En col·laboració amb

Ciutat proactiva

L'Ajuntament de Barcelona publica dues noves convocatòries de subvencions: Reforç de l'economia social solidària i lluita contra la sequera

Les ajudes finançaran fins al 80% del cost dels projectes seleccionats

Les subvencions es dedicaran a promoure projectes dimpuls a les empreses i organitzacions de leconomia social i solidària.

Les subvencions es dedicaran a promoure projectes dimpuls a les empreses i organitzacions de leconomia social i solidària. / Ajuntament de Barcelona

3
Es llegeix en minuts

Ja s'ha posat en marxa la vuitena edició de les subvencions "Enfortim l’ESS" ofertes per l'Ajuntament de Barcelona. Un pressupost de 935.000 euros dedicat a promoure projectes d'impuls a les empreses i organitzacions de l'economia social i solidària (ESS), i amb el qual es vol avançar en els objectius de l'estratègia #ESSBCN2030.

Les ajudes poden arribar a finançar el 80 % del cost de les accions dels projectes que optin a elles. Les sol·licituds es poden presentar fins al 13 de maig de manera telemàtica a través del tràmit específic.

Per optar a les subvencions, les iniciatives han de començar durant l'any 2024 i tenir una durada màxima de dotze mesos. La convocatòria està organitzada en dos àmbits temàtics, "Enfortiment" i "Intercooperació", i cadascun té tres modalitats.

Enfortiment

  • Creació de noves cooperatives i transformació d'altres formes jurídiques preexistents en cooperatives. Fins a un màxim de 8.000 euros.

  • Consolidació empresarial i escalabilitat de les iniciatives d'ESS per a reforçar la viabilitat econòmica. Fins a un màxim de 10.000 euros.

  • Projectes que facilitin processos de digitalització per a l'enfortiment de les empreses i organitzacions de l'ESS. Fins a un màxim de 10.000 euros.

Intercooperació

  • Intercooperació en projectes promoguts per organitzacions de l'economia social i solidària o de les finances ètiques de segon nivell i superior. Fins a un màxim de 30.000 euros.

  • Creació o enfortiment d'ecosistemes cooperatius i clústers d'ESS mitjançant accions d'intercooperació. Fins a un màxim de 30.000 euros.

  • Accions d'intercooperació significatives per al desenvolupament dels projectes de ciutat de la #ESSBCN2030. Fins a un màxim de 20.000 euros.

Respecte a altres convocatòries, s'ha redefinit la modalitat de digitalització per afavorir la incorporació d'eines digitals i processos de digitalització, la millora de les competències digitals i l'accés a la tecnologia per incrementar la viabilitat i el creixement de les empreses de l'ESS.

També s'elimina la modalitat específica que hi havia en edicions anteriors, s'obre la possibilitat de tenir a persones en pràctiques i es fa transversal en bona part de les modalitats.

Per ampliar informació sobre els detalls de la vuitena convocatòria de "Enfortim l’ESS", s'han programat dues sessions informatives en línia els dies 25 d'abril i 6 de maig.

"Ciutat proactiva" busca projectes innovadors per frenar la sequera. /

Ajuntament de Barcelona

Contra la sequera

La cinquena edició de "Ciutat proactiva", el repte per a l'ecosistema innovador de la ciutat, se centra en la sequera i com les ciutats poden tenir un paper central en la millora de la qualitat de vida de les persones.

La convocatòria l'ha treballat la Fundació BIT Habitat, l'agència municipal d'innovació urbana, conjuntament amb l'empresa municipal Barcelona Cicle de l'Aigua i l'Oficina Municipal de Canvi Climàtic i Sostenibilitat. Aquesta edició està dotada amb 400.000 euros, que es destinaran a finançar fins a un màxim del 80 % dels projectes triats que tinguin un pressupost entre 30.000 i 100.000 euros.

Les propostes que optin a les ajudes han d'emmarcar-se en algun dels tres àmbits següents:

  • La gestió de l'aigua a l'espai públic, col·lectiu i comunitari, amb solucions capaces d'optimitzar l'aprofitament en el curt i llarg termini: drenatge i depuració, renaturalització, gestió i ús de l'aigua en equipaments, sistemes de neteja o reg, fonts ornamentals o potables, etcètera.

  • La infraestructura i els sistemes d'aigua en els edificis, amb solucions que aportin millores substancials en la gestió de l'aigua al parc d'habitatges i altres edificis ja construïts amb la finalitat de contribuir a l'estalvi integral d'aigua potable.

  • La corresponsabilització i sensibilització cap a l'aigua, amb solucions o accions innovadores que impliquin diferents agents i sectors econòmics o generin un canvi sistèmic en l'ús de l'aigua en àmbits específics, com ara el turístic, l'esportiu o el comercial.

Notícies relacionades

Les solucions que es presentin han de ser replicables, amb la finalitat de preveure la implantació en un context global de ciutat. Des de la primera edició, el 2020, les solucions triades s'estan testejant en l'entorn real urbà de Barcelona.

Les propostes s'han de presentar a través de l'Oficina Virtual de Tràmits. Hi ha temps fins al 20 de maig. A l'estiu es seleccionaran els projectes.