FINS AL 26 DE JUNY

El Bruegel que va fer muntar la bruixa a l'escombra

Una exposició a Bruges sobre la bruixeria mostra un centenar de quadros de pintors del segle XVI i XVII, entre ells dos gravats pioners de l'influent mestre flamenc

aabella33266266 exposicion de bruegel fotos exposici n  pieter bru160321130154

aabella33266266 exposicion de bruegel fotos exposici n pieter bru160321130154

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Escombra, llar de foc, calderó i gat negre componen l'escena més habitual en l'imaginari comú sobre el món de les bruixes, aquelles dones a les quals se'ls va atribuir poders sobrenaturals, i per això moltes d'elles van ser perseguides, jutjades i condemnades a mort entre els segles XV i XVII. Diversos artistes centreeuropeus van recrear en elles la seva imaginació i un d'ells, el pintor Pieter Bruegel el Vell (va morir el 1569 a Brussel·les, però la data i el lloc del seu naixement no es coneixen amb exactitud) va ser el primer que les va dibuixar volant sobre el pal d'una escombra. Dos gravats seus, que van ser impresos a Anvers, el 1565, per l'editor i comerciant d'art Hieronymus Cock (1518-1570), mostren per primera vegada bruixes sobre escombres. “Al segle XVII, nombrosos pintors van aprofitar al màxim les innovadores imatges de Bruegel i les pintures i dibuixos sobre la mateixa temàtica van créixer explosivament. La imatgeria de Bruegel va ser tan influent que encara avui se'n fan ressò les recreacions de la bruixeria en l'art contemporani”, explica la historiadora d'art Renilde Vervoort, comissària de l'exposició 'Les bruixes de Bruegel', que es pot visitar fins al 26 de juny al Museu de l'antic Hospital de Sant Joan de Bruges (Bèlgica). 

La mostra, amb més d'un centenar de quadros d'artistes flamencs i holandesos de l'època, a més de múltiples objectes vinculats al món de la bruixeria, està basada en la tesi doctoral de Renilde Vervoort (Leuven, 1960): 'Dones i escombres i una altra mena de bruixeria. Pieter Bruegel i la tradició de representar la bruixeria als Països Baixos entre 1450 i 1700' (Universitat de Radboud, Nijmegen, Holanda, 2011). El text de Vervoort mostra la inqüestionable contribució dels mestres de la pintura holandesos i flamencs, i de Bruegel en particular, al definir la manera en què les bruixes són vistes encara avui en la nostra societat. 

EXPOSICIÓ INTERACTIVA

A més dels dos gravats originals de Bruegel amb les primeres imatges que es coneixen d'una bruixa sobre una escombra, 'Saint James at the sorcerer’s den' i 'Saint James and the fall of the sorcerer', tots dos de 1565, l'exposició mostra obres inspirades pel mestre flamenc, ambientades també en el món de la bruixeria, d'autors com David Teniers II, Jacques de Gheyn II, Sebastiaan Vrancx o Jacob Isaacz van Swanenburgh. A través d'elles es recrea la realitat social que van viure dones i homes considerats bruixots, un centenar dels quals van ser assassinats a Bruges. Els seus noms figuren en un panell de la mostra.

Recreacions d'ambients de bruixeria, amb els seus estris i preparació de pocions, així com imatges sobre el canvi climàtic que van patir pobles i ciutats de l'època (una impactant baixada de les temperatures que va ser atribuïda a l'art de màgia de la bruixeria) són part de l'exposició. A través d'un audiovisual, una escombra amb seient per als visitants permet recrear un viatge virtual sobre les teulades de la ciutat i un altre espai presenta el recorregut per la imatgeria popular de les bruixes fins als nostres dies en contes, pel·lícules i llibres.

Notícies relacionades

Completen la visita tallers, conferències, concerts i una passejada pels llocs més vinculats al món de la bruixeria en l'ambient medieval de Bruges, coneguda també com la Venècia del nord pels seus navegables i romàntics canals urbans.

BRUEGEL, EL GENI

Pieter Bruegel el Vell és considerat un dels mestres de la pintura centreeuropea del segle XVI i és admirat especialment pel seu gran domini del paisatge i la naturalesa en general, que expressa amb gran realisme i detall. També destaquen les seves recreacions d'escenes de gènere, amb un dibuix excel·lent i cuidats detalls que transmeten les vivències de gent ocupant-se en activitats, ballant o de criatures jugant i gossos corrent. És, en certa manera, un documentalista de l'època, transferint a través de la seva pintura el coneixement sobre el vestuari, els costums i celebracions o l'ambient a les cases i pobles de l'època. A Bruegel se l'anomena 'el Vell' per distingir-lo del seu fill, Pieter Bruegel el Jove (1564-1638), encara que el que ha adquirit categoria de geni és el pare.

Temes:

Exposicions Art