ENTREVISTA CAMB L'Escriptor
Rafael Argullol: "Jo he sigut sempre un home d'acció"
Després dels seus llibres d'estètica, narrativa i poesia, Rafael Argullol ofereix un llibre totalitzador per explicar el món i explicar-se a si mateix i al món.

«Jo he sigut sempre un home dacció»_MEDIA_1 /
Les 1.200 pàgines deVisión desde el fondo del mar (Acantilado) componen la Bíblia personal del filòsof i professor d'estètica. Però també és un llibre de viatges. Un catàleg de mites personals. Una memòria autobiogràfica. I un artefacte en què s'entrecreuen molts gèneres i que com
l'I Chinges pot obrir per qualsevol lloc per captar al vol una reflexió, encara que l'autor no recomani en absolut aquesta fórmula.
-Aquest és un llibre per deixar a la tauleta de nit. Però malgrat això, requereix un lector una mica habituat.
-No té un llenguatge difícil. A més és molt visual. Molts joves que l'han llegit troben la seva fórmula, amb les contínues ruptures d'espai i temps, molt adequada a aquests temps de globalització.
-¿Com va trobar el valor per abordar un projecte tan ambiciós?
-Va ser arran de la mort del meu pare. Vaig sentir la necessitat d'aturar aquest remolí vertiginós en què s'ha convertit la nostra vida quotidiana. Després em vaig tancar durant sis anys a un ritme d'escriptura de vuit a nou hores diàries i vaig començar a fer un disciplinat exercici de memòria.
-¿Es pot dominar la memòria?
-Normalment ve a nosaltres sense que ens ho proposem, però quan fem un exercici voluntari l'aventura resulta increïble. Davant del record, moltes vegades les coses més trivials adquireixen una altra llum i t'ofereixen més ensenyament que 1.000 manuals de moral. A més, he de dir que tinc una memòria prodigiosa. La vaig heretar de la meva mare.
-¿Però deu haver recorregut a algun diari?
-M'he recolzat en una trentena de quadernets que escrivia en els meus viatges en què feia anotacions només aptes per a mi mateix.
-No em pensava que era tan viatger.
-Fa tant de temps que m'acompanya l'etiqueta de filòsof que si no hi més remei he d'acceptar-la. Però jo fonamentalment he sigut un home d'acció i és el que he intentat explicar.
-Però, bàsicament, la reflexió el domina.
-¿I què me'n diu dels milers de quilòmetres que es despleguen en el llibre? Aquí també he explicat episodis que pràcticament he mantingut callats durant 30 anys, com el temps que vaig passar a la Model com a pres polític. Parlar d'això sempre m'havia semblat una falta de pudor, una obscenitat.
-¿Què ha canviat ara?
-Crec que ja havia transcorregut el temps suficient per fer-ho i volia que s'apreciés que reivindico la rebel·lia com un fet real. Una altra cosa és que reflexivament m'adoni que la utopia, amb massa freqüència, dóna lloc a conseqüències catastròfiques. No he sigut mai una persona conformista. Vull morir al peu del canó.
-El llibre també és una autobiografia. ¿On ha posat el límit a l'hora d'explicar la seva vida?
-Amb alguna excepció els personatges que estan vius apareixen amb un altre nom i els morts, amb el seu propi nom. Al llarg del llibre no hi ha ni una sola xafarderia.
-Però hi ha les seves relacions sentimentals.
-Hi incloc la qüestió amorosa perquè la dona ha sigut molt important per a mi. La sexualitat ens serveix per conèixer-nos davant de l'altre.
-La consideració de l'altre és el gran tema del llibre.
-He intentat reconèixer-me a través de la meva època i dels altres. Jo no puc renunciar a la meva cultura europea, però la necessitat de contrastar la meva pròpia educació amb una altra gent és més forta que jo.
-Especialment davant Àfrica i Àsia.
-Exacte. Una cosa en què insisteixo és que cadascú de nosaltres potencialment som els altres per a la resta i aquesta idea hauria de propiciar la nostra tolerància.
Notícies relacionades-Això als europeus sembla que ens costa molt.
-Els costa a tots. Els primers antropòlegs que van començar a estudiar les tribus índies dels Estats Units van veure que la majoria de les tribus s'anomenaven a ells mateixosels homes onosaltres. Crec que tots hem de descol·locar-nos d'aquesta creença per tornar-nos a col·locar.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats