DEL 14 AL 20 DE MAIG

Odes a la pàtria

La Setmana de la Poesia de BCN reintrodueix el tema patriòtic

Mircea Cartarescu recitarà el dia 20 al Palau.

Mircea Cartarescu recitarà el dia 20 al Palau. /

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

La Setmana de la Poesia de Barcelona comença avui amb una revisió del passat: els Jocs Florals, reconvertits en premi literari i repàs de la producció poètica en català de l'any anterior, i l'entrega del premi Extraordinari Memorial 1714, una de les diverses iniciatives amb les quals el certamen actualitza i modernitza el concepte tradicional de la poesia patriòtica. O «cívica», puntualitza el guanyador del premi, Marcel Riera, amb el poema Inventari de Montjuïc.

«Malgrat que hi ha una gran quantitat de llibres sobre el 1714 i a ningú l'estranya que hi hagi un boom de novel·la històrica, en poesia no es veu un equivalent. Però històricament, en els moments d'exaltació patriòtica, la poesia catalana ha estat al costat del moviment de revifament nacional», explica el poeta badaloní. No obstant, precisament per evitar qualsevol associació jocfloralesca, tot i tenir escrits «alguns altres poemes d'un to més tradicionalment patriòtic», va escollir presentar el que ha resultat guanyador «per demostrar que una oda a Barcelona o Catalunya, que és el que establien les bases, pot ser una cosa absolutament contemporània».

Una idea que, en la presentació de la Setmana de la Poesia, va ratificar Sam Abrams, comissari de la cita, al recordar que en totes les grans literatures «grans poetes han parlat del seu país, de la identitat i de la comunitat».

En el poema de Riera apareixen els «soldats forans» al «castell malaurat de castellana jeia» però també la geologia de la muntanya, les «abandonades pedreres» i els desapareguts camps de blat, els museus, «el cementiri que decanta Montjuïc cap a garbí», els anarquistes afusellats, el tir de coloms, «un estadi sempre buit», les sitges de cereals del port i «turistes com formigues que esborren l'últim rastre de tot el que hi havia». «Faig un paral·lelisme entre Montserrat i Catalunya i Montjuïc i Barcelona. És una muntanya gastada, castigada, en la qual ho hem tapat tot, amb una ciutat desagraïda als seus peus, que no s'acaba d'adonar que existeix gràcies al fet que Montjuïc és allà», explica Riera.

Notícies relacionades

EL PROGRAMA / El premi extraordinari que s'entrega avui, durant la celebració dels Jocs Florals (el vencedor del certamen d'aquest any és el poeta resident a Nova York Melcion Mateu) i abans del recital espectacle Suite Barcelona (1710-1715) al Born, no serà l'únic moment en què el tema nacional hi serà present. Aquest divendres, una trobada encararà les odes a Barcelona i Catalunya recopilades per Sam Abrams i Jaume Subirana en dues antologies amb les contraodes crítiques o satíriques presentades per David Castillo. Encara que el mateix Subirana s'estima més incloure entre les seves odes patriòtiques un inventari de plantes de Blai Bonet o Les cases del meu carrer d'Enric Casasses, perquè «hi ha moltes maneres d'enfocar el tema que -diu, citant Los Luthiers- estan allunyades de la gloria vana y el oropeal vacuo». La defensa de la unitat de la llengua serà present en diversos actes, però especialment en el recital La somio completa, diumenge, amb poetes de tots els territoris de parla catalana.

Però aquest no és l'únic eix de la Setmana de la Poesia. Altres plats forts, a més de la 30a edició del Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música, el 20 de maig, amb la participació d'Antoni Clapés, Aleksandr Kushner, Mary Jo Bang, Mircea Cartarescu, María Negroni i Anna Montero, seran el recital Vinyoli per Vinyoli de Lluís Soler (divendres), el recital In absentia, basat en gravacions de poetes desapareguts (Foix, Arderiu, Carner i Villangómez, demà, dijous), l'homenatge de poetes catalans a Lou Reed (divendres), el recital de la uruguaiana Ida Vitale (també demà) i l'espectacle sobre Edgar Allan Poe de l'actor Josep Maria Pou i el fotògraf Jordi V. Pou (dilluns que ve).