En col·laboració amb

Transició energètica

Prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic

Barcelona posa en marxa un projecte pilot per aprofitar l’energia generada en 11 pèrgoles fotovoltaiques municipals en règim d’autoconsum compartit

Prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic
1
Es llegeix en minuts

L’objectiu és proveir a 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que vulguin beneficiar-se de rebre energia solar gratuïta en règim d’autoconsum compartit. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Es tracta d’una prova pilot que comença amb onze instal·lacions solars en l’espai públic i que es pot estendre en una segona fase fins a una vintena, ampliant aquestes 1.010 unitats familiars fins a més de 3.000.

En col·laboració amb els serveis socials, es desenvoluparà una campanya informativa entre les famílies que compleixin els criteris i que vulguin participar en el projecte. En cas que hi hagi més famílies de les previstes inicialment, se seleccionaran prioritzant sobretot criteris de vulnerabilitat i, arribat el cas, es procediria a fer un sorteig.

Les famílies que se’n vulguin beneficiar podran començar a fer-ho en un termini aproximat d’entre dos i tres mesos i durant un període mínim d’un any, i rebran al seu domicili uns 500 W d’energia. L’objectiu final és obrir aquesta iniciativa a la resta de la ciutadania i el teixit empresarial.

Notícies relacionades

Aquest projecte és un dels instruments que l’Ajuntament ha impulsat per accelerar la transició energètica de la ciutat. La iniciativa s’emmarca en els objectius de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que aposta per una transició energètica justa i per millorar el model actual de consum i generació d’energia.

Onze pèrgoles generadores

El projecte comença amb la pèrgola fotovoltaica de la ronda de Dalt, a la Vall d’Hebron, amb capacitat per proveir ua nes 40 famílies dels entorns de la instal·lació. La resta de pèrgoles són a les següents zones:

  • Plaça d’Alfons Comín

  • Plaça de Josep Andreu i Abelló

  • Circuit de Modelisme

  • Nus de la Trinitat-parc de la Trinitat Vella

  • Plaça de Pilar Miró

  • Via Favència-plaça de Karl Marx

  • Via Favència-carrer del Castor

  • Pista Esportiva del Campillo de la Virgen

  • Casernes de Sant Andreu

  • Via de Bàrcino, 1