MUNDIAL DE MOTOGP

La cúpula de Marc Márquez, la nova 'Capella Sixtina'

Dorna TV utilitzarà diumenge, a Brno, la cúpula de la Honda del tetracampió per explicar bona part de la història de les seves 100 carreres en MotoGP

La TV del Mundial ha aconseguit convertir, gràcies a un sofisticat sistema de creació propi, les cúpules de les motos en divertits i vistosos vídeo jocs

marquez

marquez

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

No hi ha congrés, ni fira tecnològica, ni festival, ni trobada entre televisions i productores en què la retransmissió del Mundial de MotoGP no sigui elogiada per la seva alta definició, imatges, proliferació de cambres i sistemes visuals. La retransmissió que Dorna TV ofereix a les televisions que compten amb els drets de MotoGP compta, al marge de les desenes i desenes de càmeres instal·lades als circuits, amb un autèntic rècord de lents minúscules d’altíssima qualitat i mobilitat a cada una de les 26 motos de la graella de la categoria ‘reina’. Cada moto porta quatre càmeres, és a dir, a la pista hi ha 104 ulls que es mouen per oferir les gestes de Marc Márquez i companyia des dels angles més insòlits.

“Quan tu ofereixes, vens i programes un esport tan atractiu com les motos, no pots decebre ni la televisió que confia en tu ni els telespectadors que els apassiona el teu esport. I sobretot has d’oferir un producte d’altíssim nivell”, assenyala Manel Arroyo, màxim responsable de la televisió del Mundial. “Amb el desplegament de càmeres, l’alta definició, l’alentiment de les accions i, sobretot, les mil maneres de veure el GP, la nostra obsessió actual és la introducció a la pantalla de part dels milers de dades que tenim de la telemetria de les motos”, assenyala Sergi Sendra, director de producció de Dorna TV.

Un espectacular vídeo joc

El Gran Premi de la República Txeca, que se celebra aquest cap de setmana a Brno, és l’escenari escollit per a l’última revolució en retransmissió esportiva, imatges i, sobretot, informació addicional, no només sobre la carrera sinó també sobre cadascun dels pilots, molt especialment, sobre Marc Márquez, el tetracampió que demà correrà el seu GP núm. 100 en MotoGP.

Els responsables de Dorna TV han estat treballant al llarg dels últims mesos en un projecte que ha sigut altament elogiat, entre altres, per Maverick Viñales, pilot de Movistar-Yamaha, que va ser el primer que va permetre que s’experimentés a la cúpula de la seva moto la projecció de dades i gràfics sobre el grau d’inclinació al revolt, el revolt que era, la situació d’aquest revolt al traçat, la marxa que porta, la velocitat, l’obertura del gas, el poder de frenada...Una vegada vist el resultat, Viñales va dir: “És meravellós, és com un vídeo joc”.

Així és la ‘Capella Sixtina’ de Márquez

Notícies relacionades

La sofisticació del sistema, de disseny propi a partir de programes d’ordinador i creació de malles en 3D, és immensa. La informació projectada sobre la cúpula de cada moto (cada fabricant utilitza un disseny de cúpula diferent, que fins i tot canvia de format depenent de si el traçat té més rectes o més revolts) està enganxada amb el mateix sistema de programari creat per Dorna TV, amb la intenció que, quan la cúpula vibri, la informació no es distorsioni i es pugui continuar llegint sense problemes.

La cúpula de l’Honda de Márquez, que va aparèixer ahir durant alguns segons en la retransmissió dels entrenaments, serà demà, durant la carrera, la gran protagonista del GP, ja que a sobre s’hi projectaran tota mena de dades, gràfics i informació i, probablement, fins i tot s’atreveixin a mostrar imatges dels seus 100 grans premis en MotoGP. En cas d’atrevir-se (hi ha un enorme secret sobre això), seria una sofisticada, curiosa i nova manera d’explicar la història d’un dels més grans campions de MotoGP. A aquesta cúpula, per la seva gran mida i vistositat, els experts de Dorna TV li han posat un nom curiós. La coneixen com ‘la Capella Sixtina’.

Temes:

Marc Márquez