En col·laboració amb

A la segona

Aprovades les preguntes de la multiconsulta

Els barcelonins decidiran sobre la gestió pública de l'aigua a la ciutat i sobre el canvi de nom de la plaça d'Antonio López

En aquestes consultes podran votar les persones de més de 16 anys empadronats a Barcelona, ¿¿aproximadament 1,4 milions d'habitants.

preguntes / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les preguntes de la multiconsulta de Barcelona han tornat a ser votades, i aquesta vegada aprovades, en plenari municipal, després que el mes d’abril passat la majoria dels grups municipals les rebutgessin i, com a conseqüència, s’impedís la celebració de la votació. Ara s’haurà d’esperar que passin les eleccions municipals.

Llavors, alguns dels particulars que van firmar les iniciatives van interposar un recurs administratiu que el plenari ha estimat en la nova votació durant la sessió ordinària de l’octubre. Aquesta votació favorable ha arribat després d’un informe de serveis jurídics que declara la votació no vàlida, ja que el reglament de participació ciutadana vigent estableix queel ple no hi pot votar en contra si les firmes estan ben recollides, si el contingut de la pregunta s’ajusta a la llei i si és de competència municipal.

L’aprovació, per tant, implica l’acceptació d’aquest recurs administratiu i, per tant, la celebració de la multiconsulta, que s’haurà de dur a terme l’any 2019, després de les eleccions municipals.

Iniciatives ciutadanes

Així doncs, durant una setmana totes les persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat podran votar les dues iniciatives ciutadanes que l’any passat van aconseguir recollir les firmes necessàries, un mínim de 15.000.

La primera és una proposta per recuperar la gestió pública de l’aigua a la ciutat, que actualment gestiona l’empresa Agbar. La segona pretén canviar el nom de la plaça d’Antonio López, un empresari espanyol que ostentava el títol de marquès de Comillas i feia negoci com a banquer i traficant d’esclaus, pel d’Idrissa Diallo, el migrant guineà que va morir dins dels murs del CIE de la Zona Franca l’any 2012.

Abans de les votacions, tal com estipula el reglament de participació, tindrà lloc un període de debat públic per informar la ciutadania i contrastar posicions sobre els temes objecte de la consulta. Per donar resposta a aquest requeriment, l’Ajuntament de Barcelona reservarà espais públics i equipaments al conjunt de la ciutat per poder realitzar actes de campanya i de debat.

A més, la multiconsulta preveurà la diversitat, ja que s’organitzarà tenint en consideració les diferents cultures i idiomes que conviuen a la ciutat.

El Reglament de participació ciutadana

Notícies relacionades

L’octubre de 2017 el Plenari va aprovar el nou reglament de participació ciutadana de Barcelona, per dotar la ciutadaniad’eines de decisió política mitjançant diferents canals, entre els quals hi ha les consultes ciutadanes. En aquestes consultes podran votar les persones de més de 16 anys empadronats a Barcelona,aproximadament 1,4 milions d’habitants.

Les consultes podran provenir d’iniciativa municipal o ciutadana. Si es tracta d’una proposta dels grups municipals és necessària una majoria de dos terços; si és per iniciativa ciutadana, només la majoria simple. Només es podrà denegar si és contrària a l’ordenament jurídic.