INNOVACIÓ

Un robot que sap implantar els cabells

Opera a HTI Clinic, centre mèdic per resoldre l'alopècia, que afecta el 80% dels homes

zentauroepp45017595 barcelona 13 09 2018 el dr artur diaz carandell de hti clini180918131518

zentauroepp45017595 barcelona 13 09 2018 el dr artur diaz carandell de hti clini180918131518 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Evitar que les frenètiques vides que portem facin caure-li el cabell a qualsevol és missió impossible. L’últim fòrum europeu dedermatologiaapuntava una prevalença del 80% d’alopècia en homes caucàsics (blanc-indoeuropeu) i una mica superior al 40% en dones, a l’arribar els 70 anys.L’estrès és una afilada màquina d’afaitar caps, obre entrades i fa clarejar les coronetes, ja en l’adolescència.

Els especialistes en implants capil·lars es freguen les mans davant d’un nou mercat on la innovació tecnològica també hi té el seu paper a jugar. Frederic Moll, la persona que va fundarIntuitive Surgical, la companyia que va desenvolupar el sistema robòtic Da Vinci, que simplifica la cirurgia mínimament invasiva, és també l’artífex de Restauration Robotics, una empresa nascuda a inicis d’aquest segle per dissenyar el primer robot del món –i de moment únic com a assistent autònom, no com a part instrumental sol– que acompanya els especialistes de la medicina en els implant capil·lars. Artas és el robot que complementa la intervenció del diagnòstic i la supervisió mèdica aportant la precisió, la simetria i la invariabilitat a l’implant com cap ull humà pot garantir durant totes les hores que pot arribar a durar una operació de reparació d’alopècia. “El robot està dotat d’intel·ligència artificial que identifica les unitats fol·liculars idònies de la zona de cabell del pacient, sobre el coll, estudiant angle i profunditat i realitza l’extracció automàtica”, detalla Matteo Vernich, director de vendes a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica de Restoration Robotics. “El robot també calibra la millor distribució dels cabells a la zona d’implantació i assenyala els punts on inserir els fol·licles”, afegeix.

Amb seu a San José (Califòrnia), Restoration Robotics ja ha venut unes 250 unitats d’aquest assistent robotitzat que costa 360.000 euros. Noranta dels quals ja funcionen als EUA i cinc a Espanya. Un ha sigut adquirit per HTI Clinic (Hair Transplant Institute), un centre mèdic que acaba d’inaugurar-se a Barcelona (Riera de Sant Miquel, 40) per dedicar-se en exclusiva a l’implant capil·lar. “En un mercat en auge com aquest, hem volgut apostar per la tecnologia més punta per assolir la més alta precisió i velocitat en les intervencions que compten amb un índex d’èxit molt alt, sense gairebé complicacions”, precisa Artur Díaz Carandell, cirurgià maxil·lofacial cofundador i director mèdic de HTI Clinic.

Cost

Notícies relacionades

Els preus dels implants capil·lars a Espanya oscil·len entre els 8.000 i els 12.000 euros amb la mediació del robot. El cost de la intervenció està entorn dels 5.000 euros si es realitza de manera manual. “Nosaltres mai podrem competir amb els preus que ofereixen països com Turquia, pel valor de la seva moneda, però sobretot pel nivell de garanties en les quals el rigor sanitari i laboral ens emmarquen aquí”, justifica el cirurgià i propietari de la nova clínica barcelonina. “Barcelona ja compta amb una alta reputació en atenció i prestigi sanitari, per la qual cosa fer-nos amb la tecnologia d’avantguarda li suma valor”, afegeix.

L’empresa nord-americana mare del robot Artas va sortir a borsa fa un any. Amb un centenar de persones en plantilla, el 25% enginyers que van estar abans en multinacionals comApple Google, la companyia va facturar l’any passat 21,3 milions de dòlars. No deixa de ser una ‘start-up’ de tecnologia, però el seu gran valor són les patents innovadores que s’avancen a les necessitats en sectors com la medicina o la indústria on aporten precisió i invariabilitat en minucioses tasques repetitives.