Erupció volcànica

Sánchez crida La Palma a la «prudència» atesa la «imprevisibilitat»

  • No descarta noves evacuacions i demana mantenir les carreteres buides perquè els efectius puguin treballar

Sánchez crida La Palma a la «prudència» atesa la «imprevisibilitat»
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la «prudència» dels ciutadans de l’illa de La Palma atès el «component d’imprevisibilitat» de l’emergència provocada per l’erupció volcànica a Cumbre Vieja, tot i que ha apel·lat també a la «calma i tranquil·litat» perquè la «seguretat» dels habitants està garantida.

Encara hi ha risc

En una compareixença des de La Palma, acompanyat pel president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, i de la comunitat autònoma de les Canàries, Ángel Víctor Torres, el president ha reiterat que «el més important» és no acostar-se al magma i al mateix volcà així com mantenir les carreteres «com més buides possibles» perquè encara hi pot haver risc d’evacuació, de manera que convé deixar que els efectius treballin amb la màxima seguretat en aquest esdeveniment.

D’altra banda, ha garantit que la gestió de la crisi no acabarà quan la lava arribi al mar, sinó quan La Palma hagi recuperat «la normalitat» i s’hagi reconstruït «tot allò» que destrossarà o ja ha destrossat el magma.

Empara des del Govern

«El Govern d’Espanya serà allà», ha promès Sánchez, que ha anunciat que el Consell de Ministres d’aquest dimarts ha començat a fer «els primers passos» del procediment de la declaració de zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil. «Seran setmanes llargues en què haurem de treballar amb totes les institucions per avaluar els danys», ha admès.

«El compromís del Govern és rotund perquè el conjunt de la societat espanyola està amb La Palma; les forces polítiques, tots els partits polítics sense distinció, tots els governs autonòmics i lògicament tots els governs aquí representats», ha remarcat.

De moment, ha formulat una «crida a la calma i a la tranquil·litat» dels seus habitants, a qui ha garantit la seva seguretat. «Tenim un desplegament de forces i cossos de seguretat de l’Estat, de les Forces Armades, que estan fent una feina extraordinària per a la tranquil·litat i la seguretat de tots els de La Palma», ha remarcat.

En la seva compareixença ha agraït a la ciència la seva aportació, ja que gràcies a aquesta, des de les administracions públiques i les institucions polítiques tenen més «claredat» per poder prendre decisions «més eficaces» en la resposta davant «aquest esdeveniment tan insòlit» que per desgràcia està travessant La Palma.

Notícies relacionades

Finalment, Sánchez ha indicat que viatjarà aquesta tarda a Nova York per assistir a l’Assemblea General de les Nacions Unides amb la intenció de tornar dijous per incorporar-se a la visita que faran els reis Felip VI i Letizia a l’illa per conèixer de primera mà la situació.

Després, també ha confirmat que divendres es mantindrà a La Palma per «continuar presidint i desenvolupant» el comitè de direcció que supervisa la crisi.