45è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona
Chucho Valdés, l'esperit de Bebo
El pianista i compositor dedicarà avui a la sala Barts un festiu homenatge a la figura del seu pare
Néixer i morir és exactament el mateix. L'hi repetia sempre l'enyorat Bebo Valdés al seu fill Chucho, «el millor pianista del món», segons glossava el seu progenitor. I amb aquesta idea: de celebració, el pianista i compositor (cinc Grammy i tres Latin Grammy) ha orquestrat l'espectacle d'aquesta nit. Tres hores d'autèntica festa, a la sala Barts, amb 34 convidats disposats a invocar l'esperit i el repertori del mag dels ritmes cubans, desaparegut el 22 de març.
El concert és un dels plats forts del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona. Un homenatge «irrepetible, que només se celebrarà aquí, en l'únic festival del món on Bebo va tocar cadascun dels seus projectes», es va felicitar ahir el director de la mostra (i coartífex de l'esdeveniment), Joan Anton Cararach.
ROM, XOCOLATA I MULATES / Rom. Xocolata. I rumba «amb mulates, d'aquelles que li agradarien a Bebo», va explicar Cararach. Aquests són els tres ingredients, així, tal qual, que arrodoniran la vetllada. «El dia que jo mori, no vull ploradissa. Vull que la gent balli; disfruti». Les seves instruccions estaven clares. De manera que mans a l'obra. Bé, mans al piano. La il·lusió per aquesta celebració era tal, que fins i tot en somnis Chucho ja anava avançant feina. «Deu fer un mes em vaig despertar amb una obra ja composta, que segurament em va dictar el meu pare. Les idees grans et vénen, se't fiquen a l'oïda just en el moment que et fan falta. ¡Increïble tema! -va exclamar Valdés-. L'he titulat Rumba para Bebo, igual que el nom de l'espectacle. I és una rumba per gaudir, perquè ell se senti complagut».
'BORDER-FREE' / Serà la peça que tancarà l'acte. «El 95% del repertori l'integren temes de Bebo», va avançar. Però també hi haurà espai per rumbejar, és clar, i per a la clàssica, amb dos joves i talentosos pianistes: Mauricio Vallina i Paloma Manfugás; per a algunes de les peces preferides de l'homenatjat, i per a primeríssimes figures com Omar Sosa, Jerry González, David Pastor, Javier Massó Caramelo, Javier Colina, Lázara Cachao; i per a la germana de Chucho, Mayra Caridad Valdés (la filla petita de Bebo) i per als seus músics habituals, The Afro-Cuban Messengers.
Però la participació de Chucho Valdés no s'acaba aquí. Demà al matí impartirà una classe magistral al Conservatori del Liceu i a la nit presentarà el seu últim disc, Border-free, al Palau de la Música (moment en què se li farà entrega de la medalla del festival, la mateixa que va rebre el seu pare, sent-hi ell present). Dijous actuarà a Girona. I divendres, a Manresa. Té 72 anys. I una vitalitat i creativitat tan grans com la seva figura. Entre els seus projectes, destaquen portar el seu jazz afrocubà al pla simfònic. I estrenar una obra amb el gran Wynton Marsalis que unirà Cuba amb Nova Orleans (en sintonia amb les arrels africanes i franceses que comparteixen).
AMB PLOMES DE GRAN CAP INDI / A la caràtula del seu últim disc, el segon que ha gravat amb el seu resolutiu quartet The Afro-Cuban Messengers, Valdés llueix un plomall d'espectaculars plomes. Explica que ho ha fet, precisament, perquè li preguntin el motiu (encara que la resposta musical la dóna al tall número cinc, Afro-Comanche). I per poder explicar el següent:
Notícies relacionades«Es tracta d'una història perduda, de la qual no es parla. Al segle XVIII van ser enviats a Cuba 700 comanxes, que van ser deportats a la part oriental i es van unir als esclaus. En els carnavals es posaven les seves corones i ballaven junts. I van crear les seves famílies. I interpretaven les seves músiques. Alguns van ser enviats de nou al seu país, però altres es van quedar. És una cosa que pràcticament no s'ha recollit. I se'm va acudir posar-me les seves plomes per relatar-ho».
El tema comença amb elements de música indígena i s'acaba amb música africana. «És una juxtaposició que m'interessava molt», recalca Chucho Valdés. No en va, la música cubana ha sabut com poques nodrir-se de la fusió. I els seus ritmes segueixen ressonant sense fronteres.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV
- ENERGIA La Moncloa s’obre a retardar el tancament de les nuclears però sense carregar el rebut de la llum de 1.300 milions que ara paguen les elèctriques
- TROBADA MULTISECTORIAL Sant Isidre mostra l’essència del Solsonès
- Lleida: molt per descobrir
- Girona, un gran jardí