Una hora sense llum

‘Hora del Planeta’ 2022: a quina hora és aquest dissabte i en què consisteix

REPORTATGE MULTIMÈDIA | 10 dades d’un planeta en flames i una clau per apagar el foc

La campanya mundial de conscienciació de WWF se celebra cada any per reivindicar el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat

‘Hora del Planeta’ 2022: a quina hora és aquest dissabte i en què consisteix
1
Es llegeix en minuts
Adriana Costa

¿Què és l’Hora del Planeta?

L’Hora del Planeta és una campanya mundial de conscienciació de WWF, l’Organització Mundial de Conservació, que convida individus, governs i empreses a apagar el llum durant una hora contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

¿Quan se celebra i a quina hora?

Se celebra l’últim dissabte de març de cada any. Cada país adapta l’esdeveniment al seu fus horari, però sol ser quan es fa fosc. A Espanya, l’Hora del Planeta serà aquest dissabte de 20.30 a 21.30 de la nit.

¿En què consisteix l’hora del planeta?

És una apagada elèctrica voluntària en la qual es demana a llars, empreses i institucions que apaguin els llums i altres aparells elèctrics no indispensables durant una hora. Amb aquesta acció simbòlica es pretén conscienciar la societat sobre la necessitat d’adoptar mesures davant el canvi climàtic i les emissions contaminants, així com estalviar energia i disminuir la contaminació lluminosa.

Amb els anys, la campanya ha anat sumant reptes com consumir menys carn, reduir l’ús de plàstics i no emetre CO2. Aquest 2022, l’oenagé ha volgut acompanyar aquest moviment amb el repte ‘Quilòmetres pel planeta’. Consisteix a «fer la volta» al món recorrent els 40.000 quilòmetres del seu perímetre a través de la pràctica esportiva com córrer, caminar, nedar, muntar en bici o patinar.

¿Des de quan se celebra aquest esdeveniment?

La primera Hora del Planeta es va celebrar a Sydney el 31 de març de 2007, entre les 19.30 i les 20.30. L’estalvi d’energia a la ciutat durant aquell temps es va estimar entre el 2,1% i el 10,2% i la participació dels habitants es va calcular en 2,2 milions.

Des d’aleshores, l’Hora del Planeta s’ha convertit en un fenomen internacional del qual formen part milers de ciutats de gairebé 200 països. En l’edició de l’any passat es van apagar més de 17.000 monuments i edificis tan emblemàtics com la Torre Eiffel i el Colosseu, el Times Square, l’Empire State i la Sagrada Família.