El festival cinematogràfic donostiarra

Sant Sebastià gira el timó

El certamen obre demà amb 'Futbolín', debut en l'animació de l'argentí Juan José Campanella

La programació és ambiciosa, encara que deslluïda si se la compara amb l'aclaparadora edició del 2012

’QUAI D’ORSAY’ De Bertrand Tavernier.

’QUAI D’ORSAY’ De Bertrand Tavernier. /

3
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA

Ja sabem que comparar és lleig. Però, a vegades, no n'hi ha més remei. El Festival de Sant Sebastià aixeca demà el teló amb una ambiciosa programació que, no obstant, queda deslluïda al costat de la del 2012, any en què l'organització va celebrar el 60 aniversari tirant la casa per la finestra. Aquest Sant Sebastià serà més modest, sí. Però també cinèfil i seriós. I innovador i diferent perquè, per primera vegada en la seva història, la pel·lícula que l'inaugura és animada i en 3D: Futbolín. El 2009 Cannes ja va fer una cosa semblant amb Up. I Sant Sebastià, que també és festival de categoria A, no vol ser menys.

LA INAUGURACIÓ

Una recompensa

per a Campanella

¿Futbolín és una pel·lícula per inaugurar? Potser no gaire. Però sí que és la manera que té el festival  de demostrar la seva valentia i amplitud de mires i, de passada, compensar un cineasta, l'argentí Juan José Campanella, que el 2011 no va aconseguir ni un premi malgrat concursar amb la formidable El secreto de sus ojos. El jurat devia pensar que es volia fondre quan, mesos més tard, el film es va emportar l'Oscar. Futbolín, que està prop dels dos milions d'espectadors a l'Argentina i que a Espanya s'estrena al desembre, inaugura però ho fa fora de concurs, i per tant no opta al màxim guardó: la Concha d'Or. De manera que tots els nervis que Campanella tenia el 2011, aquí desapareixen. Val més així.

CINE ESPANYOL

D'Álex de la Iglesia

a David Trueba

En el que sí que coincideix aquesta edició amb la passada és en la decidida aposta pel cinema espanyol, que, una vegada més, demostrarà que no és un gènere en si mateix sinó una indústria variada. ¿O potser té res a veure la filmografia d'Álex de la Iglesia amb la de David Trueba?

El bilbaí presenta, fora de concurs, la seva última bogeria: Las brujas de Zugarramurdi, frenètica comèdia sobre la guerra de sexes. Mentrestant, David Trueba optarà a la Concha d'Or amb una bellíssima història sobre gent aixafada que somia: Vivir és fácil con los ojos cerrados.

En aquesta mateixa línia de cinema petit i d'autor se situen els altres títols espanyols de la secció oficial: Caníbal, on Antonio de la Torre es llueix donant vida a un sastre que menja carn humana; i La herida, duríssima crònica d'una dona trencada amb la qual el seu director, el debutant Fernando Franco, ja s'ha guanyat l'aplaudiment dels cinèfils més puristes. La herida no és la mena de pel·lícula que està feta per convertir-se en líder a la taquilla, tot al contrari del que passa amb Zipi y Zape y el club de la canica, que es projectarà en una secció paral·lela a l'oficial.

PROPOSTES CATALANES

Dos documentals

i un experiment

Un any més, els exalumnes de l'ESCAC mostraran el seu talent a Sant Sebastià. En aquesta ocasió, serà Liliana Torres Expósito l'encarregada de sorprendre. I ho farà de la mà de Family tour, pel·lícula experiment en la qual converteix en actors tots els membres de la seva família. Els altres dos projectes catalans són un documental sobre Serrat i Sabina, i un altre sobre els germans Roca, els millors cuiners del món.

EUROPEUS CONSAGRATS

Bertrand Tavernier

se'n riu dels polítics

Noms consagrats del cine europeu aspiraran a fer el mateix que l'any passat va fer François Ozon: guanyar el màxim premi. Bertrand Tavernier, un dels grans mestres del cine francès contemporani, adapta un còmic a Quai d'Orsay per mostrar com en són d'inútils alguns polítics. Un altre francès, François Dupeyron, guanyador de la Concha d'Or fa 14 anys, optarà a repetir gesta amb la història d'un xaval que té el do de curar. Mentrestant, el britànic Roger Michell (Nothing Hill) ens mostrarà a Le week-end les dificultats d'un matrimoni madur per tornar a sentir papallones a l'estómac.

DIRECTORS LLATINS

Notícies relacionades

Cuarón enlluernarà amb 'Gravity'

Tenint en compte que l'actor mexicà Diego Luna és membre del jurat s'haurà d'estar molt pendent de les dues propostes llatines: Pelo malo Club Sándwich. Fora de competició, el també mexicà Alfonso Cuarón presentarà Gravity, que més que un drama espacial és un festí per als ulls amb dos actors que estan espectaculars: Sandra Bullock i George Clooney.