exposició

Courbet marca el camí del realisme català al MNAC

El museu exhibeix 17 importants quadros del pintor, la majoria inèdits a Barcelona

La mostra confronta el francès amb Martí Alsina i els seus seguidors catalans

’El desesperat’ (1844), de Gustave Courbet.

’El desesperat’ (1844), de Gustave Courbet. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

La telaAutoretrat, també coneguda com aCourbet amb el gos negre (1842), va ser la primera obra de Gustave Courbet que es va exposar a Espanya. Va tenir lloc el 1917, al Palau de Belles Arts de Barcelona, en el marc d'una exposició de pintura francesa organitzada per l'ajuntament a instàncies dels artistes catalans que volien ajudar els seus homòlegs francesos, ja que seu país estava en guerra. Ara, gairebé un segle després, la tela torna a la ciutat i ho fa per obrir la mostra de llenços més completa, pel que fa a qualitat, del pare del realisme exhibida mai al país:Realisme(s). L'empremta de Courbet, fins al 10 de juliol al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Juntament amb la tela ja vista arriben 16 obres més de Courbet (1819-1877), totes inèdites a Barcelona a excepció de l'emblemàticaEl somni, que ja es va exposar a la Pedrera el 2004. La resta -El desesperat, La filadora adormida, L'home de la pipa iL'home ferit, entre d'altres- es mostren per primera vegada. Però Courbet no arriba sol. Ho fa acompanyat d'altres realistes francesos, com Carolus-Duran, Corot i Millet; i de mestres espanyols del segle XVII, com Velázquez, Murillo i Ribera. També de Rembrandt i de Tàpies. I, com no podia ser d'una altra manera, dels realistes catalans, amb Ramon Martí Alsina al capdavant, seguit per Benet Mercadé, Antoni Caba, Simó Gómez i Pere Borrell. En total l'exposició, una producció pròpia, reuneix 80 peces, entre pintures, dibuixos, fotografies i gravats.

Però, ¿quin discurs s'estructura al voltant d'aquesta varietat d'autors? L'eix vertebral de la mostra «és el realisme a Catalunya contextualitzat amb les obres dels realistes francesos», segons Cristina Mendoza, subdirectora del MNAC i una de les comissàries de la mostra. Al seu torn també incorpora una mirada cap enrere perquè els pintors realistes «es van inspirar en les paletes austeres del tenebrisme», continua. I una altra cap endavant perquè «el realisme encara perviu», conclou. D'aquesta manera, l'exposició es tanca amb un espai de síntesi on tres dels protagonistes -Courbet, Martí Alsina i Ribera- dialoguen amb Tàpies.

Notícies relacionades

EL DESCOBRIMENT / Però entreCourbet amb el gos negrei el pintor matèric, el recorregut permet evidenciar que a Catalunya es va donar l'únic focus realista d'Espanya. I que el seu introductor i més prolífic representant va ser Ramon Martí Alsina, de qui s'exhibeixen 17 teles. Va ser el màxim exponent del realisme i el més conegut però no l'únic, i potser tampoc el millor. Un dels grans desconeguts és Simó Gómez, «un pintor excel·lent amb una factura que és la que millor sintetitza la influència de Velázquez en els realistes -segons Mendoza- i que l'exposició ajudarà a descobrir».

I, com que els períodes i moviments artístics no són compartiments estancs, ni tenen unes fronteres clares, també figuren a l'exposició artistes com Marià Fortuny i Ramon Casas, que «evidentment no eren realistes però que tenen obres que dialoguen perfectament amb el moviment», explica Mendoza. Així, a la mateixa sala d'El somni s'hi exhibeix un nu de Fortuny. I en una mateixa paret hi pengen Velázquez, Carolus-Duran i Casas. El francès era un devot del sevillà i Casas amb 15 anys va anar a París a estudiar al taller de Carolus-Duran , i les seves peces d'aquesta època, com l'exposada, són deutores del realisme.