LA GRAN CITA DONOSTIARRA DEL CINE

La croada de Schwarzenegger

"Trobo a faltar la política. Si hagués nascut als EUA m'hauria presentat a la presidència del país", confessa

Ecologista convençut, l'actor i exgovernador presenta a Sant Sebastià un documental sobre els oceans

undefined40278504 arnold schwarzenegger gestures during the photo call to prom170925150600

undefined40278504 arnold schwarzenegger gestures during the photo call to prom170925150600 / Alvaro Barrientos

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Sona la música de 'Terminator' a l’abarrotada sala de premsa del festival de Sant Sebastià. Apareix Arnold Schwarzenegger (quins 70 anys tan ben portats) i se senten aplaudiments i aclamacions. L’heroi del cine d’acció, i flagell de Donald Trump, s’asseu i passa de l'auricular per a la traducció. Prefereix que «la guapa» conductora de la conferència de premsa faci aquesta feina. No cola, així que, obedient, se’l posa. Conscient de l’expectació política que ha suscitat el seu enfrontament amb el 45è president dels Estats Units, mira a la sala, agraeix la tasca dels reporters i els demana que totes les cròniques tinguin un mateix titular: «La meva pel·lícula és una meravellosa festa visual i tothom l’hauria de veure». Fa 1,88 metres i el seu cos modelat al gimnàs encara fa por. Qualsevol li porta la contrària.

‘LAS MARAVILLAS DEL MAR’ / Arnold Schwarzenegger és avui un croat del medi ambient. «Sí, jo en dic croada. No veig cap altre nom millor per definir la tasca de crear un futur millor per als teus fills i els teus nets», afegeix (és pare de cinc fills). És a Sant Sebastià per presentar en la secció oficial una pel·lícula de la qual és productor i narrador: 'Las maravillas del mar', en què Jean-Michel Cousteau (fill del llegendari investigador del món submarí) fica les càmeres a les profunditats de l’oceà i ens mostra un univers desconegut, bonic, acolorit i viu. L’espectacularitat de les imatges confirma el missatge del film: enamora’t de l’oceà i cuida el planeta perquè només en tenim un. I no s’hi val mirar cap a una altra banda. Parafrasejant John Fitzgerald Kennedy, l’actor i exgovernador de Califòrnia insisteix que no s’ha de pensar en què fa el medi ambient per tu, sinó en què tu fas per ell.

El 13 vegades Míster Univers té ànima d’ecologista des que va néixer el 1947 en un petit poble d’Àustria, un país que «protegeix els seus boscos, els seus rius i el seu aire». El seu pare, oficial de policia, volia que el petit Arnold seguís els seus passos, però ell –fascinat per les pel·lícules d’Hèrcules– va emigrar als Estats Units i es va dedicar a cultivar els músculs per després capbussar-se en la interpretació.

Mai va deixar de ser ecologista, però el seu amor pel planeta es va incrementar quan es va convertir en polític. Va exercir de governador de Califòrnia del 2003 al 2011 i durant el seu mandat va aprovar lleis històriques a favor del medi ambient. «A Califòrnia vam demostrar com combatre els gasos d’efecte hivernacle i vam agafar una direcció verda. Tothom ens va dir que era un suïcidi. Ara resulta que el PIB de tot el país creix el 2% i el de Califòrnia, el 5%». «Si el Govern federal i Donald Trump fossin intel·ligents copiarien el que estem fent a Califòrnia».

El protagonista de 'Desafiament total' és republicà, però un republicà molt poc ortodox que ha enarborat la bandera de la causa homosexual i està a favor de l’avortament. Des que Donald Trump va arribar a la Casa Blanca, s’ha intercanviat demolidors missatges amb ell via Twitter. Fora de la conferència de premsa, en una trobada amb pocs periodistes, Schwarzenegger confessa que troba a faltar la política. La Constitució nord-americana li prohibeix presentar-se a president perquè no ha nascut al país de les barres i les estrelles. «Si no fos per això, m’hauria presentat a les últimes eleccions», confessa l’actor, que manté diversos negocis de culturisme a més de seguir amb un peu a Hollywood, on rodarà una pròxima entrega de 'Terminator'.

Notícies relacionades

L’AIGUA ÉS APOLÍTICA / Malgrat que troba a faltar la política, l’exgovernador té clar que el canvi climàtic no és –o no hauria de ser-ho– una qüestió de partits. «L’aigua no és demòcrata ni republicana. L’aire tampoc ho és. La qüestió és que cuidar el planeta és un assumpte de la gent. Es tracta de salvar vides. La contaminació mata set milions de persones, més que els accidents de trànsit o els homicidis. Hem de fer alguna cosa». ¿Què podem fer? Fàcil: «Anar al cine i veure 'Las maravillas del mar'». ¿El forçut actor s’atreviria a ensenyar la pel·lícula a la Casa Blanca? «No crec que Trump estigui esperant la meva trucada», respon amb sorna.

Arnold Schwarzenegger acaba la seva trobada amb la premsa piropejant-la. «La gent es queixa, però a mi m’agradeu. Si no fos per la premsa jo no seria aquí. La premsa sempre m’ha recolzat, també en el cine. I això que a vegades les crítiques eren negatives, però, és clar, no totes les meves pel·lícules són excel·lents. De fet, algunes són per llençar-les al vàter».