Mor el 'cantaor' Manuel Molina als 67 anys

El precursor del nou flamenc va formar un duo mític amb la seva exdona Lole

’Todo es de color’, l’himne del nou flamenc que Lole y Manuel van compartir amb Triana. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El 'cantaor' Manuel Molina ha mort als 67 anys a casa seva, a San Juan de Aznalfarache (Sevilla), a conseqüència d'un càncer terminal que li va ser diagnosticat fa dos mesos. L'artista va optar per no rebre tractament i morir a casa seva.

Manuel Molina (Ceuta, 1948) va formar parella amb la seva exdona Lole, Dolores Montoya Rodríguez (Sevilla, 1954), un dels duos que més van fer pel flamenc a Espanya, a l'acostar aquesta música al públic no exclusivament flamenc; van ser precursors del nou flamenc, llavor del flamenc fusió. La seva filla, Alba Molina, amb qui també va formar parella artística, preparava un homenatge al seu pare.

La música de Lole y Manuel té diverses aparicions en el cine, i destaca la seva participació en la pel·lícula 'Flamenco', de Carlos Saura, així com 'Kill Bill: Volumen 2', de Quentin Tarantino.

A San Juan de Aznalfarache s'obrirà la capella ardent a partir de les 12 del matí, al teatre municipal.

'NUEVO DÍA', PRIMER DISC I PRIMER ÈXIT

El seu primer disc, 'Nuevo día', es va produir el 1975. El primer 'single', amb el mateix títol, va ser tot un èxit. Les lletres del disc sintonitzaven amb l'esperit i la situació política de llavors, i amb altres grups de nou flamenc de l'època, com Triana, amb qui també van compartir alguna cançó, com 'Todo es de color'.

"La luz vence tinieblas / Por campiñas lejanas. / El aire huele a pan nuevo, / El pueblo se despereza. / Ha llegao la mañana", deia una de les estrofes de 'Nuevo día', en clara al·lusió a un règim que arribava a la seva fi.

ARTISTA LLIURE I SINGULAR

Manuel va ser un home i un artista singular, lliure. Va aprendre a tocar la guitarra a la seva Ceuta natal, veient el seu pare, el Encajero. De petit se'n va anar a Triana "Mira si soy trianero / que estando en la calle Sierpes / me considero extranjero"). Als 12 ja va formar un trio musical, Los Gitanillos del Tardón, amb Chiquetete i el Rubio.

Notícies relacionades

Després de diferents experiments, es va casar el 1975 amb la joveneta Lole Montoya, i van publicar el disc que els va llançar a la fama, 'Nuevo día'.

La seva forma particular de tocar la guitarra, en vertical, i amb els seus constants silencis, crearia escola.