Mobile World Congress

Microsoft continuarà ampliant la seva inversió a Barcelona i Madrid

El president del gegant tecnològic a Espanya, Alberto Granados, es mostra optimista que s’ampliï la contractació de personal per al seu ‘hub’ d’intel·ligència artificial a la capital catalana

  • Segueix en directe l’última hora de l’MWC

  • el millor del Mobile, en 360 graus

Microsoft continuarà ampliant la seva inversió a Barcelona i Madrid

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Microsoft continuarà ampliant les seves inversions a Barcelona i Madrid. Així ho va confirmar aquest dilluns el president del gegant tecnològic a Espanya, Alberto Granados, en un esmorzar a la capital catalana organitzat per l’Associació Espanyola de Directius (AED). Les dues ciutats seran clau en el desenvolupament dels seus dos principals negocis: la intel·ligència artificial (IA), popularitzada especialment després de l’eclosió de ChatGPT, i el núvol.

Granados va confirmar que Microsoft reforçarà la plantilla del ‘hub’ d’IA que té a la capital catalana, de la qual cosa ja es va informar al gener. Actualment hi havia uns 30 experts en àrees avançades i ara s’ampliarà fins a un total de 100 professionals. ¿Es continuarà contractant professionals? «Esperem que sí, som molt optimistes amb el negoci d’IA», va apuntar Granados, que va celebrar el «centre de coneixement que s’està generant a Catalunya». Aquest ‘hub’, inaugurat el setembre del 2021, és una de les vuit bases d’operacions per a la investigació i desenvolupament d’aplicacions d’IA que la companyia té arreu del món.

Microsoft està en plena ebullició. A principis d’any, la multinacional va invertir 10.000 milions de dòlars més en OpenAI, la companyia creadora de ChatGPT, un model capaç de conversar i respondre a tota mena de preguntes simulant el raonament humà, no sense cometre errors. «El cost de sortir ràpid és que hem hagut de corregir moltes coses en poc temps», va confessar. En poc més de dos mesos de vida, aquest chatbot acumula 100 milions d’usuaris únics al mes, i és l’aplicació de consum de més ràpid creixement de la història.

Al febrer, Microsoft va sacsejar la indústria tecnològica a l’anunciar que integraria aquesta eina a tots els seus serveis, des del cercador Bing a Windows, PowerPoint o Azure, sls seus serveis de núvol. Això està reforçant el negoci de la companyia. «Mai havíem tingut tantes aliances estratègiques com ara», va afegir. Al ‘hub’ de Barcelona es desenvolupa aquesta aplicació de l’IA que ha obert la porta a una carrera empresarial en la qual també competeixen gegants com Alphabet (matriu de Google), Amazon o Meta (propietària de Facebook).

Inversió a Madrid

L’aposta espanyola de Microsoft no ha fet sinó anar a més. Dijous passat, presidenta de Microsoft Europa, Cindy Rose, va confirmar els plans de l’empresa de convertir Madrid en una regió cloud amb la construcció en els pròxims mesos de tres centres de dades, una aposta possible després de dos anys de treball colze a colze amb la Moncloa. La Comunitat de Madrid calcula que aquesta inversió contribuirà a la creació de més de 13.200 nous llocs de treball directes i indirectes. La consultora IDC ha assenyalat que aquesta decisió empresarial generarà més de 5.300 milions d’euros addicionals per al PIB madrileny entre el 2022 i el 2025.

Notícies relacionades

A mitjans de gener, Microsoft va anunciar l’acomiadament de 10.000 empleats, un 5% de la seva plantilla global. Les retallades de la corporació també han afectat la plantilla de treballadors espanyols, tot i que no afectaran la seva inversió a Barcelona i Madrid. «Hi ha una bretxa de talent brutal a Espanya», va lamentar Granados. I és que un 46% de les empreses espanyoles no troba el talent que busca. És per això que Microsoft ha impulsat un programa de formació que en els últims dos anys ha preparat 1,6 milions de persones al país en l’ús de les seves tecnologies.

En la seva trobada amb els empresaris, Granados també s’ha referit a la consulta europea perquè els gegants tecnològics com Microsoft cofinancin la construcció de xarxes de telecomunicacions, una aliança de Brussel·les amb les operadores que s’ha escenificat durant el Mobile World Congress (MWC) que se celebra aquests dies a l’Hospitalet de Llobregat. «No competim amb les telecos, sinó que hi cooperem», va assenyalar.