En col·laboració amb

en 120 centres educatius

Barcelona presenta l'estratègia Protegim les Escoles per millorar la qualitat ambiental i la seguretat viària

El programa s'emmarca dins del pla d'acció 2020-2030 en la lluita contra l'emergència climàtica, que es va decretar dimecres passat 15 de gener a l'Ajuntament

La iniciativa respon a una reivindicació ciutadana i s'inspira en altres actuacions, com els camins escolars, el programa de les superilles i els 13 ecoxamfrans

20200113130827  31a0559-011-760x428

20200113130827 31a0559-011-760x428

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona presenta l’estratègia Protegim les Escoles per millorar la qualitat ambiental i la seguretat dels nens i nenes i per crear espais d’estada més amables en 120 centres educatius fins al 2023. Així mateix, es prioritzaran les escoles de les zones amb més contaminació i les més vulnerables respecte a la seguretat viària.

L’estratègia Protegim les Escoles s’emmarca dins de la lluita contra l’emergència climàtica, que es va decretar dimecres passat a l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un pla d’acció dotat de 563 milions d’euros per dur a terme cent mesures amb l’objectiu que el 2030 s’hagin reduït en un 50% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte als valors registrats el 1992 i s’hagin disminuït les emissions de CO2

El pla s’ha estructurat en set eixos temàtics que proposen un canvi de model quant a la mobilitat, l’urbanisme, l’economia, l’energia, l’alimentació, el consum i els residus, i la cultura i l’educació. Dins d’aquest últim apartat, el programa contempla ajuts econòmics per a projectes que contribueixin als objectius del pla Clima i de la Declaració d’emergència climàtica, i la promoció d’iniciatives contra l’emergència climàtica en grans esdeveniments i congressos internacionals de la ciutat.

Quant a l’estratègia Protegim les Escoles, l’objectiu és reduir la contaminació de l’aire i el soroll ambiental, disminuir l’accidentalitat a les zones d’entrada i sortida dels centres suprimint carrils de circulació i places d’aparcament i reduint la velocitat, i crear espais de trobada d’un mínim de 10 metres de diàmetre amb verd i mobiliari urbà per passejar i fer activitats.

Contra l’emergència climàtica

Dimecres passat 15 de gener, l’Ajuntament va decretar la lluita contra l’emergència climàtica. Així mateix, a principis d’any s’ha implementat també la primera gran mesura contra la contaminació, l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions Permanent, que limita la circulació de 50.000 vehicles i permetrà reduir en un 15% les emissions de NO2 aquest any.

La primera gran mesura contra la contaminació ha sigut l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions Permanent / Ajuntament de Barcelona

Per promoure l’ús del transport públic, aquest any s’ha remodelat el sistema tarifari amb nous títols que rebaixen fins a un 25% el preu dels bitllets d’ús freqüent.

Vint escoles el 2020

Dins de l’estratègia Protegim les Escoles, aquest any s’actuarà a vint escoles, vuit de les quals, totes a l’Eixample, ja tenen el projecte programat: l’Escola Carlit, l’Escola Marillac, l’Escola 9 Graons, l’Escola Xirinacs, Escolàpies Llúria, el Sagrat Cor (c. Ribes), l’Institut Viladomat i l’Escola Sagrada Família (c. Sardenya).

L’any vinent es preveu transformar l’entorn de 35 centres més, i així successivament fins al 2023. En total, durant aquest període s’actuarà en una de cada tres escoles, i es preveu continuar amb la resta de les escoles més endavant.

Les actuacions s’avaluaran amb equips pluridisciplinaris en consens amb el territori i s’adaptaran a les necessitats de cada centre.

El primer centre, a Sant Martí

La primera actuació, que ja s’ha acabat, ha transformat l’entorn de l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí, en una nova plaça de 280 metres quadrats davant de l’edifici.

A més, la velocitat s’ha limitat a 20 km/h i s’està reduït l’espai destinat als vehicles de motor a la meitat: els carrers dels Pellaires i dels Ferrers són d’ús exclusiu per a vianants, i al carrer de Provençals s’ha eliminat un carril de circulació i un cordó d’aparcament.

També s’ha pintat el terra de color taronja per donar visibilitat a l’espai pacificat, s’ha instal·lat un radar informatiu i s’han ampliat les places d’aparcament de bicicletes.

Una transformació global de ciutat

Notícies relacionades

La iniciativa Protegim les Escoles respon a una reivindicació ciutadana i s’inspira en altres actuacions, com els camins escolars, el programa de les superilles i els 13 ecoxamfrans, que ja han millorat l’accés escolar a diferents centres de l’Eixample.

La continuació d’aquests programes i de les mesures previstes en el Pla de Barris permetrà millorar els entorns de vuitanta escoles més.

L’estratègia Protegim les Escoles estableix aquestes prioritats:

escoles bressol i escoles d’educació infantil i primària.