MÚSICA

Sopa de Cabra: de l'Empordà a Londres

La banda de Girona va recórrer les seves tres dècades de trajectòria en un càlid i enèrgic concert a la sala The Grand de la capital britànica

fcasals35928669 londres  14 10 2016 el grupo sopa de cabra celebra su 30 ani161016154147

fcasals35928669 londres 14 10 2016 el grupo sopa de cabra celebra su 30 ani161016154147 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Un teatre centenari convertit en club, The Grand, al sud de Londres, va viure divendres a la nit una experiència inèdita: l’estrena britànica d’un grup de rock que canta en català, Sopa de Cabra. És fàcil imaginar que el personal de la sala havia de preguntar-se qui dimonis eren aquells paios amb unes cançons incomprensibles que, l’una rere l’altra, eren cantades per centenars de fans com si els hi anés la vida, però aquest cronista pot assegurar que va veure un cambrer fent 'air guitar' darrere de la barra mentre sonava 'El boig de la ciutat'.

El crit de «Bona nit, malparits!» va sonar tal qual, sense traducció, i un fan els va correspondre amb un «Thank you, motherfuckers!», encaixat amb sorpresa per Gerard Quintana. El primer concert de la gira 30 anys-3 ciutats es va obrir amb 'Si et va bé', i després el cantant va alternar agraïments en anglès i català al públic resident i als fans vinguts expressament des de Catalunya, que n’hi havia. Formació de septet, suma del quintet clàssic (Quintana, Josep Thió, Cuco Lisicic, Pep Bosch i Peck Soler) i els incorporats Ricard Sohn (teclats) i Valen Nieto (guitarra, percussió).

Públic amb aclaparadora majoria catalana, tot i que molts portaven acompanyant local. Hi ha prop de 20.000 catalans a Londres, amb gran abundància de joves que busquen oportunitats laborals, i un grup d’ells va tenir ocasió de parlar amb Sopa de Cabra la nit abans, en un animat sopar col·loqui organitzada pel casal Catalans UK. El concert va ser una iniciativa privada de Rock sense Subtítols, que per a l’any que ve anuncia visites de Love of Lesbian, Manel Antonio Orozco.

Concert de repertori antològic, amb un pes limitat de l’últim disc del grup, 'Cercles', i que va viatjar fins al passat més remot en peces com 'Bloquejats', que va comptar amb l’aparició sorpresa de Lluís Gavaldà, d’Els Pets, instal·lat una temporada a la rodalia de Londres. Thió es va passar a la guitarra acústica amb 'Seguirem somiant' i la recent 'Sense treva'. Algunes estelades, ells que tan estranys eren a aquesta simbologia en altres temps, i un castell en plena pista de The Grand observat amb certa inquietud pels empleats de seguretat.

Escòcia i el ‘brexit’

Notícies relacionades

Quintana va passar aquí a l’acció política: «A Escòcia diuen que estan a punt del segon referèndum; i nosaltres, què?», va preguntar, i d’aquí, a través de 'Si et quedes amb mi' i 'Plou i fa sol', a la qüestió que aquests dies més fa parlar entre els preocupats catalans residents al Regne Unit. «Contra el brexit, amor!», va cridar abans d’abordar la reivindicativa 'Guerra' a ritme de reggae. 'El far del sud', amb estilista solo de 'slide' de Peck Soler i el disco-rock de 'Sempre a prop'.

En el tram final del concert, els èxits d’ahir i avui, des de 'Camins' fins a 'Cercles', i d’aquí a 'Mai trobaràs' i un medley rockanroler amb 'Blujins-roc' i 'El sexo' per acabar tornant a acollir Gavaldà en un assalt coral a 'L’Empordà' que segurament va ressonar per tot el districte de Clapham. En aquest moment del concert, els cambrers més escèptics de The Grand ja devien haver-se adonat que hi ha un lloc al món on Sopa de Cabra és un grup important.