En col·laboració amb

INVERSIÓ ALS BARRIS

Urbanisme en clau comunitària

El Pla de Barris injecta 87 milions en infraestructures i espais per a la comunitat en la seva recta final

La col·laboració amb els veïns és crucial per al desenvolupament del programa

jcarbo47022094 soraya chemaly190219142946

jcarbo47022094 soraya chemaly190219142946

4
Es llegeix en minuts
M.Ruiz

El José María és resident al barri del Besòs i el Maresme des dels anys 60. Després de la seva jubilació, la possibilitat d’assistir al Casal de Barri Besós li ha permès reprendre una de les seves passions, la pintura, així com estar en contacte amb altres veïns i altres veïnes que es troben en la seva mateixa situació. “Visc sol, i per això poder assistir al casal i poder xerrar o prendre un cafè amb els meus companys em permet sentir que soc part d’on visc”, afirma José.

La creació d’espais per a la comunitat així com la millora de les infraestructures dels barris són un dels eixos principals del Pla de Barris, que arriba a la seva recta final aquest any. El Pla de Barris és una iniciativa municipal que actua als barris més vulnerables de Barcelona per millorar les condicions de vida de les persones que hi viuen. En el terreny urbanístic, el programa injectarà un total de 87 milions d’euros per dur a terme 73 projectes que permetin millorar la vida comunitària.

Tipologia d’obres

Del total de 73 obres, 21 han sigut finalitzades i 58 estan en execució o s’inicien en aquest any en curs. S’han prioritzat aquelles actuacions que afavoreixen la vida comunitària, millorin l’accessibilitat dels barris i contribueixin a reduir les desigualtats educatives. Entre les obres que es plantegen en el programa municipal, 22 estan enfocades a millores d’equipaments comunitaris, com ara casals de gent gran o zones esportives, 21 són obres que permeten crear espais de trobada en zones públiques, com places o jardins, 19 estan pensades per millorar la connectivitat i accessibilitat del barri, com ascensors o escales mecàniques i 11 posen el focus en la millora dels centre educatius públics.

“Una de les característiques del Pla de Barris és, precisament, posar de relleu el barri”, afirma Xitlali Hernández, responsable del projecte a la Marina, barri contemplat en el programa municipal. Així doncs, el programa també permet que els veïns i les veïnes dels territoris d’actuació puguin sentir-se arrelats al lloc on viuen.

Equipaments comunitaris

Els llocs de trobada de les veïnes i els veïns, com els casals o les instal·lacions esportives, són espais idonis perquè les iniciatives col·lectives d’àmbit comunitari tinguin lloc i es desenvolupin. Entre els projectes en marxa aquest any 2019 hi ha el nou local d’entitats del carrer Química, al barri de la Marina. L’autogestió de les associacions en aquest territori de Barcelona ha portat a plantejar un projecte que les agrupi totes i permeti generar espais de trobada per promocionar el teixit associatiu i la participació veïnal, especialment entre els joves.

“Volem que aquest projecte sigui conegut pel veïnat i pugui ser un punt de referència per a totes aquelles activitats proposades per les entitats participants”, comenta Carlos Fernández, membre del club d’escacs La Cadena, una de les associacions que estaran presents en el nou local d’entitats de la Marina.

Accessibilitat i connectivitat

Un dels grans reptes en la consecució final del Pla de Barris és la rehabilitació integral de l’espai públic. Als diferents barris on es contempla el programa hi ha problemàtiques urbanístiques que generen, en molts casos, la sensació d’abandonament o aïllament respecte a la resta del teixit urbà.

Via Trajana és un dels punts claus en el projecte impulsat al barri de la Verneda i la Pau, situat a l’eix Besòs. És una de les zones més aïllades de la ciutat, i per això la seva reurbanització té per objectiu connectar-la amb el mateix barri i generar un espai comunitari més amable per a les persones que hi viuen. Entre els projectes que es contemplen, hi ha la millora de les instal·lacions esportives a l’aire lliure que permetrà a joves i persones grans acostar-s’hi i compartir un espai que es preveu comunitari.

Notícies relacionades

“La Via Trajana és com un poble aïllat. Necessitem obrir-nos a la ciutat, a Barcelona, sentir-nos part de la ciutat”, explica Juani Leo, membre de l’Associació de Veïns Via Trajana. Juntament amb la resta de companys de l’AV, va participar en la fase de propostes que incloïen la creació del nou circuit esportiu a la Verneda i la Pau, que inclou la millora de les instal·lacions a la Via Trajana. Aquests projectes es formalitzaran al llarg d’aquest any.

Acord veïnal

“El Pla de Barris és un programa fet a mida, amb la col·laboració dels veïns”, apunta Montse Redón, responsable del Pla de la Verneda i la Pau. “Els veïns coneixem els problemes del barri de primera mà, i per això podem aportar solucions consensuades amb l'ajuntament que ajudin a la convivència veïnal en el dia a dia”, afirma Ventura Rodríguez, veí del barri de la Marina amb relació als jardins de La Mediterrania, una dels espais a renovar des del Pla de Barris. Els dos testimonis recullen l’essència del programa municipal: la col·laboració directa amb les persones que viuen als barris afectats per poder cobrir les necessitats principals dels seus habitants. Aquest procés es va iniciar amb els Grups Impulsors, formats per les entitats de cada barri, que lideren i fan un seguiment de les obres del programa municipal. En total hi participen més d’un centenar d’associacions.

Mónica García i Cristina Mancha, veïnes i portaveus de l’Associació de Veïns del barri de la Verneda i la Pau: "El barri s’està obrint a la ciutat"

M.G.: El barri s’ha obert moltíssim. Abans no se sabia on era la Via Trajana i ara sí, gràcies a projectes com el grup de batucada.