Històries Mínimes

A la pell del disseny a mà

Cocuan crea articles en cuir des d'una botiga i taller a Ripoll la majoria dels quals exporta

zentauroepp46838883 luis roldan jordi ribot190215092825

zentauroepp46838883 luis roldan jordi ribot190215092825 / ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

El disseny ja vivia amb ell. Luis Roldán (Barcelona, 1973) va estudiar Disseny gràfic a l’escola Llotja. Es va formar i es va fer autònom. Sempre ha treballat per lliure. Amb un soci de Sabadell va crear Redpixel (www.redpixel.es), des de la qual fan cartells de pel·lícules i festivals de cine i animacions.

Cansat de tantes hores de treball en pantalla, i de la imperiosa necessitat de reciclar-se contínuament a remolc de l’avenç tecnològic, va sentir ganes de fer una cosa manual. «Vaig començar a fer articles de cuir per a mi, per desintoxicar-me de tant disseny digital», explica Luis Roldan. «A Mataró, on vivia llavors, tenia un amic lutier, i fixant-me en com feia els instruments, em vaig entretenir construint un ukelele», recorda. La il·lusió que li va fer acabar-lo van ser les seves ales per proposar-se continuar.

Una taula en una habitació de casa va ser el seu primer espai de treball artesanal. Sobre aquesta hi va anar creant carteres, portadocuments i clauers. Un bon web amb fotos de nivell realitzades per un estudi especialitzat en fotografia de detall, Studio Torden (www.estudiotorden.es) i la seva activitat a les xarxes socials, especialment a Pinterest, feien tot el treball comercial i visibilització de les seves creacions. També del ‘making off’ d’aquests treballs que venia ‘online’.

  

"Amb llana d’ovella ripollesa estic fent proves de bosses. El pastor va entrar al meu taller»

 El Nadal del 2015, l’editora de la revista de tendències, bellesa i moda Glamur, per a la seva edició als Estats Units, que havia adquirit un dels seus necessers per a home –bàsicament crea per al públic masculí–, va incloure aquest necesser en la llista dels 15 regals recomanats per la prestigiosa revista. «Va ser una bogeria», afirma. Fruit d’aquella publicació, «rebia una desena d’encàrrecs cada dia. Gairebé moro d’èxit, treballava a totes hores per poder fer totes les entregues», rememora. El 90% de les seves creacions les compren particulars de països com la Gran Bretanya, Alemanya, Dinamarca i altres del nord d’Europa.

Tots els seus productes estan fets amb pell de l’adoberia igualadina Muntadas. «Em fan el favor de servir-me cuir per valor de 3.000 o 4.000 euros, quan ells sobretot treballen per a grans marques amb volums de negoci molt més elevats», destaca.

Una marca familiar

Notícies relacionades

Les creacions de Luis Roldán porten gravada la firma Cocuan (www.cocuan.com). És el nom que va inventar el seu pare, ebenista, per batejar petites figures humanes de fusta perquè jugués el Luis de nen i que tots els seus amics de l’escola volien tenir. Avui Cocuan bateja articles fets amb pell de vaqueta. Un d’aquests és un cinturó amb una sivella tan simple que no és necessari treure-se-la per passar els controls de l’aeroport.

Cocuan va sobrepassar l’any passat els 41.000 euros de facturació, amb la qual cosa Luis Roldán dobla ja el que ingressa dissenyant encara cartells de cine. Ell ara és protagonista en una altra pel·lícula. I en aquesta vol fer participar a artesans i productors agrònoms de l’entorn del ripollès. Amb llana d’ovelles ripolleses fa ja proves de bosses. «Al veure’m treballar des del carrer, un pastor va entrar a preguntar-me si faria alguna cosa amb la pell de les seves ovelles. Doncs és clar que sí, li vaig dir. Jo vull fer coses amb la gent que estima el que fa”, conclou.