A UN COL·LECCIONISTA PARTICULAR

El Museu Dalí adquireix el magnífic oli 'Carretó fantasma'

La peça d'estil surrealista de 1933 s'incorpora al fons d'una institució que aquest any celebra el seu 40è aniversari

La Fundació Museu Dalí adquireix el magnífic oli ’Carretó fantasma’. / ÀLEX RECOLONS (ACN)

1
Es llegeix en minuts

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat aquest matí la compra d'una obra, un oli sobre fusta de 1933 titulat 'Carretó fantasma'. La institució ha comprat el quadro a un col·leccionista particular que es vol mantenir en l'anonimat. Tant Antoni Pitxot,  director del Teatre-Museu Dalí, com Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis Dalinians, han destacat la importància d'aquesta elogiada peça d'estil surrealista, que s'incorpora a un fons que s'ha anat ampliant des de 1991 amb més de 300 obres. La compra adquireix rellevància a més perquè en aquest 2014 se celebra el 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí.

Notícies relacionades

'Carretó fantasma' havia format part de la col·lecció del poeta anglès Edward James (1907-1984), ferm defensor del surrealisme. Així, va ser mecenes de Dalí, entre el 1936 i el 1939, i també de René Magritte. En un saló de casa seva, Monkton House, a Sussex (Anglaterra), hi tenia, per exemple, el gran sofà al qual Dalí va donar la forma i el color dels llavis de Mae West.

L'oli, per una altra banda, pertany a l'època en què Dalí va realitzar diverses obres en què la plana de l'Empordà i la platja de Roses són protagonistes. A 'Carretó fantasma', el genial artista empordanès juga amb la il·lusió de perspectiva a partir d'una tartana de dues rodes que es mou en direcció a un poble a través d'una plana àrida i lluminosa.