Viatge de 3.500 quilòmetres

L'aventura d'una guineu de les neus: de Noruega al Canadà en 76 dies

Es tracta de la primera vegada que es constata el desplaçament d'una guineu àrtica entre diversos continents i ecosistemes de l'Àrtic

zentauroepp48899851 zorra artico190703084312

zentauroepp48899851 zorra artico190703084312 / Elise Stroemseng

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un exemplar femella de guineu àrtica va caminar una distància de més de 3.500 quilòmetres en només 76 dies, una xifra rècord detectada per investigadors de l’Institut Polar Noruec, que ha precisat que l’animal es va traslladar sobre el gel des de Noruega fins al Canadà.

El llarg viatge de la guineu, a la qual se li va posar un localitzador al juliol del 2017, va començar a Spitsbergen el 26 de març del 2018 i, després de recórrer 1.512 quilòmetres sobre el gel àrtic, va ser localitzada a Grenlàndia, i des d’allà va seguir fins a l’illa canadenca d’Ellesmere, on va arribar l’1 de juliol.

En total, per tant, l’animal va cobrir una distància de 3.506 quilòmetres, van explicar els experts de l’Institut Polar Noruec, que van precisar que el total s’estira fins als 4.415 quilòmetres si s’afegeixen la distància detectada fins que va deixar l’illa noruega.

Es tracta de la primera vegada que es constata el desplaçament d’una guineu àrtica entre diversos continents i ecosistemes de l’Àrtic i és "una de les caminades més llargues mai documentades per a una guineu [d’aquesta espècie] en tan poc temps", va indicar l’institut noruec.

El seguiment de la guineu va permetre comprovar que inicialment va recórrer llargs trams de gel marí a l’oceà Àrtic i després sobre glaceres de Grenlàndia, amb una velocitat mitjana d’uns 46 quilòmetres al dia.

155 quilòmetres un dia

Però va arribar a la seva velocitat més gran sobre el gel en una zona de l’interior de Grenlàndia, on va arribar a cobrir una distància de 155 quilòmetres un dia. 

La localització més al nord en què es va detectar aquesta femella de guineu àrtica va ser de 84,7 graus nord.

Notícies relacionades

Tot i que al principi es va pensar que algú podria haver retirat el localitzador a l’animal atesa la increïble distància que havia recorregut, la investigadora Eva Fuglei, de l’esmentat institut, va dir que es va rebutjar la idea ja que "no hi ha vaixells que naveguin tan al nord entre el gel".

No obstant, els investigadors han hagut de conformar-se amb les dades que els van permetre seguir l’animal fins al Canadà ja que el localitzador va deixar de transmetre el senyal el febrer passat

Temes:

Animals