En col·laboració amb

Vivenda

Pròrroga a la llei que limita la pujada del lloguer a un màxim del 2%

Davant l’escalada de l’IPC, el Govern espanyol allarga fins al 31 de desembre d’aquest any la mesura extraordinària concebuda per contenir el preu dels contractes d’arrendament de vivenda

Pròrroga a la llei que limita la pujada del lloguer a un màxim del 2%
2
Es llegeix en minuts

La pujada dels preus de les vivendes de lloguer continuarà limitada fins al 31 de desembre. Així ho va confirmar el Govern a inicis de juny, després de prorrogar fins a final d’any la llei extraordinària que prohibeix apujar els lloguers més d’un 2%. Aquesta mesura urgent en matèria de contenció de les rendes dels contractes d’arrendament de vivenda s’emmarca en l’estratègia de l’executiu espanyol per frenar l’escalada generalitzada de preus, derivada de la pujada de l’IPC, que ha arribat a xifres històriques arran del conflicte armat a Ucraïna. Durant aquest any s’han desplegat diferents paquets de mesures, amb un pressupost superior a 15.000 milions, per protegir famílies i empreses.  

En aquest cas, el Govern posa el focus en el sector immobiliari i busca limitar a un màxim del 2% l’augment dels preus dels contractes del lloguer de vivendes en l’actualització anual que contempla llei d’Arrendaments Urbans. A més, aquest decret busca frenar la problemàtica social de la vivenda a Espanya, especialment accentuada en mercats tensats com Barcelona o Madrid. 

Una mesura temporal

Sense el límit que fixa aquesta llei extraordinària, la revisió de les rendes es regiria per l’IPC, un índex que al juny va superar el 10% assenyalant una escalada de preus derivada del context nacional i internacional. Amb tot, és una pujada que l’executiu considera aliena del sector de l’arrendament de vivenda i per la qual cosa dictamina que no ha de tenir eco en la revisió del preu que paguen els inquilins per les seves vivendes. 

Tanmateix, queden exclosos del límit del 2% els contractes d’arrendament per a locals comercials, garatges o trasters. La mesura legislativa, vigent des de l’1 d’abril, afecta els contractes de lloguer que s’hagin d’actualitzar abans del 31 de desembre del 2022: en cas que la renovació del contracte dictamini que s’ha d’augmentar el preu mensual, només es podrà apujar un màxim d’un 2%. 

Afavorir l’acord a través de l’Oficina Municipal d’Habitatge

Notícies relacionades

La limitació dels lloguers és una mesura extraordinària i temporal, aprovada per Reial Decret Llei 11/2020, que s’aplica tant a grans tenidors –titulars de més de deu immobles– com a petits propietaris. Això sí, en els contractes de propietaris que no siguin grans tenidors, és possible pactar amb l’inquilí una pujada de renda superior, en cas que les dues parts estiguin d’acord amb això. Si no hi estan d’acord, s’aplicarà una pujada màxima del 2% en la renda del lloguer.

Amb aquesta mesura, fins al 31 de desembre els contractes de lloguer es continuaran renovant a partir de l’Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), un indicador utilitzat per mesurar la variació dels preus. A diferència de l’IPC, l’índex de preus del consum, resta la competitivitat que ha perdut l’economia espanyola respecte a la zona euro des del 1999. És a dir, harmonitza l’IPC d’Espanya amb la resta de la UE. Mentre que l’IPC no té límit de pujada o baixada, l’IGC té un límit màxim fixat del 2%, motiu pel qual ha pres aquest índex per a la renovació dels contractes de lloguer. Sense aquesta mesura, l’actualització de les rendes firmades entre abril i setembre es veuria especialment afectada per la inflació.