13a EDICIÓ D'UNA MOSTRA OBERTA AL 'MARE NOSTRUM'

Mediterrània sense dics

La Fira d'Arrel Tradicional de Manresa ofereix un centenar de recitals

El cartell reflecteix un augment de les propostes internacionals, amb figures com Rim Banna i Kamel el Harrachi

Estrella 8 Kamel el Harrachi, fill del llegendari Dahmane el Harrachi.

Estrella 8 Kamel el Harrachi, fill del llegendari Dahmane el Harrachi.

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
MANRESA

Espectacles itinerants, narracions de contes, sessions matinals en horari de vermut, jornades professionals, propostes de teatre, dansa i circ... i molts recitals de música, un centenar, omplen totes les caselles de la Fira Mediterrània, una mostra que, any rere any, converteix les expressions culturals tradicionals i d'arrel en un aparador lúdic i un negoci. La mostra de Manresa, que va començar ahir, reserva per a aquest cap de setmana el gruix del seu programa en una vintena d'escenaris.

La Fira reforça en la seva 13a edició el seu perfil internacional amb la presència d'artistes de 20 països. Entre aquests despunten un parell de veus de la riba sud del Mediterrani: la palestina Rim Banna i l'algerià Kamel el Harrachi.

Poesia palestina

Rim Banna és una intèrpret coneguda per la seva recuperació de cançons transmeses per via oral i la seva adaptació de textos de poetes com la desapareguda icona palestina Mahmud Darwish. Encara que es basa en la música tradicional, la vesteix amb instrumentacions modernes, guitarra elèctrica inclosa, i el seu repertori inclou al·lusions a l'etern conflicte arabo-israelià. L'any passat la vam veure al festival Portalblau, a Empúries. Després d'actuar ahir a la nit a Razzmatazz, dintre del Cicle de Músiques de la Mediterrània, avui serà al teatre Kursaal de Manresa (21.00 hores).

Kamel el Harrachi, que actuarà demà a la mateixa sala (21.00 hores), és fill d'una llegenda de la música algeriana, Dahmane el Harrachi, autor de la popularYa rayah,que en els anys 90 va adaptar amb èxit Rachid Taha. Aquesta cançó forma part del repertori de Kamel, de 37 anys, que segueix la tradició de la música chaabi, sorgida a la ciutat d'Alger a principis del segle XX, però hi afegeix instruments com el contrabaix, el piano i la percussió. Després de gravar algunes cassets des dels 90, presenta el seu primer disc,Ghana fenou, publicat el 2009.

Al marge d'aquestes dues figures, el programa de la Fira aclapara amb la seva nombrosíssima graella d'actuacions. Avui destaquen, al teatre Kursaal, propostes comCançons de bandolers i molt mala gent, de Refree i Maria Rodés (Kursaal, 18.00 hores), i la presentació del nou disc de Cañizares,Cuerdas del alma(0.00 hores). En altres escenaris es desplegaran les propostes folk d'Eva Dénia Trad Quartet, S'Albaida amb Xavi Lozano i Ton Rulló i la Pegebanda, a més de la cantautora emergent Bikimel, la música jueva de l'Amsterdam Klez­mer Band i una ambiciosa cita multicultural a càrrec de Paloma Povedano (Almasala), amb Aleix Tobias (Llama) i diversos músics de Tunísia i l'Europa oriental.

Notícies relacionades

Demà, el Kursaal acollirà la unió de Joan Albert Amargós i Lluís Vidal amb la Cobla Sant Jordi (11.30 hores) i dues presentacions de discos: l'algueresa Franca Masu (Azulejos,18.00 hores) i el valencià Miquel Gil (Conrear somriures, 00.00 hores). Per altres locals passaran Sabor de Gràcia, Urbàlia Rurana, La Carrau, el grup marsellès Moussu T e Lei Jovents i l'instrumentista italià de mandolina Mimmo Epifani. La Fira tancarà diumenge a la tarda amb actuació de La Coixinera a la plaça Major.

La mostra ofereix aquest any una parcel·laoff concentrada en una nova sala, Stroika, amb capacitat per a 800 persones i integrada a la xarxa de Cases de la Música, amb les de Mataró, l'Hospitalet, Salt i Terrassa. Stroika acollirà avui l'espectacleBlues de circ,de L'Aparador, i el col·lectiu de discjòqueis Balkatalan Experience, i demà, Obrint Pas.