CALA DE SA TUNA

Un record d'infància

Les barquetes de pescadors i les cases marineres de façanes blanques i persianes blaves aporten una coloració màgica

La cala de Sa Tuna, a Begur (Baix Empordà).

La cala de Sa Tuna, a Begur (Baix Empordà). / ARXIU / JOAN CASTRO / ICONNA

3
Es llegeix en minuts
EROS LÓPEZ MONTURIOL / BEGUR

El centre històric de Begur (Baix Empordà) es troba a dalt d'uns turons, i en el seu punt àlgid s'alça el castell medieval. Aquesta situació estratègica, tan a prop i a la vegada tan lluny del mar per la seva elevació, va suposar un obstacle notori per als pirates que rondaven pel litoral del Mediterrani entre els segles XVI i XVII amb dedicació exclusiva al pillatge. No obstant, l'atreviment d'aquests saquejadors anava més enllà de les complicacions que poguessin trobar-se, de manera que freqüentment van protagonitzar ràtzies a la població. La resposta dels habitants de Begur va ser construir torres de defensa -algunes de les quals es conserven- per contrarestar les contínues incursions dels assaltants i refugiar-s'hi durant els atacs. En aquestes ofensives, els lladres d'aigua salada van robar joies, monedes i altres objectes de valor, però mai van aconseguir emportar-se el més preat del lloc: la bellesa de les seves costes de postal, gairebé verges, d'aquelles que apareixen als catàlegs de les agències de viatges al costat dels còctels més exòtics. Qualsevol de les vuit platges i cales del poble, tan diferents entre elles, podria competir per ser la més bonica, però Daniel Bautista té clar quina és la seva favorita, sa Tuna.

Fa uns 10 o 12 anys, els seus pares, la seva germana i ell van descobrir aquest paratge d'aigües cristal·lines gairebé per casualitat. Estaven allotjats en un càmping de Palamós, on passaven l'estiu, i un dia van decidir agafar el cotxe per visitar les localitats pròximes. No tenien un objectiu clar. Vagaven sense rumb fix fins que van arribar a Begur. I tot va canviar quan van decidir seguir la carretera que serpenteja capritxosament fins a la caleta, amb revolts molt tancats, de fins a 180 graus, propis d'un tram de ral·li. Tots quatre van quedar seduïts per l'encant que desprèn sa Tuna, amb les seves barquetes de pescadors atracades a la riba i les seves cases marineres de façanes blanques i persianes blaves, que aporten una coloració màgica als ulls del Daniel. Aquí, en aquesta diminuta cala allunyada del bullici característic de la Costa Brava, van passar un dia genial i van menjar un deliciós arròs en un dels restaurants a peu de platja.

Reflexoteràpia gratuïta

En particular, a aquest estudiant d'Arquitectura del Prat de Llobregat el va fascinar el so apaivagador de les onades en aquest racó. Tant que ha fet tot el que ha pogut per tornar a sentir-lo. No ha tornat a sa Tuna amb la seva família, però sí que ja ho ha aconseguit un parell de vegades amb l'Agrupament Escolta i Guia Anton Vilà, ja que els seus companys coneixen de sobres la seva obsessió pel lloc i ell mou cel i terra per incloure la cala en els recorreguts quan s'organitzen els campaments d'estiu.

Això sí, el Daniel admet que, malgrat que sa Tuna li porta tan bons records, potser no és el lloc ideal per a aquells turistes que anhelen torrar els seus cossos al sol sobre una alfombra de sorra. És molt habitual veure els banyistes fent saltets fins a la riba, i no es deu a l'elevada temperatura del terra, sinó al contacte amb els còdols que cobreixen la platja. Les ganyotes amb què intenten dissimular, sense èxit, el dolor que els produeix aquesta reflexoteràpia gratuïta se succeeixen, i a l'estirar-se en la tovallola, sobre les pedres, s'experimenta una sensació semblant, en què tots els txakres semblen despertar-se de cop. Enmig d'aquest xou, resulta senzill identificar els autòctons perquè, previnguts, porten escarpins per als peus, així com cadires plegables o respatllers.

ACCÉS

Per l'AP-7,  sortida 9 en direcció Palamós des de Barcelona i sortida 6 en direcció Begur-Palafrugell des de França. Una vegada al poble, s'han de seguir les indicacions per baixar a Sa Tuna.

APARCAMENT

A prop de la cala hi ha poques places gratuïtes, però hi ha zones habilitades en què es pot deixar el cotxe tot el dia per 2 euros.

ALLOTJAMENT

Hostal Sa Tuna, davant de la cala (de 100 a 175 euros), i  Hostalet dels Indians (de 75 a 115), tots dos en habitació doble i amb l'esmorzar inclòs.

ALTRES LLOCS D'INTERÈS

Notícies relacionades

El castell, les quatre torres de defensa, les cases indianes del segle XIX i, a Esclanyà, el castell i l'església de Sant Esteve.

www.begur.cat/turisme/esp