MUNDIAL DE MOTOGP

Sito Pons: «Quan tu dubtes, com dubta Rossi, és que ja estàs fora»

  • El bicampió espanyol de 250cc considera que el ‘Doctor’ viu confós, atabalat, pels que li diuen que segueixi i els que li aconsellen que ho deixi

  • «Quan permets que el dubte entri al teu cap, et desvies dels teus objectius, desconnectes. Això és el que li està passant ara a Rossi», assenyala Pons

Sito Pons: «Quan tu dubtes, com dubta Rossi, és que ja estàs fora»
4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Tot són consols, o no, per al mític Valentino Rossi. Consols després de quatre fracassos estrepitosos en aquest inici d’any, a l’arrencada del Mundial de MotoGP. Consols com, per exemple, la celebració, no gaire eufòrica, s’entén, del títol conquerit pel seu equip favorit, l’Inter, mentre ell sumava un altre desastre, a Jerez, en la seva 26a temporada al campionat de les dues rodes. O es consola a l’intuir, diu, una lleugera millora en algunes de les peces que Yamaha va aportar, ahir, en el test desenvolupat en el traçat andalús.

El cert, el veritable, el que fa que, en el dia d’avui, molt pocs considerin factible la possibilitat que el ‘Doctor’ compleixi el seu segon any de contracte (2022) amb el ‘team’ satèl·lit Petronas Yamaha, és que Rossi ha acabat 12è a Qatar, 16è a Doha, va caure a Portimao i, diumenge passat, va acabar al lloc 17è de 20 pilots, a més de 22 segons del vencedor, l’australià Jack Miller (Ducati), cosa que significa perdre gairebé un segon per volta. Marc Márquez (Honda), que feia nou mesos que no corria, li va treure 11 segons.

L’única Yamaha que falla

Rossi, tot un mite al món de les dues rodes, tot un emblema al Mundial de MotoGP, el pilot amb més fans al món, comença a passar ja totalment desapercebut al pàdoc i ni tan sols és convocat per a les conferències de premsa dels dijous, on portava la veu cantant. Té poca cosa a dir i explicar. És més, ni tan sols ell sap el que li passa. Totes les Yamaha corren, volen: Fabio Quartararo ha guanyat dos grans premis, Maverick Viñales es va emportar el primer GP de la temporada i Franco Morbidelli va pujar al podi a Jerez. L’única que no corre és la de ‘Vale’, que, amb 42 anys, 417 grans premis a l’esquena, 115 victòries i 235 podis (199 dels quals en la categoria reina), continua donant com a única explicació que la seva moto no té agafament a la roda posterior, «el mateix problema dels últims anys».

Rossi fa més d’una dècada que està perseguint el seu desè títol mundial, més de 61 grans premis sense vèncer (el seu últim triomf data d’Assen, Holanda, el 2017) i 13 carreres sense pujar al ‘calaix’, gairebé tota una temporada. Això sí, fa ja molts dies que s’ha assegurat, per si ho tenia incert, el seu futur com a amo d’un equip a la graella de MotoGP. El ‘Doctor’ es quedarà, amb diners de la petroliera Aramco, de l’Aràbia Saudita, amb l’Avintia Esponsorama, on ja corre el seu germà Luca Marini.

És ara quan molts recorden les paraules de l’italià Marco Lucchinelli, campió del món de 500cc amb Suzuki el 1981, quan va recordar que «quan Valentino va arribar al Mundial va ser una gran novetat, una manera diferent de fer les carreres, un marcià, un geni. Però, ara, ha baixat a la terra i no ha de buscar tantes excuses. Ha de deixar lloc als joves. Sense treure-li res a un nou vegades campió del món, ¡deixa-ho ja, Val!»

La tesi de Sito Pons

Rossi, que en els quatre grans premis que s’han celebrat fins al moment sempre s’ha mogut entre les posicions de la 9a a la 21a, lloc en el qual va partir al GP de Doha, la seva pitjor classificació en graella de la història, és qualificat per tots com un autèntic geni, tant fora com dins de la pista. Capaç de construir tot un imperi al seu voltant i, fins i tot, crear la millor acadèmia de pilots que existeix, la VR46, Rossi podria decidir, el pròxim mes d’agost, que, atesos els resultats, no complirà el seu segon any amb Petronas.

Notícies relacionades

«Jo soc el primer fan de Valentino Rossi, l’estimo molt i em sembla una persona extraordinària», va declarar, dissabte passat, el bicampió espanyol de 250cc, Sito Pons, en conversa amb Giovanni Zagmani, per a moto.it. «Però això no significa que no consideri molt delicada la seva situació actual. Ho sé i ho dic per pròpia experiència. Quan tu permets que al teu voltant es creï un ambient en el qual uns et diuen que segueixis, que no el deixis, i d’altres t’aconsellen que et retiris, que ja està bé, és quan el dubte s’apodera de tu. I quan dubtes, com dubta ara Rossi, és que ja estàs fora del Mundial».

Pons creu, amb raó, que el cap de Rossi no para de rebre, durant els últims mesos, missatges continus i contradictoris de «segueix» i «deixa-ho». «Tot això et fa perdre la il·lusió, la motivació i et desvia de l’objectiu prioritari, que són les carreres, competir, preparar-te per continuar guanyant. Quan tots aquests missatges entren al teu cap, comences a desconnectar de la competició i, en una graella tan enormement dura com l’actual de MotoGP, això t’impedeix rendir i ets superat per tothom», insisteix el bicampió català d’Honda. «Rossi ha perdut velocitat perquè té dubtes, perquè es passa el dia dubtant, perquè la seva ment no està concentrada en el que cal, on era abans: córrer, competir, guanyar. Repeteixo: quan tu mateix et qüestiones si val la pena seguir o no, és que ja estàs fora».