polèmica al festival
Matisyahu actua al Rototom entre esbroncades del públic i banderes palestines
L'artista agraeix als assistents que hagin "vingut junts per disfrutar de la música"

Part del públic que va assistir al concert de Matisyahu al Rototom, la matinada de dissabte a diumenge. /
El cantant hebreu nord-americà Matisyahu ha saltat aquesta matinada a l'escenari principal del Rototom Sunsplash entre els esbroncades del públic i la presència d'un grup amb prop d'una desena de banderes palestines, que han protestat contra l'artista al llarg de tot el concert.
El músic jueu -que ha cancel·lat la roda de premsa que havia convocat a les 22.00 hores pocs minuts abans de celebrar-se- ha trepitjat el Main Stage pocs minuts després de les 00.35 i s'ha trobat amb les esbroncades, xiulets i també aplaudiments del públic, que s'ha mostrat dividit durant la seva actuació.
Entre els assistents al concert, ha centrat l'atenció un grup format per algunes desenes de persones que portaven diverses banderes palestines i una pancarta amb el lema 'Peace for Palestine' -"pau per a Palestina"-, que abans s'havien congregat dins del recinte del festival al llarg de la jornada per reivindicar la seva causa i protestar contra l'actuació de Matisyahu.
El grup, que s'ha situat just davant de l'escenari durant els primers 30 minuts de concert, ha agitat les seves banderes i ha cridat proclames com "Palestina", a més de tirar una ampolla d'aigua i una vamba al cantant, que no ha sigut tocat pels objectes. Finalment, el grup s'ha desplaçat progressivament del centre de l'escenari.
La resta del públic present en l'actuació s'ha mostrat receptiu amb la música de Matisyahu, que ha aportat la seva característica fusió de ritmes rock, hip-hop i reggae durant els 45 minuts de concert.
"Gràcies per venir junts per disfrutar de la música", ha apuntat l'artista, que s'ha dirigit al públic que no portava banderes perquè alcessin les mans. "Els vostres cors són les vostres banderes", ha assenyalat Matisyahu, que ha repetit insistentment la paraula "pau" i s'ha acomiadat amb un "gràcies Rototom".
Entre el repertori de temes interpretats per l'artista han destacat els dos últims: 'Jerusalem', una cançó sobre el viatge del poble jueu, i 'One Day' -amb què el cantant ha posat punt final al concert-, una cançó sobre el desig d'aconseguir la pau "algun dia" en què "es tractarà la gent de la mateixa manera, s'aturarà la violència i s'enderrocarà l'odi", tal com apunta una de les seves estrofes.
Precisament, l'organització del Rototom va apel·lar al missatge d'aquesta composició durant els primers dies de la campanya de boicot del BDS País Valencià per justificar el missatge d'"amor, pau i germandat universal" de l'artista -segons va apuntar el director, Filippo Giunta- i desmuntar així les acusacions de sionisme contra l'artista.
POLÈMICA CANCEL·LACIÓ
No obstant, les pressions per part del grup de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel -que acusa Matisyahu d'haver participat en festivals "prosionistes" i d'haver afirmat que "Palestina no existeix"-, així com "la indisponibilitat" del cantant a l'hora de pronunciar-se "clarament" contra la guerra i sobre el dret del poble palestí a tenir el seu propi Estat, van portar els responsables del certamen a cancel·lar el concert, una decisió que va avivar la polèmica.
La Generalitat Valenciana, el Govern d'Espanya, el dels Estats Units i el d'Israel es van manifestar a través de ministeris i ambaixades per mostrar el seu rebuig a l'anul·lació del concert, que van considerar una manera de "censura" i de coartar la llibertat d'expressió de l'artista. A la protesta s'hi van sumar organitzacions com el Congrés Jueu Mundial (CJM), que va qualificar la mesura d'"antisemita".
Finalment, el Rototom va decidir fer marxa enrere i tornar la invitació al cantant després de demanar-li "sinceres disculpes" i assegurar que rebutja "qualsevol mena de discriminació religiosa".
CANCEL·LACIONS PER LA PRESÈNCIA DE MATISYAHU
Notícies relacionadesL'actuació de Matisyahu aquesta matinada ha provocat la cancel·lació de La Gossa Sorda. La banda valenciana, que tenia previst tocar a les 03.30 hores al Showcase Stage, va anunciar divendres que no trepitjaria l'escenari si el cantant hebreu nord-americà anava finalment al certamen, com ha passat.
A la campanya de boicot iniciada pel BDS també s'hi han sumat cinc artistes i ponents més d'aquesta edició del certamen, que van comunicar a l'organització que no participarien en el festival per l'actuació de Matisyahu. Aquests han sigut Pallassos en Rebel·lia; María Carrión, del festival de cine FiSahara; l'activista sahrauí Hassanna Aalia; el raper sahrauí Yslem Fill del Desert; i el director de cine Fernando García-Guereta.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid