Un far contra la violència masclista

El punt d'assessorament i denúncia d'assetjament del passeig Marítim viu el seu primer cap de setmana

Vigilants adverteixen que les noies soles, borratxes i estrangeres són el principal blanc de les agressions

jgblanco39101025 barcelona 29 06 2017 barcelona  presentaci n  del stand de a170629135605

jgblanco39101025 barcelona 29 06 2017 barcelona presentaci n del stand de a170629135605 / JUAN LUIS ROD

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

«Volem crear un espai de festa segur i no haver d’aguantar que ningú ens molesti». Ho explica una de les professionals del nou punt d’assessorament i denúncia d’assetjaments sexuals a un grup de noies que fan cua per entrar en una discoteca del passeig Marítim de la Barceloneta, mentre els dona un petit fullet amb la frase No és no. És dissabte a la nit i aquesta zona de Barcelona (ocupada per turistes) és de les que registra més agressions.

Aquest estand contra les agressions masclistes forma part de la campanya municipal #BCNAntimasclista i està instal·lat a la cruïlla amb el carrer de Trelawny des de dijous passat. Funcionarà fins al 25 de setembre i ho farà de dijous a dissabte en horari d’onze de la nit a cinc de la matinada. L’objectiu és assessorar i acollir denúncies d’assetjaments sexuals, ja siguin discriminacions per raons de gènere o per orientació sexual.

«Una agressió no és només sexual, sinó que també pot ser física o verbal», li explica la treballadora de l’estand al grup de noies que es disposen a entrar a la discoteca. «He vist agressions puntuals i sí que s’han produït violacions a la platja», explica per la seva part un dels vigilants de seguretat de la zona. Afirma que les noies soles i borratxes són el blanc perfecte d’aquest tipus d’agressions a la zona.

«El 95% de la gent que veus aquí avui és estrangera. No es complicarà la vida denunciant», explica. Al seu costat, la seva companya afirma que s’han donat casos d’intoxicació per burundanga. «Molta de la gent violada estava drogada», assegura. Segons el balanç de seguretat i activitat policial del 2016, a Barcelona les agressions sexuals van augmentar més d’un 30% l’últim any i la majoria de fets denunciats succeeixen les nits del cap de setmana.

«Més confiança»

«És la primera vegada que veig una cosa així. I em sembla molt positiu, em genera més confiança», explica la Claudia, californiana que fa dues setmanes que és a Barcelona, respecte al nou punt municipal. «He vingut amb la meva amiga perquè no em va deixar venir sola», explica mentre està recolzada a la barana de la platja del Somorrostro. Davant seu passa un grup de dones que celebren un comiat de soltera.

La Claudia diu que en aquestes setmanes a Barcelona sí que ha viscut diversos moments, sobretot al metro, en què grups d’homes li llançaven petons mentre reien. «Viatjo molt i això m’ha passat aquí més que en altres ciutats».

Notícies relacionades

A l’altre costat del passeig, dues noies estan assegudes bevent i conversant. De sobte, dos nois les interrompen bruscament i un d’ells les mira desafiadorament a uns centímetres de la cara. L’incident queda en no-res, però es queden una mica descol·locades. 

El més interessant del nou punt d’assessorament i denúncia és que actua també com a registre dels atacs verbals. Les seves quatre professionals ofereixen informació sobre violència sexual, ofereixen atenció a les víctimes i fan mediació en casos de sexisme.