l’Obra Social La Caixa. Una distinció que figura entre les més prestigioses del món de l’art contemporani i també entre les dotades més generosament: Attia rebrà 70.000 euros per seguir amb el seu treball i la invitació a mostrar la seva obra en una exposició programada per al 2018 a la Fundació Miró.

El reconeixement atorgat per la Fundació Miró i l'Obra Social La Caixa està dotat amb 70.000 euros 

Notícies relacionades

La relació del guardonat amb l’obra de Miró és requisit imprescindible per conquistar el premi, i en aquest cas passa pel «compromís apassionat d’Attia amb el seu temps i amb el destí compartit de la humanitat», aspectes amb «vincles estrets amb la participació de Miró en episodis crítics que van marcar la seva generació», segons l’acta del jurat, que també valora «l’amplitud de la seva investigació» artística. 

Investigació que el creador ha practicat a mig món, perquè va créixer a cavall entre orient i occident (Algèria i França) i ha viscut a la República Democràtica del Congo, Veneçuela i Barcelona. Periples que aporten un inconfusible enfocament intercultural a la seva obra, que comprèn una extensa gamma de tècniques, materials, símbols i interessos. No en va, per a Attia l’art no té fronteres i la seva força resideix en «el poder poètic» que té per «arribar a l’ésser humà». A més, és «catàrtic» i una «arma per al diàleg».