NOVETAT EDITORIAL

Les 121 hores que van sacsejar Los Angeles

Ryan Gattis recrea en la novel·la 'Seis días' el brutal esclat de violència que va viure la ciutat arran del 'caso Rodney King'

fcasals33239783 icult foto del novelista ingl s ryan gattis  foto 160319165600

fcasals33239783 icult foto del novelista ingl s ryan gattis foto 160319165600 / Sam Tenney

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El 1992, Los Angeles va viure una de les pitjors onades de disturbis en la història dels EUA. L’absolució de tres policies que havien sigut filmats apallissant brutalment el taxista negre Rodney King va desencadenar la ira col·lectiva en algunes de les zones més pobres de la metròpoli. Durant una setmana, part de la ciutat va estar a mercè de les bandes urbanes dedicades a la venjança i al pillatge i de grups armats d’autodefensa que miraven de salvar les seves vides i els seus negocis. Van cremar edificis, es van saquejar milers de botigues i el brutal brot de violència es va saldar amb 60 morts, 2.400 ferits, gairebé 11.000 detencions i 1.000 milions de dòlars en pèrdues.

Aquells incidents són la base del relat de ficció creat per Ryan 

Gattis, que llavors era un adolescent a Illinois. «Record haver vist els disturbis per televisió i el que mostraven les càmeres no tenia precedent. Eren imatges aterridores. Allò va marcar un abans i un després en la cultura americana televisiva i va quedar molt gravat en la meva memòria». En la seva obra Seis días (Seix Barral), embasta aquells incidents a través de les veus de 17 persones implicades d’una forma o d’una altra. Des de Pasaya, la líder femenina d’una banda llatina que busca venjar la mort del seu germà, fins a una infermera, un policia, un bomber, un grafiter o un vigilant coreà. «Volia mostrar la complexitat del que va passar en una de les ciutats de més diversitat. En el seu moment, es va parlar de disturbis racials i es van presentar les coses com si fossin  blanques o negres, però al recopilar informació vaig veure que no era tan simple, que anava molt més lluny».

Notícies relacionades

SÈRIE DE LA HBO / Gattis ha dedicat més de dos anys a entrevistar-se amb antics membres d’aquelles bandes. «Els he escoltat amb respecte, perquè hi ha gent al llibre que va fer coses terribles, però s’ha de comprendre les circumstàncies i les raons. He procurat no jutjar, ni empènyer el lector a treure conclusions preestablertes». El relat abraça «121 hores d’anarquia» en què «hi va haver temps de sobres per saldar molts comptes». Posa el punt final quan es va aixecar el toc de queda, «encara que la guàrdia nacional va estar dues o tres setmanes als carrers».

La cadena HBO ha comprat els drets per a una sèrie de televisió. I si avui la situació a Los Angeles ha millorat, no passa el mateix en altres ciutats americanes. «Chicago és el millor paral·lelisme que es pot establir, perquè al sud de la ciutat les bandes estan descontrolades. Fa poc van matar un nen de 9 anys i el van tirar a un carreró. Era exactament el que passava a Los Angeles. Però ningú parla d’ells, perquè és gent de bandes, gent no blanca». Gattis creu que hi «segueix havent greus problemes de pobresa, de falta d’oportunitats» i una policia «massa agressiva». I, pel que fa a les pròximes eleccions, espera «una gran reacció de la comunitat llatina» daant de Donald Trump. H