ELECCIÓ

Soledad Puértolas ingressarà a la Real Academia Española

Contrària a les quotes, aportarà el perfil dels creadors més literaris

L'escriptora, la cinquena dona a la institució, ocuparà la butaca 'g'

2
Es llegeix en minuts
M. J.
MADRID

A punt de publicar un nou llibre de relats, Soledad

Puértolas (Saragossa, 1947) va resultar ahir elegida membre de la Real Academia Española (RAE), de manera que ja són cinc les dones que ocupen una butaca de la institució que vigila la salut de l’espanyol. «No crec en les quotes», va declarar a l’agència Efe poc després de fer-se públic el resultat de l’elecció per a la qual era l’única candidata. Va ser elegida per majoria simple en la tercera votació i ocuparà la butacag que va deixar vacant el científic Antonio Colino, mort el març del 2008.

La candidatura de Puértolas va ser presentada pels acadèmics Carmen Iglesias, José Antonio Pascual i Luis Mateo Díez, que la va qualificar el dia abans d’«excel·lent escriptora». El seu nom se sumarà als de Carmen Iglesias, Ana María Matute, Margarita Salas i Inés Fernández-Ordóñez.

Considerada una de les veus més destacades de l’actual narrativa espanyola, l’escriptora ha cultivat especialment la novel·la i el relat, i secundàriament l’assaig. Té publicats una trentena de llibres i ha estat reconeguda amb diferents guardons. Va aconseguir el premi Sésamo el 1979 perEl bandido doblemente armado, obra amb què es va donar a conèixer. Ha publicat tambéUna enfermedad moral, Todos mienten, Queda la noche (premi Planeta 1989),Días del arenaliLa vida oculta, premi Anagrama d’assaig el 1993. El 2003 va rebre el Premi de les Lletres Aragoneses.

APORTACIÓ / «Personalment és un honor i una satisfacció», va afirmar l’autora al conèixer l’elecció. Tot i que va assegurar que la seva aportació als treballs de l’acadèmia «no seran els coneixements erudits d’un filòleg o un lingüista», aquesta dona rossa i reservada sap que el món imaginari dels creadors contribueix a l’evolució d’una llengua.

«La meva aportació serà molt més personal i subjectiva, com ho és la creació literària; i més intuïtiva, potser més arriscada», va declarar. I va advertir: «Els creadors sempre sortim una mica de la norma. Per la seva pròpia essència, busquem i explorem camins nous».

Notícies relacionades

En tot cas, considera que si la RAE vol comptar entre els seus membres amb novel·listes i poetes és perquè «té en compte el risc que implica l’aventura de la creació».

Puértolas va descobrir de petita la màgia dels contes. «Visc en la literatura, un món molt pròxim al dels somnis i els records», va afirmar aquesta escriptora que s’inspira en els fets quotidians per concebre les seves històries. «Les preguntes que es fan els meus personatges són les que ens fem tots en la vida».