PRIMERS PREPARATIUS

'Fang i setge' prepara l'assalt a Barcelona

Un grup de subscriptors d'EL PERIÓDICO assisteixen als assajos del musical sobre 1714, que al febrer s'instal·larà al Victòria

rtapounet32202897 barcelona   18 12 2015  icult     lectores de el p151222190733

rtapounet32202897 barcelona 18 12 2015 icult lectores de el p151222190733

2
Es llegeix en minuts
LAIA FONT / BARCELONA

Després de dues temporades al Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat, 'Fang i setge', el primer gran musical sobre el setge de Barcelona de 1714, ja prepara l’assalt al Teatre Victòria de la capital catalana, que tindrà lloc entre l’11 i el 27 de febrer vinent. Els assajos ja han començat, i un grup de subscriptors d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA han tingut el privilegi de viure en primera persona la primera presa de contacte dels participants en l’obra amb la nova versió del muntatge, que, a causa de les dimensions del teatre, ha hagut de ser adaptada abans d’ocupar l’escenari del Victòria.

    La trobada va tenir lloc a l’auditori de la seu barcelonina de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), on els afortunats lectors van ser rebuts per Marc Rosich, responsable de la dramatúrgia de 'Fang i setge', concebut originalment com un espectacle de format monumental, amb música en directe i més d’un centenar d’actors sobre l’escenari. Rosich va explicar breument alguns detalls sobre l’origen de l’obra i la seva preparació i, a continuació, els assistents van poder veure durant aproximadament una hora com una desena d’intèrprets habituals en musicals, com Dolors Martínez i Jordi Llordella, assajaven les cançons amb música de Salvador Brotons i lletres del poeta Josep Pedrals. De totes les cançons, potser la més emblemàtica és 'Arrisquem!', nascuda amb vocació d’himne («Arrisquem! / Pel valor que és mereix el moment / sentiu quin és el clam de la gent»). El director musical de l’obra, Quim Piqué, els acompanyava amb el piano i anava fent les correccions pertinents. 

HISTÒRIES ENCREUADES    

'Fang i setge' relata el setge de 1714 a través de diverses històries humanes que acosten l’espectador a la vida quotidiana de la ciutat durant el dramàtic esdeveniment. Encara que el personatge principal és Ònia, la filla d’una família noble que es nega a fugir de Barcelona desobeint així la voluntat del seu pare, també hi conflueixen altres històries protagonitzades per dones, que s’entrecreuen amb la d’Ònia i componen un retrat de les desgràcies i les petites alegries de la gent del carrer que es va veure condemnada a viure els dies de l’històric conflicte.

    El pas de 'Fang i setge' a un teatre de Barcelona ha requerit un gran esforç d’adaptació de l’obra. El musical estava dissenyat per ocupar un dels escenaris més grans de Catalunya, com és el Teatre de La Passió d’Olesa, i ha calgut retocarlo perquè s’adeqüés a les dimensions del Victòria, que fa aproximadament la meitat (i on prendrà el relleu de l’exitós 'Mar i cel'). En aquest nou format es podrà veure en escena 20 actors professionals i uns 10 figurants, en lloc dels 12 intèrprets i més de 70 extres que van participar en el muntatge exhibit a Olesa. «L’efecte serà el mateix, es veurà moltíssima gent», va assegurar Rosich.

Notícies relacionades

 

Els 10 figurants seleccionats per al Victòria són actors amateurs procedents de La Passió d’Olesa que ja van participar en les dues temporades anteriors de representacions de 'Fang i setge'. D’aquesta manera, el musical pretén rendir homenatge a tots els que, i són molts, han participat d’una manera o d’una altra en el musical de forma desinteressada. Estaran acompanyats en directe per una orquestra d’11 músics.