ALTRES ESCENARIS POSSIBLES

Noies de barri amb dos ovaris

El rap feminista dels grups IRA i Tribade va avançar línies al Parc de Bellvitge per combatre el clima masclista de les festes majors

fcasals40151194 bellvitge170917190836

fcasals40151194 bellvitge170917190836 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Per molts barcelonins, Bellvitge només és el barri de l’hospital que pren el seu nom i el dels immensos blocs de vivendes del polígon Gornal. Entre aquestes edificacions tan emblemàtiques sobreviu un edifici amb molta més història. És l’ermita de Santa Maria de Bellvitge. Fora d’hores de visita, una branca d’olivera lligada entre els poms segella la porta. On hi ha art, hi ha art.

Tant l’ermita com el parc que l’envolta podrien no existir avui. Als anys 70, el moviment veïnal va frenar la construcció de més pisos, però quatre dècades després, la història es repeteix i part del veïnat rebutja un nou pla urbanístic. La manifestació que es va fer dissabte a la tarda va sortir del Parc de Bellvitge, aquest idílic espai verd conquistat a l’especulació urbanística de l’Hospitalet, la ciutat amb més densitat de població del país.

Un aspecte del públic que va participar al concert organitzat pel col·lectiu Akelharre / ROBERT RAMOS

Lisístrata al costat de l’autovia

Són dies de festa a Bellvitge i a la nit el parc acull la segona edició del Festelparc, uns concerts organitzats pel col·lectiu Akelharre Jove, els Grallers de Bellvitge i els Diables i Diablesses. Diverses persones llueixen adhesius amb el lema No més blocs. Festelparc se solidaritza amb aquesta lluita, perquè el seu objectiu és trencar les inèrcies pròpies de tantes festes majors. Una d’elles, la submissió al consistori tan típica de les comissions de festes.

El rugit dels cotxes que travessen l’autovia ressona entre l’arbreda, però afinant l’orella es pot sentir la veu de la rapera Gata Cattana. Una altra de les inèrcies més ràncies que pretén trencar Festelparc és el masclisme que campa en aquest mena d’esdeveniments. Per desgràcia, la cordovesa no actua a Bellvitge; va morir al març amb 25 anys. El que sona és la seva cançó Lisístrata com a pròleg de l’aparició en escena del grup madrileny de hip-hop IRA.

Festelparc compleix escrupolosament la paritat ja que dos grups de dones, IRA Tribade, comparteixen cartell amb Atupa Sons of Aguirre. Però els dos primers són qualsevol cosa menys noms per omplir. L’estil d’IRA és sec i la precisió poètica del seu ideari feminista és implacable. El llenguatge és el rap hardcore i hi sobren les metàfores. «'Cuando te excusas es cuando te acusas'», escupen als que relativitzen la gravetat de la violència masclista.

IRA parlen de «nenes de barri amb dos ovaris», de mares lluitadores… A cada cançó hi ha més gent. La meitat són dones. Una festa major recull elque sembra i el perfil habitualment masculí del rap varia a Festelparc. Havia de ser a Bellvitge, barri que va agafar el nom d’una de les primeres pobladores de la zona, Amalvígia. Havia de ser aquí, a pocs metres del pas sota l’autovia que, segons explica Víctor Gómez, membre d’Akelharre Jove, és el punt amb  més agressions sexuals d’Espanya.

Agressions i esbroncades

El directe d’IRA és extraordinari, sí, però encara més extraordinàries són les dues situacions que es produiran a continuació. Després del primer concert, puja a l’escenari una noia va relatar l’agressió que va patir la nit abans per part d’un vigilant de la discoteca Aire. Per formalitzar la queixa hauria de tornar allà, però té por i demana al públic que l’acompanyi. Aplaudiments de solidaritat.

El concert va acollir un públic divers i sensible al discurs feminista / ROBERT RAMOS

Surt a escena Tribade, el trio de les raperes Bittah, Masiva Lulla Sombra Alor. Encara estan en període de rodatge, però els acompanya un públic molt sensible a les seves rimes. En un moment del concert, aquesta última convida les dones a alliberar-se de la covardia i a «avançar línies».

Notícies relacionades

La segona escena extraordinària ja està a punt. Uns xavals del barri treuen el cap i quan Tribade convida el públic a repetir els seus versos, ells ho fan amb to burlesc. Avui el públic no els en tolerarà ni una. Diverses dones se’ls encaren. Els xavals s’envalenteixen, però elles en són més. Se senten esbroncades. Volen un parell de llaunes. Un gallet infla el pit com dient agafeu-me que estic molt boig, però finalment decideixen marxar.

Tribade refresca l’ambient amb el reggaeton lèsbic d’'Heteropero'. Els focus il·luminen els blocs. A sota, al parc, segueix la festa.