El festival de cine fantàstic de Catalunya

El mòbil del crim

El català Pablo Larcuen debuta en el llargmetratge amb 'Hooked up', promocionada com «la primera pel·lícula rodada amb un iPhone»

El director català Pablo Larcuen, fotografiat ahir al festival de Sitges.

El director català Pablo Larcuen, fotografiat ahir al festival de Sitges. / DIEGO CALDERÓN

2
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

El reclam figura, amb gran presència tipogràfica, al mateix pòster de Hooked up: «¡La primera pel·lícula rodada íntegrament amb iPhone!». «Un iPhone 4, per ser exactes, encara que el teu iPhone 3 també hauria servit», comenta el seu director, Pablo Larcuen (Barcelona, 1987), en relació amb el dispositiu mòbil ja antediluvià amb què aquest cronista grava la conversa. El 1999, El projecte de la bruixa de Blair va saber explotar el furor per les videocàmeres domèstiques i, d'alguna manera, aquest és el propòsit de Larcuen a Hooked up, però traslladat al present i a l'addicció per gravar amb el mòbil cada segon de les nostres vides: «És una pel·lícula dirigida a un públic jove que grava tot el que fa. Volíem utilitzar aquest nou format per explicar una història de terror i que els espectadors la sentissin com una cosa molt pròxima, que la textura i l'estètica de les imatges s'assemblessin molt a les dels vídeos que ells graven amb el seu mòbil».

Hooked up narra la història de dos joves turistes americans que visiten Barcelona amb les habituals ganes de diversió (ja sabeu, alcohol barat, sexe fàcil, gresca sense fi), però acaben sent segrestats per un ligue que no és el que sembla. El que veiem a la pantalla és, no cal dir-ho, el que ells mateixos graven amb els seus respectius iPhone, aparells que no deixaran d'utilitzar encara que estiguin a punt de tallar-los el coll. «No vam pretendre en cap moment fer una pel·lícula de found footage que intenta vendre el que es veu com a veritat. Simplement es tractava de fer una pel·lícula convencional, però rodada amb un mòbil», justifica Larcuen, guarnit amb una estupenda gorra de càmeres Panavision.

Suport de Collet-Serra

Notícies relacionades

Sorgit de l'ESCAC, Larcuen (autor del curt Elefante que va ser premiat l'any passat a Sitges) assegura que feia setmanes que somiava que no hi hauria ningú a l'estrena de Hooked up (el seu primer llargmetratge) a l'Auditori, on ahir va ser projectat dins de la secció oficial. «Hi va haver molts moments de risc, amb la possibilitat que tot es perdés, però també hi ha hagut miracles. Hooked up ens ha costat tan sols 14.000 euros, s'ha fet entre amics i s'ha rodat a casa dels meus avis a Navarra. Treballant amb elements tan precaris, per força et sorprèn que hi pugui haver gent fent cua al cine», afirma el cineasta, molt agraït pel suport de Jaume Collet-Serra i la seva productora: «Ens han ajudat molt des de l'inici del projecte, a finals del 2011. Llavors jo vivia als Estats Units perquè tenia una nòvia allà».

Larcuen recorda que quan tenia 12 o 13 anys es va fer una foto en un passadís de Sitges amb Terry Gilliam. «I ara comparteixo cartell amb ell. Crec que he tancat un cercle. De xaval venia aquí i ho veia tot com des de darrere d'un vidre. Ara hi sóc jo a l'altre costat».